Produksjonsformann og lageransvarlig Fred Anton Johannessen har vært 13 år hos Nordic Comfort Products (NCP). Han og fire andre har vært en tur tilbake «på skolebenken», og har endelig fått fagbrev i produksjonsteknikk.
Hos NCP settes både kompetanse og innsikt høyt, og som ISO-sertifisert bedrift er kvalitet i alle ledd viktig. Motiverte ansatte med fagkompetanse er ett av leddene.
Løfter fagkompetansen
Fem av NCPs ansatte har siden 2018 studert gjennom ordningen Kompetansepluss, og tok nylig fagprøven i produksjonsteknikk. Fred Anton var en av disse, og i tillegg har Daniel Jøsevold, Stein Erik Akselsen, Jørn Jakob Valla og Håkon Edvardsen brukt studiesemesterne godt, og er nå fagarbeidere innenfor samme fag. Et kjempeløft for fagkompetansen i bedriften.
– Vi holdt på i et vår- og et høstsemester. I november 2019 var vi gjennom en teoretisk eksamen. Så kom koronapandemien, og det gjorde at det ble en ufrivillig pause i utdanningen, forteller Johannessen.
– Det gikk nærmere halvannet år fra vi tok den teoretiske prøven og til det var klart for den praktiske, fortsetter han.
Den praktiske delen av prøven i produksjonsteknikk baserer seg på hverdagen og det som det jobbes med i den daglige produksjonen ved bedriften.
– Her ble det plukket ut et spekter av produksjonsordrer som omhandlet både bord- og stol-produksjon, og vi utførte litt av hver av delene. To av oss som har vært med i Kompetansepluss-utdanninga gjennomførte den praktiske prøven på plaststøpe-maskinen, og hadde derfor litt andre oppgaver, sier han.
«Back to school»
– Kjente du noe til de berømte eksamensnervene?
– Å jada, det tror jeg de fleste kjente på, ler Johannessen.
– Kanskje aller mest på den teoretiske delen, der man møter opp i skolesalen sammen med mange fremmede, og med ukjente oppgaver, fortsetter han.
– I den praktiske prøven er man i kjente omgivelser og i tryggere rammer, med arbeidsoppgavene man utfører i det daglige. Der kjenner man seg tryggere, legger han til.
– Hvordan var det å plutselig være «skoleelev» igjen?
– Det er klart at man merker at det er gått 40 år siden man gikk ut av skolen, og det ble en overgang fra hverdagslivet å starte på. Men det gikk da greit, smiler Johannessen.
– Gjorde dere unna skolegangen på dagtid, i arbeidstida?
– Nei, dette gjorde vi på fritida, på kveldstid og i helger. Den teoretiske fagprøven er den samme som for de som går et ordinært skoleløp i videregående, og det er en betydelig arbeidsmengde man skal legge ned i dette, forteller produksjonsformannen.
– Alle får den samme prøven, så det gjøres ikke forskjell på oss som har forberedt oss gjennom Kompetansepluss og de som går skole på vanlig vis, legger han til.
Et håndfast bevis
– Hva har det betydd for den enkelte av dere å gjennomføre en slik utdanning?
– Det er alltid fint med ny lærdom. Vi har blant annet hatt en del opplæring innen data, og det har i alle fall vi som begynner å dra på åra hatt god nytte av, sier Johannessen.
– Det er også et håndfast bevis på den kunnskapen man har, og man står jo tross alt med et fagbrev i hånda etterpå. Det gjør også noe med stoltheten med tanke på jobben man utfører, fortsetter han.
– Det ble jo en voldsom økning av antall fagarbeidere i bedriften, så det betyr nok en del for NCP også, smiler han.
– Hvordan var din egen motivasjon før du startet skolegangen?
– Jeg tenkte det kunne være greit å skaffe seg et bevis på egen kompetanse, og så er det klart at lønna også er ei gulrot i denne sammenhengen. Det betyr fort ei betydelig lønnsøkning når vi endelig har bestått fagprøven.
– Vi har lagt ned mange timers arbeid for å få det, så det føles egentlig vel fortjent, sier Johannessen.
– Denne skolegangen er nærmest som en «fritidssyssel» å regne, og kvalifiserer ikke til noe stipend heller, legger han til og ler.
– Man kan heller se på det som en investering i sin egen yrkesfremtid, og har man mange år igjen i yrkeslivet betyr det også en ikke ubetydelig ekstra slant i lønningsposen,
– Uansett så kan jeg absolutt anbefale andre som vurderer om de skal ta en slik utdanning, å hoppe i det. Dette er mulig for alle å kunne gjennomføre. Det krever selvsagt at man er innstilt på å sette av den nødvendige tida, og at man er forberedt på å ta det ekstra arbeidet det innebærer, men det er verdt det til slutt. Det er godt å ha det gjort, avslutter produksjonsformannen.