Stadig flere tilbringer ukevis på tur. Gina Johansen (29) har gått Norge på langs, mens Mikkel Soya Bølstad (47) har gått fire ganger Norge på tvers.
– Det var en fantastisk følelse å stå der oppe! sier Gina Johansen (29) om å nå Nordkapplatået. Sammen med samboeren Stig Rune Samuelsen (47) og hunden Storm gikk hun i 2019 Norge på langs, fra Lindesnes til Nordkapp.
– Det var vel egentlig samboeren min som hadde ideen. Han hadde lenge drømt om å gå den turen, å få et lite avbrekk fra A4-livet, sier hun.
Turen startet i mai og varte i 102 dager. Da hadde Johansen allerede flere langturer bak seg. Blant annet hadde hun noen måneder før gått Bajkalsjøen på langs, med piggsko i bitende kulde – en distanse tilsvarende Norge på langs.
Med solid turerfaring møtte de heller ikke på noen problemer underveis.
– Jeg var litt stiv og støl de første dagene på grunn av sekken bare, sier Johansen, som startet turen med en sekk på 28 kilo.
– Det verste med turen var vel egentlig myggen, sier hun.
Øl og fisk
Oppturene var mange.
– Det er vanskelig å trekke fram ett område, Norge er et fantastisk land, med mye fin natur. Og så møtte vi mange hyggelige folk på veien, som kanskje spanderte en øl eller en fisk. Å kunne steke fisk og ta en øl om kvelden er en fantastisk avveksling fra all tørrmaten man spiser på langtur, forteller hun.
Om natten sov de stort sett i telt, men la inn på fjellstuer og hyttene til Turistforeningen og Statskog en gang iblant.
Til sommeren hadde hun egentlig tenkt å løpe fra Nordkapp til Lindesnes, men har slått fra seg planen.
– Jeg har bestemt meg for å prøve å nå Sydpolen i løpet av to-tre år. Det holder med ett prosjekt, sier hun.
Satser på langruter
Å gå Norge på langs er slett ikke bare for dem med form som en polfarer. Siden førstemann fullførte distansen i 1966, har rundt 450 gått turen, ifølge nettsiden Norgepaalangs.info. Den yngste var 9 år, den eldste 70. Mange deler dessuten turen opp i etapper som de fordeler over en lengre tidsperiode.
Fagsjef for natur og friluftsliv i Den Norske Turistforening, Anne-Mari Planke, forteller at interessen for å dra Norge på langs har vært økende, både til fots, på sykkel og på ski.
At folk vil dra på lange turer, er dessuten en mer generell trend.
– For noen år siden så vi at interessen for å være lenge ute på tur økte, forteller hun.
Som et svar på dette opprettet Turistforeningen i 2016 konseptet SignaTUR, som samler de fineste langturene i Norge. Turene har en varighet på mellom fem dager og tre uker, og er fysisk krevende. Under denne fanen fikk man også en offisiell «Norge på tvers»-rute, fra Stjørdal til svenskegrensa.
– Den turen har blitt veldig populær. I fjor lå det tidlig an til rekord, men det endte med at noe færre gikk ruten fordi antall gjester på hyttene måtte begrenses på grunn av smittevern, forteller Planke.
Hun legger til at det ikke bare er Turistforeningens rutetilbud som inspirerer folk til å legge ut på langtur. Blant annet er det stadig flere som går langs pilegrimsrutene i Norge.
Leve her og nå
Mikkel Soya Bølstad, kona Rebecca Churchward og døtrene Sif og Siri har vært mer på langtur enn de fleste. Blant annet har de dratt Norge på tvers fire ganger – på sykkel, til vanns, til fots og på ski.
Erfaringene skriver Bølstad om i boka «Ut – kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv uten å knekken på kloden», som kom i fjor.
Han mener det gir mye å legge ut på turer som varer mer enn en dag eller to.
– Det tar litt tid å få hverdagen på avstand. Når man er på tur over flere dager, sklir man inn i en annen rytme. Det gir en deilig følelse av å leve her og nå, sier han.
At familien dro Norge på tvers, var litt tilfeldig.
– En kjepphest jeg har, er at det ikke er så viktig akkurat hvor man drar. Det er så mange fine steder der ute. Men å gå Norge på tvers er jo en god mulighet til å se et tverrsnitt av landet, med både kyst og fjell, påpeker han.
En annen fordel med å gå Norge på tvers, er at turen kan bli lang eller kort, alt ettersom hvor du velger å krysse landet.
– Vi har tilpasset turene så vi har kunnet gå i skoleferiene, sier han.
Fire turer på tvers
Den første turen på tvers gikk på sykkel og startet ved svenskegrensa i Trysil-traktene. Deretter bar det over Øyerfjellet, Gudbrandsdalen og Valdresflya, før de endte i Øvre Årdal. Døtrene Sif og Siri var da 10 og 13 år, og Bølstad mener det er lurt å vente med langturer til barna er store nok til å ha glede av det.
– Det er en tendens nå at man skal dra med mindre barn på strabasiøse turer. Men barn er ikke opptatt av distanser og høye fjell. De vil leke i bekken og lage kongledyr, og da kan man egentlig være hvor som helst, påpeker han.
Neste tur på tvers av Norge gikk i oppblåsbare båter.
– Vi startet i Eidfjord og bar båtene inn på Hardangervidda, før vi padlet ned Numedalslågen og endte i Kongsberg, der vi bor. Vi kunne gått hjem til dusjen, men valgte å dra videre, og endte ved Drammensfjorden. Det er kanskje den turen som har gjort mest inntrykk på oss. På Hardangervidda får man virkelig følelsen av villmark, sier han.
Tredje tur gikk til fots fra Frierfjorden ved Porsgrunn, gjennom Telemark og over Setesdalsheiene til Lysebotn.
Den fjerde og siste turen gikk på ski langs deler av Turistforeningens offisielle «Norge på tvers»-rute, som går fra Stjørdal til svenskegrensa i Tydal.
– Det er en fin tur å starte med hvis man ikke har så mye erfaring, siden man kan sove på hytter underveis, sier han.
Selv har familien sovet i telt både sommer og vinter, og Bølstad mener det er en nyttig erfaring å ta med seg.
Samhold i et lite telt
– Å bo fire stykker i et lite telt kan være oppskriften på katastrofe, eller det kan gjøre at man kommer inn til kjernen av det som er å være en familie. For oss tror jeg det har bidratt til mye samhold. Telterfaringen har dessuten kommet godt med det siste året, da både vi og barna har tilbrakt store deler av dagen hjemme, påpeker han.
Vil du prøve deg på langtur, må du selvsagt teste kortere turer først.
– For noen er det en stor overgang bare å gå fra dagstur til å skulle overnatte i telt, sier han.
Har du kontroll på hvordan du setter opp teltet og finner fram dit du skal, er det ifølge Bølstad lite ekstra som må til for å legge ut på langtur.
– Hovedforskjellen på en kort og en lang tur er at du må ha med mer mat, og at du må passe bedre på utstyret. Du må sørge for at du har tørre klær og tørr sovepose, sier han.
Skal du på langtur med overnatting på en turistforeningshytte i år, bør du være tidlig ute med planleggingen. All overnatting må forhåndsbookes, og det vil sannsynligvis være færre sengeplasser enn normalt.