Etter at Hemnes Boligstiftelse, HBS, innførte gjengs leie fikk svært mange av leietakerne voldsomme husleieøkninger. Det er allikevel så langt bare en person som har bedt retten ta stilling til de nye husleiesatsene.
Ole Inge Sørensen fikk en husleieøkning på 15 prosent, og har siden årsskiftet betalt 8.880 pr måned. For andre leietakere var leieøkningen på 30 prosent. HBS har drøyt 100 leiligheter, men det er uklart hvor mange som i forbindelse med endring av beregningsmetode har fått en slik kraftig leieøkning.
Avisa Hemnes har bedt om innsyn i det som er offentlige opplysninger i saken, men HBS har så langt ikke levert ut disse opplysningene. HBS har tidligere uttalt at de ikke ønsker å uttale seg om husleieendringene før Sørensens sak er behandlet i retten.
Årsaken til at ikke flere har valgt å følge de formelle prosedyrene for å klage er nok faren for å tape enda mer penger. For at saken skal bli behandlet i retten har Sørensen nemlig vært nødt til å betale inn et forskudd på 8.000 kroner.
Takstmenn oppnevnt
– Nå er tre takstmenn oppnevnt av retten, og saken skal etter hvert legges fram for dem. Det har vært nullrente i flere år nå, allikevel presser HBS opp leien. Det er galskap, rett og slett. De presenterte for politikerne at gjengs leie med predikert husleie er en normal framgangsmåte, det er ikke sant. De hevdet også at det hele var kvalitetssjekket med advokater, men la aldri fram noen papirer på dette.
Sørensen har selv gjort seg bryet med å kartlegge leienivået i området.
– Det ligger vesentlig under nivået HBS har lagt seg på, selv om HBS sine leiligheter i stor grad er eldre, er dårligere vedlikeholdt og har lavere standard. Jeg har sendt brev til alle kommunestyrerepresentantene, men så langt har jeg ikke fått noen respons. Jeg synes det er tafatt av dem, det er de som kan gjøre noe med dette om folk skal slippe å må dra HBS inn for retten slik jeg gjør.
Han mener at HBS har brutt forutsetningene for å innføre gjengs leie når de ikke har forsøkt å kartlegge hva som er normal leie på tettstedene i Hemnes. Gjengs leie skal ifølge forarbeidene til loven være «et representativt gjennomsnitt av det leienivået som allerede er etablert på stedet for lignende husrom på liknende vilkår».
Ulik praktisering
– I Asker har valgte også kommunen å innføre gjengs leie. For å fastsette denne leide de inn en takstmann som vurderte alle leilighetene på individuelt grunnlag ut fra standard, størrelse og beliggenhet. I Hemnes har de brukt en tabell som gjelder for tettsteder eller byer med opptil 20.000 innbyggere. De har bare sett på størrelsen på leiligheten, ikke standard, vedlikehold eller beliggenhet. Dermed blir det samme pris for en dårlig vedlikeholdt leilighet fra 1950 og en fra 2020 med hvitevarer, varmepumpe og varmekabler i gulvet.
Tanken om å innføre gjengs leie er ikke ny i HBS.
– Vi leietakere fikk brev allerede sommeren 2018 om at det skulle innføres gjengs leie. Da skrev de at de ville vurdere standard, areal og ikke minst, leiepris i lignende husrom eid av stiftelsen samt i leiemarkedet. De føyde til at de ikke skulle være markedsledende for leiemarkedet i Hemnes. Man kan vel trygt si at alt dette har de brutt, de er desidert dyrest i markedet og har ikke gjort noen lokale vurderinger.
Det er ikke avklart enda når klagesaken skal behandles.