Mona og Kim Remi Øyen Sæterstad ba Luksusfellen om hjelp for snart 2 år siden, da alt annet var prøvd for å få orden på økonomien. Det modige paret er åpne om et tabubelagt tema, og forteller nå Avisa Hemnes om hvordan det står til i dag.
Kalenderen viser juni, og sola skinner; – det er for tiden «sol ute, sol i hjertet, sol i sinnet», men slik var det ikke for paret for et par år siden.
Ekteparet Mona Øyen Sæterstad og Kim Remi Øyen Sæterstad meldte seg selv på Luksusfellen i 2019, da de innså at de ikke klarte å få orden på økonomien sin selv. Programmet gikk nylig på TV.
Hurtig respons
Allerede dagen etter at Kim sendte søknaden, fikk de telefon fra dem, og uka etter var programlederne på plass, forteller paret til Avisa Hemnes. Derfra og frem til en løsning som gjorde at de fikk beholde huset sitt gikk det fort, men med harde tak og en formidabel innsats fra paret selv.
– Hvordan var det å ta steget og kontakte Luksusfellen?
– Nei det var nok rett og slett siste utvei. Vi hadde prøvd alt, prøvd å sy i hop økonomien og få hjelp på andre måter, forteller Mona.
– Vi hadde dårlig tid, så de kom oppover fort. Dagen etter jeg meldte oss på ringte de oss, og ei uke etterpå var de her. Det var harde tak, det er jo en spesiell måte å blottlegge seg på, sier Kim Remi ærlig.
Tabu og skam
Paret forteller at det kjentes litt ekstra siden de bor på en liten plass. Det å åpne opp og vise hele landet hvordan økonomien deres var, var både skummelt og skammen lå langt frem i bevisstheten.
– Men tilbakemeldingene vi har fått i etterkant av at programmet ble sendt, har utelukkende vært positive. Folk har sagt de syntes det var et bra program.
– Hva lærte dere av å være med i programmet?
– Veldig mye. Som å sette opp et budsjett og følge det. Og å ringe å prate med kreditorer når det trengs, og ikke unngå det, sier fruen i huset.
– Og ikke minst at vi styrer med dette begge to, skyter Kim inn.
– Fikk dere noen overraskelser?
– Nei, ikke egentlig. Vi hadde regnet på det, og visste hvor mye gjeld vi hadde, bomma bare på noen tusen, forteller Kim.
– Nei, da var det kanskje en større overraskelse hvor pengene hadde gått, fortsetter fruen i huset.
Paret forteller at den største endringen som ble gjort var å sette opp budsjett, og leve etter det.
– Budsjettet har vi fulgt siden de var her, og ukeshandling er vi også flink til fortsatt. Vi bruker ikke engang den summen som er avsatt til mat, nå.
Paret hadde før programmet stor forbruksgjeld, mange ulike kreditorer og en bunke uåpnet post. Det var mye å ta tak i, og prøve å få betalt ned den dyre gjelden med å selge noen av bilene som ikke ble brukt, og få orden på resten av økonomien, som på forsikringene.
– Hva var det vanskeligste under Luksusfelle-reisen?
– Det var nok å gå i uvisshet. Og at det tok sånn tid. Det var spesielt en kreditor som var litt vanskelig i forhold til at Husbanken skulle få ta over gjelda, og at panten i huset skulle frigis. Så det tok et halvår før alt var avklart.
– Hvordan føltes det da det var klart at dere fikk beholde huset?
– Det var veldig godt, sier de i kor og ser på hverandre.
Status i dag
– Hva er status økonomisk i dag?
Mona, som jobber hos TESS i Mosjøen, ble arbeidsledig i en periode på 8-9 måneder under koronasituasjonen, men er nå tilbake i jobb. Den tiden hun ikke hadde jobb var det litt vanskeligere for paret økonomisk, men de forteller at det gikk bra selv om de da egentlig bare hadde hans inntekt, og han måtte arbeide mye for at ting skulle gå rundt. Kim arbeider hos Komas i Korgen.
– Vi har akkurat kommet oss ovenpå igjen etter det. Men det går bra nå, sier Kim Remi.
– Hvordan har det vært å stå frem slik i media, i forhold til skam?
– Det er jo veldig tabu å snakke om, og derfor viktig å åpne opp før det går så langt som hos oss, sier Kim reflektert.
Mona følger på og sier at de ser veldig viktigheten av å snakke om slike ting, og at de med å stå frem håper på å gjøre det lettere for andre å snakke om.
–Vi har jo sett hvordan ting har blitt vanskelig ved at man har unngått å snakke, som med barnehagen for eksempel, så det å tørre å snakke om det som er vanskelig er veldig viktig, forteller en åpenhjertig Mona, som legger til at man møter forståelse når man er ærlig.
Tilbakemeldinger
Da det nærmet seg tid for at programmet skulle på lufta var paret spent på mottakelsen, men kan fortelle at tilbakemeldingene har vært gode, og at folk er glade for at de kom seg på rett kjøl.
– Man spekulerer jo litt, så det har blitt noen søvnløse netter. Det er jo alltid noen som skal mene noe. Men det har altså gått bra og vi har bare fått fine meldinger og tilbakemeldinger, forteller Kim ettertenksomt.
– Ja vi har bare fått varme ord. Noen av våre nærmeste har valgt å ikke se det, men de er veldig glade for at vi får det til nå, legger Mona til.
Fremtidsdrømmer
Når paret har kommet så langt som de har med å ordne opp i økonomien sin, tør de begynne å se fremover.
– Ja, nå har jeg lyst å satse mer på musikken, og investere i en ny gitar med sparepenger. Jeg har sett meg ut en hos Joars Musikkservice på Mo, forteller Kim Remi drømmende.
De forteller at han har blitt booket til å spille på Huset i sommer, og han lyser opp når de snakker om musikken.
– Jeg handler alltid musikkutstyr hos Joar, fordi han er en grei kar og har gode priser sammenliknet med mange andre steder.
Paret skulle egentlig bare å se på huset i Vesterli for moro skyld, men endte opp med å kjøpe i august 2014.
– Ja det ble en dyr Korgentur, forteller paret og ler. De bodde på Gruben på den tiden.
De sitter ute i solen, herr og fru Øyen Sæterstad, foran sitt hvite hus og bretter frem sin personlige historie for media nok en gang. Like varm som solen var denne dagen, var parets ønske om at økonomiske problemer skal bli like vanlige å prate om som mental helse er i ferd med å bli.
– Det er det vi håper at vi kan bidra med, ved å stå frem, at det blir mindre tabu, avslutter det ærlige paret.