Hemnes kommune ønsker å ta grep mot utenforskap og vil utvikle sine egne talenter. I prosjektet «Digitale talenter» ønsker de å løfte folk fra utenforskap og inn i bærekraftig arbeid.
Andrew Amundsen, folkehelsekoordinator i Hemnes kommune, forteller at de i kommune-organisasjonen har sett at de har behov for å få utviklet en digital løsning i «Go oppvekst», som blant annet dreier seg om systematisk identifikasjon og oppfølging av utsatte barn.
– Vi ser at vi ikke har hverken kompetanse eller kapasitet til å kunne gjøre dette selv, sier han.
Ut av utenforskap
– Fremfor å gå til kommersielle aktører i bransjen har vi valgt å benytte prosjektet «Digitale talenter». Dette går ut på at ungdommer som har en befatning med det digitale, gjerne gjennom gaming, rekrutteres inn i prosjektet. Der får de så opplæring og veiledning som gjør at de kan «omsette» sitt forhold til det digitale, forteller Amundsen.
– Å satse på unge i utenforskap er viktig. Ikke bare for kommunen som organisasjon, men for lokalsamfunnet som helhet. Det dreier seg om å gi alle en mulighet til å utvikle seg og kjenne en tilknytning til samfunnet de er en del av, legger han til.
– Er ungdommene i «Digitale talenter» utelukkende fra såkalt utenforskap?
– Målgruppen befinner seg ofte i et gaming-miljø, og de har ofte valgt noe annet enn ta videregående utdanning. Det har vist seg at slike digitale talenter har skaffet seg en del erfaring andre steder i landet, og erfaringen er at disse såkalte «utenfor» kommer seg veldig fort «innenfor», da de har en kompetanse som er etterspurt både på et lokalt og et globalt marked, sier Amundsen.
– Dette synes vi er veldig spennende for en distriktskommune som Hemnes, med et slikt potensiale for kompetanse-arbeidsplasser som ikke kun henvender seg til det lokale marked, men faktisk ut til verden, fortsetter han.
Digitale verktøy
I prosjektet vil talentene få faglig veiledning undervegs og ha læringsøkter som er relevant for applikasjonsutvikling.
– Opplæringen får de i programmering, grafisk design og flere digitale verktøy. Denne opplæringa blir gitt av Kunnskapstrening AS, sier Amundsen.
– I prosjektet «Go Oppvekst» har Hemnes kommune et samarbeid med Kunnskapstrening og Væxt, og er altså et treparts-samarbeid. Når det gjelder «Digitale talenter», er det NAV som rekrutterer lokale ungdommer inn i dette, sier han videre.
– I Hemnes kommune har vi sett et behov for å samle informasjon, rutiner, fagressurser og ulike verktøy på ett sted. Dette skal være ei digital løsning, og vi er fortsatt veldig tidlig i utviklingsprosessen når det gjelder akkurat det, men det ser på nåværende tidspunkt ut til at vi beveger oss mot både ei web-basert løsning, og at det også utvikles en App til mobil, fortsetter han.
– Dette arbeidet er i gang og skal gi oss i Hemnes kommune et nytt digitalt verktøy både i formidling av tjenester til publikum og til intern administrasjon av kommunale tjenester rettet mot unge, legger han til.
Vokse hos Væxt
– Det ungdommene skal utvikle for oss i Hemnes kommune vil være en del av deres opplæring. De får altså en teoretisk opplæring, for så å få praktiske prosjekter. Og Hemnes kommunes behov for digitale løsninger er et slikt prosjekt, sier Amundsen.
– Skal disse prosjektene gjennomføres i lokalene til Væxt Hemnes?
– Det er i alle fall en åpning for det, men denne typen arbeid betinger ikke fysiske lokaler. Mye av arbeidstiden sin vil de tilbringe på nettet, kanskje hjemmefra. Og på nett vil de ha sine workshops, prosjektmøter og læringsøkter, sier han.
– Så får tiden vise hvordan det hele blir når Væxt-lokalene åpner. Siden Væxt er en del av samarbeidet ser jeg det som naturlig at digital-talentene får aksess til det nye Væxthuset i kommunen, legger han til.
– Det er klart at det å få ungdom med digital kompetanse inn i et flerfaglig miljø, slik som Væxt ser ut til å bli, kan også være veldig bra. Her vil de få kontakt med både næringsaktører, gründere og entreprenører, noe som også kan være nyttig og lærerikt for dem, sier han.
Personlige erfaringer
– I prosjektet «Go Oppvekst» er vi blant et knippe kommuner som nå jobber intensivt med det i en prøveperiode, med tilskuddsmidler fra Bufdir. Dette er noe som alle kommuner etter hvert kommer til å jobbe med, og det betyr at «våre» ungdommer vil ha skaffet seg god erfaring med apputvikling som vil være relevant for alle landets kommuner på et tidspunkt, sier Amundsen.
– Det betyr at dette prosjektet kan være med på å gi konkrete jobbmuligheter videre, og også skape attraktive jobbsøkere, legger han til.
– Vil dette også kunne gi den enkelte en styrket følelse av å være til nytte?
– Ja, ungdom som velger å ikke gå videregående er en gruppe som man tradisjonelt sett er lite verdsatt av samfunnet. Så viser det seg at mange av disse har en kompetanse som er etterspurt, sier folkehelsekoordinatoren.
– Men det må gjøres en jobb for å omsette denne kompetansen på markedet, og det er nettopp det Kunnskapstrening jobber så godt med, fortsetter han.
– For meg som bestiller er det nettopp Kunnskapstrening som er prosjekteier, og som sørger for kvaliteten når det gjelder den ferdige løsningen Hemnes kommune har spesifisert. De gir nødvendig veiledning undervegs til ungdommene, slik at det ferdige produktet blir i henhold til våre kriterier, sier han.
– Dette er et spennende prosjekt på alle måter. Ikke minst koblingen mellom det vi ønsker å utrette i «Go Oppvekst», som til syvende og sist skal gjøre at barn og unge som har en risiko for å falle utenfor skal fanges opp og få et tilpasset tilbud, og disse som skal utvikle løsningen har kanskje noen egne erfaringer innenfor akkurat det. Dette er også en egen kompetanse de faktisk kan nyttiggjøre i prosjektet, avslutter Amundsen.