Det sier «DJ iDJa», eller Markus Thonhaugen som han egentlig heter. Han slipper den nye låta «Mother Earth» fredag 11. juni, og med seg har han sine sørsamiske venner Ole-Henrik Lifjell fra Hemnes og Ramona Kappfjell Sørfjell fra Sømna.
Det sier «DJ iDJa», eller Markus Thonhaugen som han egentlig heter. Han slipper den nye låta «Mother Earth» fredag 11. juni, og med seg har han sine sørsamiske venner Ole-Henrik Lifjell fra Hemnes og Ramona Kappfjell Sørfjell fra Sømna.
I en pressemelding forteller Thonhaugen at i «Mother Earth» møtes joik og disco. I låta adresserer trioen fra Helgeland de alvorlige naturinngrepene som finner sted rundt oss.
– Vi må må ta grep nå, før det er for sent, er deres krystallklare melding.
Joik og disco har kanskje ikke i utgangspunktet så mye med hverandre å gjøre, men i den splitter nye låta «Mother Earth» møtes altså disse musikalske ytterpunktene i skjønn forening.
Siden i fjor høst har den vært under produksjon, og fredag 11. juni slippes den på strømmetjenestene.
– Det har vært krevende å lage låt midt under en pandemi, men vi har klart å holde tidsskjema. Utrolig nok, sier Thonhaugen.
– Jeg har sikkert brukt rundt 250 timer gjennom vinteren på å mekke låta, som definitivt er mitt stolteste arbeid så langt, legger han til.
Selvlært
Hemnesværingen er selvlært låtprodusent «på gutterommet», og har produsert musikken.
Med på vokal er Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell (også han fra Hemnes – artistnavn ÅVLA) og Ramona Kappfjell Sørfjell (fra Sømna, artistnavn Ramona Linnea).
De to har skrevet teksten, som er på engelsk og sørsamisk, og de håper å nå ut med et viktig budskap.
– Det er ei låt om hvordan vår felles framtid står i fare. Industrialisering og urbanisering spiser opp stadig større områder med urørt natur, sier Ole-Henrik.
– Dette berører spesielt oss urfolk. Arealer reinen har brukt til beiteområder gjennom generasjoner ofres til fordel for storindustri. Men klimaendringer og tap av naturmangfold er alvorlige trusler som rammer oss alle, sier Ramona.
Markus om låta: «Mother Earth» handler om hvordan vår felles fremtid står i fare. Industrialisering og urbanisering spiser opp stadig større områder med urørt natur. Dette berører spesielt urfolk, verden over. Arealer reinen har brukt til beiteområder gjennom generasjoner ofres til fordel for storindustri. Men klimaendringer og tap av naturmangfold er alvorlige trusler som rammer oss alle! Dette er også ei låt om at kampen ikke er over, om at det fortsatt er håp. Og om at vi aldri vil gi opp kampen for vår felles moder jord! |
Vil vise fram joiken på dansegulvet
Selv om de tre har ulik bakgrunn og i dag bor i ulike deler av landet – Ole-Henrik i Oslo, Markus i Bodø og Ramona i Snåsa, har de en felles visjon.
– Nemlig et brennende engasjement for revitalisering av samisk språk og kultur, og for å videreutvikle joiken i et samtidsrettet lydbilde, sier Markus.
Det er også grunnen til at sjangervalget falt på synthwave, som er en avart av disco. Selv om temaet er alvorlig, er dette ei låt for dansegulvet.
Ramona og Ole-Henrik poengterer at dette også er ei låt med element av håp.
– Dette handler også om at kampen ikke er over, om at det fortsatt er håp. Og om at vi aldri vil gi opp kampen for vår felles moder jord. Men vi må ta grep nå, før det er for sent!
Slipper album
Låta blir en del av debutalbumet som Markus har produsert, og som kommer ut 13. juli. På plata har Ole-Henrik og Ramona vokal og joik.
– Resultatet av over to års arbeid og hundrevis av arbeidstimer, sier låtprodusent Markus.
Både «Mother Earth» og resten av låtene fra dette albumet blir å høre under «Festspillene Helgeland» i Mosjøen, og på Riddu-festivalen i Nord-Troms i sommer.
Trioen sier de gleder seg voldsomt.
– Vi gleder oss voldsomt til utgivelse og håper folk vil ta en lytt!