Hos Coop Prix Korgen sørger Lars Arnold Nermark (21) og Markus Johansen Øren (20) for å skaffe seg faglig fundament for fremtiden.
En vinn-vinn-situasjon, kan man kanskje kalle det. Arbeidsgiver sørger for å skaffe seg fagkompetent arbeidskraft, mens de samtidig hjelper de unge frem til en fagutdannelse.
Ferdig og halvveis
For en knapp måned siden kunne Lars Arnold endelig se tilbake på fullførte studier og læretid, og resultatet var et fagbrev i salgsfaget. Markus startet sin lærlingetid noe senere, og har et stykke igjen mot samme mål.
– Jeg er snart halvveis i min lærlingetid, og skal etter planen være ferdig med den i starten av 2023, forteller Markus.
– I utgangspunktet dreier det seg om fire års læretid, men så vil man få individuelt fratrekk i læretida ut fra tidligere skolegang, fortsetter han.
– Du får også noe fratrekk basert på relevant jobberfaring. Det teller også med, legger Lars Arnold til.
Trives i yrket
– Hva har motivert dere til å ta læretida i nettopp salgsfag?
– Jeg startet her på Prix som vanlig helgevikar, og var her nokså ofte. Jeg trivdes veldig godt i jobben her, og fikk etter hvert tilbud om å være lærling og ta et fagbrev, forteller Lars Arnold.
– For min del virket det veldig interessant. Det er et yrke jeg trives i og som jeg føler at jeg mestrer godt, legger han til.
– For meg var det slik at jeg så på dette som den letteste veien til et fagbrev. Det var hovedgrunnen til at jeg valgte dette, sier Markus.
– Jeg har blitt mast på i lang tid, men var litt tilbakeholden og ikke helt sikker. Jeg har gått litt forskjellige skoler, og aldri klart helt å bestemme meg for hva jeg vil, fortsetter han.
– Det endte til slutt med at jeg tenkte at det er bedre med ett fagbrev enn ingenting, og så trivdes jeg veldig godt her. Jeg har jo vært på «bruket» siden 2015, og søkte overflytting til Prix i 2018, sier han videre.
– Jeg fant altså ut at jeg kunne teste lærlingeordninga, og jeg syns det har gått veldig greit til nå, legger han til.
Hard skolegang
Det kan til tider være hardt å være lærling. På syv uker skal et helt års skolegang i fellesfagene fullføres.
– Jeg har gått det som heter lærlingskolen. Det er en tjeneste som Opplæringskontoret kjøper av Polarsirkelen videregående skole, sier Markus.
– Jeg har aldri gått vg2 i noe fag, og gikk altså rett fra vg1 og ut i opplæring i bedrift. Jeg tok et samlingsbasert studium over syv uker totalt, som jeg ble ferdig med i slutten av april. Der tok vi fellesfagene norsk, engelsk og samfunnsfag, fortsetter han.
– Det er et tettpakket program, og til tider hardt, men for min del fungerte det utmerket slik, legger han til.
– Jeg har gått både vg1 og vg2, så det eneste jeg trengte å ta var noen eksamener, forteller Lars Arnold.
– Det dreide seg om eksamen i salgsfaget, og i tillegg måtte jeg ta en matte-eksamen som jeg ikke fullførte på vg1. Etter at dette var unnagjort kunne jeg ta fagprøven, legger han til.
– Det er slik at man får tre måneders fratrekk på lærlingetida uansett hvilket vg2-kurs man har gått. Så lenge man har tatt disse fellesfagene, fortsetter Markus.
– Jeg fikk altså ikke disse tre månedene trukket fra, men jeg har jo nå fått en gylden sjanse til å fullføre de fagene som gjensto for min del, sier han videre.
– Jeg veldig fornøyd med denne biten av lærlingskolen, for det blir ikke så «tett på». Jeg er ikke helt skolegutt, smiler Markus.
– Er det slik at dere sikrer dere videre studiekompetanse også gjennom dette studieløpet?
– Nei. Da må man gå noe som kalles Y-veien. Det som vi gjennomfører gir ikke generell studiekompetanse, for vi tar kun de yrkesfaglige fellesfagene, forklarer Markus.
– Skal vi ta noe høyere utdanning må vi først gjennom et påbyggingsår for å få alle fagene som trengs. Men et fagbrev er jo sterkt i seg selv, så det gir oss selvsagt mange muligheter videre, legger han til.
– Det går også an å bygge på fagbrevet, for salgsfaget er et ganske stort og vidt fag. Det er både økonomi, handel og kontor og markedsføring, og man kan velge flere ulike videreutdanninger, om man ønsker det, fortsetter han.
Motiverende
– For deg Lars Arnold, som nettopp er ferdig og har fått fagbrev; hva betyr det for deg?
– Det gir meg først og fremst flere muligheter innen salgsfaget, og jeg er veldig fornøyd med å ha fått det til. Jeg trives som sagt i salgsfaget, og det er dette jeg føler er det riktige yrket for meg, sier han.
– Det gjør også noe med stoltheta, og det føles godt og motiverende å kjenne på det at man er fagutdannet, fortsetter han.
– Og så betyr det en god del når det kommer til lønna. Man får jo fagbrev-tillegg, og det utgjør en god del, sier Lars Arnold videre.
– I tillegg går man opp lønnstrinn når læretida er unnagjort, fortsetter Markus.
– Som toårs-lærling får man utbetalt et årsverk, så i praksis er det halv lønn så lenge man er lærling, forteller Markus og smiler.
– Man velger selv hvordan man vil ha lønna gjennom læretida, fortsetter Lars Arnold.
– Man kan ha 50 prosent gjennom hele læretida, eller starte på 30 prosent og øke i lønn hvert halvår. Jeg valgte å ha 50 prosent hele veien, mens Markus valgte å starte på 30 prosent, legger han til.
– Vi får jo til syvende og sist utbetalt like mye, uansett hvordan vi velger å få det, skyter Markus inn.
Roser arbeidsgiver
– Vil dere anbefale andre å gå for fagbrevutdannelse i salgsfag?
– Ja, absolutt! Man må jo like å arbeide med folk, for man treffer mange i løpet av en dag. Jeg selv er ekstremt glad i denne biten av jobben, og kunne aldri hatt et kontorarbeid der jeg måtte sitte for meg selv, smiler Markus.
– Og så hjelper man hverandre mye. Det er et helt fantastisk arbeidsmiljø her hos oss, legger han til.
– Ja, det er et godt team her, og man trives hver dag, fortsetter Lars Arnold.
– Skoledelen av læretida tror jeg også er godt overkommelig også for de som, i likhet med meg selv, ikke er «skapt for» skolebenken, sier Markus.
– Man utvikles med årene, og får forståelse for ting man kanskje ikke forsto like godt tidligere. Jeg synes det var fantastisk med denne muligheten til å få på plass skolegangen, fortsetter han.
– Dette er en veldig fin bedrift å ta læretida i, også for de som har skolegangen i orden. Her blir man godt fulgt opp, og veilederne våre er også veldig til stede, legger han til.
– Også på lærlingskolen ble man fulgt godt opp, med veldig gode lærere. De har holdt på med dette i så mange år, og vet hva dette går ut på. Det er som oftest de som har droppet ut eller ikke har gått videregående. Det er alltids en grunn til at man ikke går videregående, og lærerne klarer å vinkle undervisninga slik at alle kommer seg gjennom og består, sier han videre.
– Og dere har tenkt å bli her hos Coop?
– Jeg har fått tilbud om jobb her etter at læretida er ferdig i starten av juli, så jeg tenker å bli, sier Lars Arnold.
– Jeg stortrives her, og ser for meg å bli her. Inntil videre i alle fall. Langt frem i tid vet man jo ikke hvordan det blir, avslutter han og smiler.