Et deponi for farlig avfall høres umiddelbart skummelt ut. Leder for Naturvernforbundet i Rana og omegn, Frode Solbakken, er allikevel ikke ubetinget negativ til planene.
Solbakken har ikke rukket å sette seg ordentlig inn i planene, og saken er heller ikke behandlet i lokalstyret i Naturvernforbundet.
– Dette var faktisk ukjent for meg, men kanskje ikke så overraskende. Det er flere sider av en slik sak, vi har sett at avfall har blitt sendt til u-land fordi ingen andre vil ha det, sier han, med en klar adresse til at vi selv må ta ansvar for avfallet.
Området anlegget er planlagt har vært belastet gjennom avfall fra gruvedrift.
– Vi vet ikke hvor forurenset området er, eller hvor påvirket vassdraget nedover Røssåga har blitt. Kanskje vi får en bedre forståelse over tilstanden gjennom denne prosessen, myndigheten tar jo ingen prøver for å avdekke eventuell forurensning i området.
– Hva tenker du om de langsiktige tankene om å benytte de gamle gruvegangene til deponi?
– Det mener jeg må være helt urealistiske, det dreier seg om oversvømte gruveganger. FN har satt et mål om naturrestaurering, vi skal reparere skadde områder, ikke gjøre dem verre. Om dette kan få kontroll på, og redusere gamle utslipp er det en vinn-vinnsak. Det er derimot ikke slik at gamle synder gir lov til å begå nye synder, nye tiltak skal heller føre til en forbedret miljøtilstand.
Frykter forurensning
Solbakken trekker fram erfaringer fra Rana, der Miljøteknikk Terrateam har etablert et lignende deponi i nedlagt Mofjellet Gruber.
– De har slitt med inntrenging av vann, og ikke lykkes med å få kontroll på dette. Det har ført til avrenning til Mobekken. Dette er jo ikke bare deres ansvar, men uansett ønsker vi ikke en lignende situasjon der Røssåga blir rammet.
Han viser til at det er forsøkt å rette opp i gamle synder når Statkraft har bygd ny utløpstunnel fra Nedre Røssåga kraftstasjon.
– Det har vært gjort store investeringer for å lage et nytt løp og forbedre vilkårene for laksen i elva. Alt dette kan settes i spill om det skjer avrenninger fra et slikt anlegg. Og ikke minst vil dette være svært alvorlig for Stormyrbassenget og dyrelivet der, sier han.
Naturvernforbundets lokalleder er allikevel forsiktig optimist:
– Om det kan dokumenteres at dette kan bidra til en bedre tilstand så er det greit for meg personlig, vi har jo ikke rukket å behandle dette i Naturvernforbundet enda. Å restaurere naturen er viktig, og ikke minst at nye tiltak behandles etter de siste retningslinjer og lovverk. Dessverre er det mye aktivitet som foregår på premissene av gamle tillatelser.