«De er helt enestående å ta vare på oss!» Et slikt vitnemål varmer nok et omsorgshjerte i de blå- og hvitkledde, på ei avdeling med trøkk og mange kjappe vendinger. Vi har snakket med både noen av dem som arbeider på Kangsen, og noen av dem som for tiden har plass der.
Nede på avdelingen finner vi flere blå- og hvitkledde som er klare til å gjøre en innsats på korttidsavdelingen. Sykepleierne Liv Monica Lyeng og Silje Valåmo Olsen, samt helsefagarbeider Rigmor Oksfjellelv blir hanket inn til en liten prat med avisa.
Utfordringer og fart
– Hvordan er det å jobbe her på korttidsavdelingen?
– Man må være fleksibel, tenke nytt og ha litt fart. Så må man kunne ta utfordringer på strak arm, for dagene her er ikke så forutsigbare, svarer Liv Monica.
Silje forteller at det er mer krevende å jobbe slik, enn på andre avdelinger på sykehjemmet.
– Men man blir ikke lei, for det kommer nye oppgaver hver dag, belyser hun.
På spørsmål om det da slik at det er travelt, eller bare at de må «være i fart», svarer de at det nok er begge deler.
– Hva gjør stillingene her på avdelingen attraktive?
– Det må jo være at det er større utfordringer i forhold til resten av sykehjemmet. Det kommer hele tiden nye pasienter, og nye prosedyrer, sier Liv Monica.
– Ja, det er noe nytt hele tiden, nikker Silje og Rigmor.
Helene kompletterer den tanken med at med hver ny pasient, følger det også med en ny familie som man skal danne en relasjon til.
– Så det er viktig med tett dialog med pasienten, men også mange ganger nødvendig og viktig med tett dialog med familien.
Jobb i egen kommune
– Å jobbe i egen kommune, hvor viktig er det?
– For meg er det er veldig viktig å ikke bruke så mye fritid på kjøring, svarer Silje kontant. Og vi KAN jo sykle om vi vil.
Liv Monica føyer til at det er fantastisk at kommunen har så mange arbeidsplasser til folk, mens Rigmor også nevner at det er positivt at de kjenner en del av dem som kommer hit som pasienter da vi en liten kommune.
– Siden vi kjenner til mange av pasientene fra før, knytter vi dem og familiene lett opp mot kjennskap, og er det lett å bry seg om dem, sier Lillebjerka.
– Noen pasienter har vi jo også møtt i hjemmesykepleien, legger Lyeng til.
Hadde dere valgt å flytte for å få en tilsvarende jobb dersom denne avdelingen ikke var her i kommunen?
– Nei, vi hadde nok ikke det, svarer trekløveret ganske unisont.
De tre er enige om at det er en bonus for kommunen med denne attraktive arbeidsplassen, og avdelingsleder forteller avslutningsvis at de får gode tilbakemeldinger når de har hatt studenter her. Silje kan bekrefte at det var lærerikt å være student på avdelingen.
Korttidsbeboere
Avisa fikk også innpass hos tre av dem som for tiden bor på avdelingen.
Jan Sande, Randi Johannesen og Ivar Asbjørn Larsen er enige om at de har det kjekt her.
– De er enestående å passe på oss, bedyrer Jan Sande.
– Nå har jeg vært et halvt år på sykehus, så jeg har grunnlag for å uttale meg! Fortsetter han. Han forteller at han er plaget med rosen, ble liggende bevisstløs hjemme, og våknet etter to dager. Jens Johan Valla var blitt engstelig for ham og ringte ham.
– Han sa at både han og Vertshuset savnet meg, og han ville få meg på legekontoret og kontaktet dem for meg. To minutter etterpå ringte lege Åse Valla! Jeg har fått så bra hjelp, slår Jan fast.
Sande skryter veldig av det kommunale helsevesenet.
– Ja du ser nå hvor blide og trivelige de er! Utbryter han entusiastisk, før han forteller at han ei tid slet med å få sove på grunn av smerter.
– Men ei av pleierne knekte koden, og fikk gitt meg rett dose medisin, så nå får jeg sove! Sier han fornøyd, og beretter at han venter på en operasjon.
Sande sender også en stor takk til fysioterapeut Line Trongmo, i tillegg til de flinke pleierne på korttidsavdelingen.
Randi Johannesen er fra Korgen og bosatt på Bjerka. Hun forteller at hun er her fordi hun falt og slo sund ei hofte.
– Jeg falt heldigvis på alarmen jeg har på armen, og måtte på sykehuset først. Men jeg plages med den hofta, meddeler hun.
De tre opplever at de får gode hjelpemidler, som alarmen, gåstoler med heisfunksjon og så videre, i tillegg til at de ansatte er rett og slett fantastiske.
– Det kan ikke bli bedre, bedyrer Ivar Larsen. Han har også falt, har derfor blitt operert i en fot og kom hit etter oppholdet på sykehuset.
Denne saken er en del av «Den store folkevandringa», et samarbeidsprosjekt mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.