Før grudde hun seg til å sjekke nettbanken. To år senere har Ingeborg Bern Egeland (31) stålkontroll på egen økonomi.
For to år siden fikk hun nok av pengebekymringene. I dag er stoda en helt annen: Ved å få oversikt over eget forbruk og å sette seg delmål for sparingen, har bergensjenta gått fra å ha forbruksgjeld til å ha flere titusener på sparekonto.
– Det var forbruk i blinde, sier Ingeborg Bern Egeland (31).
Sløsoholiker
Ingeborg definerer seg selv som «tidligere sløsoholiker, på vei til edruelighet» – eller nærmere bestemt sparsommelighet. Å spare penger pleide å være helt fremmed for henne.
– Jeg betalte regningene mine, men brukte alltid mer enn det jeg hadde. Jeg gikk tom for penger ganske lenge før måneden var over og brukte mastercardet resten av måneden, sier hun.
Nå ser du kanskje for deg en big spender som tok opp forbrukslån for å reise på ferie eller kjøpe seg noe ordentlig dyrt? Nei, det var ingen ekstreme utskeielser som gjorde at Ingeborg gikk i minus på kontoen:
– Det gikk bare på blind sløsing, shopping, gå ut med venner – de typiske tingene, forteller hun.
Ingeborg var god på å bruke penger – men hun var klar over at forbruket var problematisk. Magen knøt seg i angst hver gang hun dro kredittkortet når hun var ute og spiste eller tok seg et glass i sosialt lag.
– Jeg tenkte ikke over at det er lurt å ha en plan for pengene sine, ikke bare måned for måned, men også lengre fram i tid, forteller hun, – ikke før jeg bestemte meg for å ta grep og bli kvitt gjelden min.
Høy gjeld
For Ingeborg hadde nærmere 2,2 millioner kroner i gjeld.
– Blant annet hadde jeg et forbrukslån på 34.000, skyldte faren min over 32.000, pluss bolig- og studiegjeld, oppsummerer hun. – Jeg gruet meg alltid til å sjekke nettbanken og fikk klump i magen om noen ville ha meg med på kino.
Å stå i gjeld var skamfullt.
– Jeg var snart 30 år og hadde ikke lyst til å skylde min far såpass mye penger, medgir Ingeborg.
Økonomiske bekymringer kan også gå på helsa løs.
– Det finnes tre bærebjelker i livet: det sosiale, økonomien og helsa, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, kjent fra TV-programmene «Luksusfellen» og «I lomma på Silje».
– Går økonomien dårlig, kollapser gjerne alle tre bærebjelkene, og mange føler at de vakler på ustødig grunn, sier Sandmæl.
Dyre forbrukslån, ubetalte regninger og høye renter kan fort bli en ond sirkel.
– Hvis man ikke klarer å rydde opp selv, anbefaler jeg å kontakte en gjeldsrådgiver hos Nav, råder Silje. – Ikke vær redd for å snakke om økonomiske utfordringer – du er ikke alene!
To klare mål
I januar 2019 satte Ingeborg seg to klare mål:
– Jeg ville kvitte meg med kredittgjelden min, og jeg ville betale faren min det jeg skyldte ham, sier hun.
Faren var medlåntaker på boligkjøpet hennes. Nå ville hun ta over boliglånet helt på egen hånd. I tillegg ville hun sikre seg en solid bufferkonto, fylle opp BSU-kontoen – for selv om hun allerede eier bolig, har BSU’en god renteavkastning – og spare en god slant i fond.
Tre måneder senere, i april 2019, startet Ingeborg Instagram-kontoen @gjeldsfri.
– Det var først og fremst for å ha noen å rapportere til, slik at jeg hadde mer press på meg til å nå målene jeg satte meg, forteller hun.
Etter hvert som Ingeborg ble kvitt dårlig gjeld, gikk fra å være anonym til offentlig på Instagram og følgertallet vokste, endret hensikten med kontoen seg:
– Jeg vil inspirere flere til få kontroll over pengebruken sin, snakke om personlig økonomi uten å skamme seg, og lære seg om investering og få mest ut av pengene sine, sier Ingeborg.
I dag har kontoen over 25.000 følgere som daglig følger med på Ingeborgs reise mot å bli nettopp gjeldfri.
Milepælen
I løpet av 2019 kunne Ingeborg krysse av alle målene sine – og vel så det.
– Det var en milepæl da jeg tok over boliglånet helt selv, minnes hun.
Ved å samle kredittgjelden i ett forbrukslån med lavere rente, klarte hun å nedbetale den gjennom målrettet sparing. Dessuten sparte hun hele 135 prosent av summen hun hadde satt seg mål om, i fond.
– Dette var mye takket være ekstrajobben jeg fikk meg som brukerstyrt personlig assistent, ved siden av annen jobb, forklarer Ingeborg.
I tillegg leide hun ut et rom via Airbnb og ryddet opp hjemme ved å selge ting på Tise og Finn.
Etter at Ingeborg tok grep for to år siden, har hun nådd flere nye mål. I 2020 sparte hun nærmere 200.000 kroner og betalte ned 68.000 av boliglånet sitt. På sosiale medier er hun blitt som spareekspert å regne, til tross for at hun ikke har noen økonomisk utdannelse. Hun har også fått ny jobb – som content manager i Horde, en app som skal hjelpe folk å ta kontroll over økonomien sin.
Vil ha det kjekt også
– Det er rart å høre folk kalle meg en «supersparer», synes hun.
– Ja, jeg har fått til å spare mye mer enn før, men først og fremst har jeg fått kontroll, slik at jeg kan bruke penger uten å ha angst for hva summen på brukskontoen er i slutten av måneden. Nå har jeg fullstendig oversikt over hvor mye som kommer inn og hvor mye som går ut, og setter av penger til å ha det kjekt også.
For ikke å miste sparemotivasjonen er det nemlig helt vesentlig for henne å avse en slant til å bare ha det gøy.
– Det er viktig for meg å ha penger til å kunne leve også – selv om jeg har satt meg høye privatøkonomiske mål! understreker hun.
I dag kan Ingeborg dra ut og spise i godt selskap eller bestille seg ferdigmat en gang iblant, uten å engste seg for dekningen på bankkortet.