Gramjegerne har knekket nøtta, og får med seg alt – selv om de bærer lett.
Har du hørt om begrepet «gramjegere»? Dette er et annet ord for friluftsfolk som hele tiden ser etter måter å redusere vekten i ryggsekken på, for å kunne gå lengre og mer komfortabelt på tur.
Robert Bjørklund, som driver «Haill og Knall-podden» med forloveden Kristine Thybo Hansen (blant annet kjent fra TV serien «Jegertvillingene»), har med årene gjort drastiske inngrep i både mengde og type utstyr som blir med i sekken. Om han kvalifiserer som en ekte gramjegere er Bjørklund usikker på, men å redusere børen er noe av det viktigste paret har gjort for å heve turgleden, sier han.
– Jeg vil heller kalle det å være vektbevisst. En dedikert gramjeger knekker tannbørsten i to og investerer flere hundre kroner i ultralett turbestikk. For vår del har det handlet om å bytte ut de store tingene i sekken. Det har gjort et avgjørende innhogg i totalvekten.
Tok grep med vekten
Siden «oppvåkningen» i 2011 har den ivrige fluefiskeren sløyfet i underkant av 10 kilo fra tursekken. Det hele startet da Bjørklund og en kompis var på overnattingstur på Finnmarksvidda.
– Da vi skulle tilbake til bilen etter tre dagers overnatting, løftet jeg på sekken hans, som viste seg å være mye lettere enn min, selv om vi i utgangspunktet hadde med den samme typen utstyr. Det virket helt merkelig for meg.
En frustrert Bjørklund tømte begge sekker, hentet fram fiskevekten og veide alt opp mot hverandre. Telt mot telt, sovepose mot sovepose, liggeunderlag mot liggeunderlag. Resultatet var en øyeåpner, forteller han.
– Drøye ti kilos forskjell gjorde det åpenbart for meg at jeg måtte ta noen grep med vekten. Det har kostet noen kroner å bytte ut det gamle utstyret, men man får virkelig igjen for det når man beveger seg gjennom terrenget, sier han.
Eksperimenter på sommeren
For å lette på vekten startet Bjørklund med det grunnleggende.
– Jeg startet med sekken min. Før dro jeg som regel ut med en 125 liters pakkrammesekk, den samme typen de bruker i Forsvaret. Ved å bytte ut denne med en modell på 60 liter sparte jeg nesten tre kilo. Å gå ned i størrelse gjorde også at jeg ble tvunget til å prioritere det jeg faktisk bruker.
Deretter sto sovesystemet for tur. Både sovepose, liggeunderlag og telt ble byttet ut med langt lettere alternativer. Liggeunderlaget gikk fra 1275 til 350 gram. Soveposen sparte han inn nesten en kilo på. Teltet – en gammeldags slugger på 4600 gram – ble erstattet med et ultralett tomannstelt på litt under en kilo.
Færre klær
Å redusere mengden og typen klær har også vært en betydelig del av prosjektet, forteller Bjørklund.
– Jeg har etter hvert funnet ut at man ikke trenger to eller tre sett med ullundertøy. Du klarer deg gjerne med bare ett om du ikke skal være ute i mange dager. Du trenger heller ikke ha med en tung ullgenser. En lett fleece eller dunjakke gjør den samme nytten, og veier mye mindre. Og hvor mye kjøkkenutstyr skal egentlig til? Trenger du hele settet, eller holder det med en liten stekepanne og en kaffekjele?
Alt dette gjelder derimot ikke på vinteren, understreker han, men da kan også tyngre utstyr fraktes lettere i pulk. Våren og sommeren er derfor en optimal tid for å finne ut hva du egentlig trenger på tur, og hva som kan bli hjemme.
– Risikoen for å havne i nød er langt mindre på sommeren. Dette er en fin tid til å finne ut av hva du må ha med deg på tur, og hva du kan klare deg uten.
Overskudd ved dagens ende
Å redusere vekten på sekken har ikke bare vært utslagsgivende for ryggen, sier Bjørklund. Det har hevet turkvaliteten i nesten alle ledd.
– Før da vi slo leir på slutten av dagen, handlet det bare om å få opp teltet, hive i seg middag, komme seg ned i soveposen og hvile. Når jeg kommer fram nå, har jeg overskudd til å fiske, lage bål eller ta bilder – det man egentlig er der for å gjøre, sier han.
Bjørklund anbefaler alle å tenke over og eksperimentere med hvor mye utstyr de egentlig trenger på tur i sommer. Han advarer på samme tid mot å bli besatt av vekten.
– Vektforskjellen på en dyr turbrenner i titan og billig turbrenner i aluminium er relativt liten. Men forskjellen på tunge og lette soveposer eller liggeunderlag kan være flerfoldige kilo. Bytt ut utstyr ettersom det slites ut. Og mangler du ultralett utstyr, pell deg ut i naturen likevel. At man faktisk kommer seg ut er det viktigste, sier han.
Mange alternativer
Regine Mørk, turveileder i Den Norske Turistforening (DNT), sier at «riktig» vekt i sekken kommer an på personen som bærer den, miljøet vedkommende befinner seg i, og været som er meldt. Men som en grunnregel er det fordelaktig å redusere vekten i sekken om du har muligheten.
– Jeg husker særlig en deltaker som hadde pakket med seg barbermaskin for en to ukers langtur. Dette fikk noen kommentarer fra de andre i gruppa, men for ham gjorde det ingenting. Fyren var sprek nok til at den ekstra vekten ikke var noe problem.
Om du derimot sliter med smerter i ryggen og skuldrene etter en lang dags marsj, har det kommet veldig mange gode produkter på markedet de siste årene, forteller Mørk.
– Teknologiske fremskritt har bidratt mye til å redusere vekten på telt og liggeunderlag, selv om det aller letteste passer best på sommerstid. Vi blir også stadig mer vant til å bruke løsninger som hengekøyer og tarp på overnattingstur, noe som gjør det mulig å spare ytterligere vekt i sekken. Klart, om du går hytte til hytte, kan du klare deg med en lakenpose, sier hun.
Drikk underveis
En annen del av oppakningen du kan spare mye vekt på, er maten du tar med.
– Tørket mat, enten du kjøper ferdig i pose eller lager den selv, er en veldig effektiv måte å spare vekt i sekken på. Spiser du rett fra posen, kan du også spare deg for gryter og tallerkener. Gass til primusen veier litt, men for et par dager med vannkoking og frysetørket turmat trenger man sjelden mer enn en 100 grams beholder per person.
Drikkevann er noe du heller ikke trenger så mye av i sekken som du kanskje tror, sier Mørk.
– En 500 ml klemmepose eller to med tut fungerer fint. Disse er lette å fylle opp i bekker, blir mindre etter hvert som du drikker og veier nesten ingenting. På tur i Norge om sommeren trenger man sjelden å drasse med seg mye vann, spesielt ikke om du går i fjellet, sier Mørk.
Ellers kan ting som tannpasta og solkrem gjøres mye lettere ved å legge igjen tuben hjemme.
– Istedenfor å ta med en hel tube tannkrem, kan man fylle på 50 til 100 ml store reiseflasker. Det samme gjelder for eksempel myggspray, sårsalve eller olje til stekepanna. Ta også gjerne med litt miljøvennlig vaskepulver. På den måten kan du klare deg med færre skift ved å vaske klærne i en elv eller innsjø.
Skal du gå for ultralette modeller av telt, liggeunderlag eller skalljakke, råder Mørk til å også gjøre plass til et enkelt reparasjonssett.
– Ultralett utstyr er flott for pakkevekten, men husk at tynne materialer går fortere i stykker. En flenge i teltduken er imidlertid ikke noe problem hvis du har med deg utstyret til å reparere den, avslutter hun.