Tirsdag 4. mai var 21 ivrige og spente elever i 9. klasse ved Hemnes sentralskole samlet til kokkekamp på skolekjøkkenet.
Elevene var delt inn i seks grupper med tre og fire i hver. De ble tatt imot av Svein Jæger Hansen, kjøkkensjef ved Scandic Meyergården Hotell på Mo i Rana. Han har lang erfaring i kokkefaget, og vet definitivt hvordan man skal inspirere med mat.
– Det blir veldig artig å være sammen med dere i dag, og noe av grunnen til at jeg sa ja til å være her en dag er at jeg kanskje kan være så heldig og bidra til å inspirere en eller flere til å vurdere kokkefaget, sier Jæger Hansen.
– 20. juni har jeg vært 27 år ved Meyergården, og det høres veldig lenge ut. Men, når man får ha et yrke som man trives i, går årene fryktelig fort, legger han til og smiler.
– Det viktigste nå når vi starter, er at dere koser dere, sier han til forsamlingen, som ifølge assistent Sissel Renate Trondsen aldri har vært så stille.
Ivrige og konsentrerte
Inspirerte så det ut til at alle ble. Elevene var en smule sjenerte helt i starten, men både sjenanse og nerver var som blåst vekk da «startskuddet» gikk. Her var det ingen som ble stående i en krok og se på. Det var rett og slett imponerende å se ungdommene svinge seg på kjøkkenet, og briljere med sine kunnskaper og ferdigheter.
At det var en konkurranse alle ønsket å gjøre det godt i var tydelig. Flere av elevene hadde brukt helga til både forberedelser og prøve-kokkelering.
Elevene jobber iherdig med sine oppgaver. Innimellom bryter Jæger Hansen inn med informasjon om hvor lang tid de har igjen, tips og motiverende tilrop.
– Juhuu, roper kjøkkensjefen med sitt bredeste smil.
– Er det noe liv i kjøkkenet? Dere er så konsentrerte. Jeg synes dere jobber kjempebra, og nå er det cirka 40 minutter igjen, sier han og smiler.
– Dere som har retter der man kan tilføre smak må ikke være redd for å bruke krydder og smake dere frem. Det gleder alltid gjesten når man får mat som smaker godt og som ser fint og innbydende ut, fortsetter han.
Og elevene responderer. De tester og justerer, og ser ut til å sette pris på energien som Meyergårdens rutinerte kjøkkensjef bringer med seg.
Loddtrekning
Lærer Marius Israelsen Furumo avslører at det merkes at det å ha en stjernekokk på besøk gjør noe med de unge kokkespirene.
– For å si det slik; de er en helt annen gjeng i dag enn hva de pleier å være. De er både spente, konsentrerte og skjerpet, og det er det jeg ønsker, sier han og smiler.
– Dette er en del av læreplanen, og jeg håper de gjør seg nyttige erfaringer. I motsetning til de ordinære skolekjøkkentimene må elevene her ta både planlegginga og gjennomføringa, fortsetter Furumo.
– Her har jeg på forhånd satt opp seks menyer med hovedrett og dessert. Disse ble fordelt på de seks gruppene med loddtrekning, slik at det ikke skulle bli noen uenigheter. Noen av rettene har vi laget før, men disse måtte gjøres med en eller annen vri, slik at de ikke fikk følge oppskriften de hadde prøvd tidligere slavisk, men prøve seg litt frem, smiler han videre.
– Dessertene har ingen prøvd tidligere, men jeg har plukket ut overkommelige utfordringer. Det er meningen at de skal kunne klare det uten alt for mye stress. Det er viktig at de har det gøy på kjøkkenet, og at det samtidig er lærerikt. Dersom stress blir den viktigste faktoren føler jeg at noe er feil i prioriteringene. Derfor har jeg lagt om løpet litt, slik at elevene heller kan nyte og kose seg når de er på skolekjøkkenet, sier han.
Viktig fag
– Jeg håper at vi kan få dette gjennom som en del av valgfagene til neste år, og at man tar skolekjøkken opp et nivå, sier den entusiastiske og matglade læreren.
– Her er mange som har alle forutsetninger for å kunne gjøre det bra på et kjøkken. Mitt inntrykk er at dagens ungdom er vesentlig mer reflektert over hva vi spiser, enn hva jeg selv var da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen og hadde mat og helse,
Konstituert rektor Brage Aasheim er en tur innom for å overvære litt av konkurransen. Han forteller at han har lagt merke til at kokkekampen har vært under oppseiling.
– Elevene har snakket om dette i mange dager, og er utrolig godt forberedt. Jeg har hatt de oppe på kontoret mitt for å få utskrifter av oppskrifter og slikt. Dette tar de på alvor, og det synes jeg er kjekt, sier han.
– Mat og helse er et viktig fag, som virker å bli enda viktigere i årene fremover, legger han til.
Også Jæger Hansen snakker varmt om kokkefaget, og mener at bransjen også sitter med sin del av ansvaret i utdannelsesløpet for de som ønsker å gå den veien.
– Det er viktig at bedriftene tar inn lærlinger. Dersom vi ikke er villige til å satse på ungdommen og lar de få en utdannelse, så mister vi noe på veien. Nå har jeg snart vært 27 år hos Meyergården, og jeg har alltid vært helt bestemt på at jeg vil ha lærlinger hos oss. Det motiverer kokkene, og er bare en bonus for oss som har vært der ei stund, sier han.
– Satser vi ikke på dette, har vi heller ingen til å ta over senere. Lærlingene gjør også at vi med erfaring er nødt til å skjerpe oss, og er med på å skape en god dynamikk på kjøkkenet, legger han til.
Stillhet er gull
Det ble nokså stille i lokalet da «dommerpanelet» fikk maten servert og presentert, og som én av dommerne sa, er det som oftest et godt tegn. De som satt i juryen, nøt maten til fulle og kom etterpå med sin bedømmelse.
– Dette så lekkert ut, og det smakte veldig godt, sier kjøkkensjef Jæger Hansen da han smaker på en porsjon sitronpai.
– Det er artig å se at den innsatsen elevene har lagt ned i arbeidet ga resultater. Og du ser gleden mens de holder på, og at de har hatt en fin dag, fortsetter han.
– Det er nettopp dette jeg leter etter i de ordinære timene også, så jeg håper de kan ta denne følelsen med seg videre, fortsetter Marius Israelsen Furumo.
– Elevene her har et år igjen av grunnskolen, og etter dette venter kanskje en hybeltilværelse for mange av dem. Så vi har hatt fokus på at god mat trenger ikke å ta lang tid å lage, og det trenger heller ikke å være dyrt. Vi prøver å fortelle dem at det ikke trenger å være Grandiosa flere ganger i uka, legger han til med et smil.
– Får man slik kunnskap med seg i skolesammenheng, klarer man kanskje å gjøre noe fint med hverdagens kosthold og ikke bare tyr til enkle løsninger. God mat trenger ikke å være så avansert, sier Jæger Hansen.
Fornøyde fjes
Utfordringer til tross, elevene virket å være strålende fornøyde med dagen, alle som en.
– Pizzadeigen var den store utfordringen, forteller Elias Henriksen Strandvoll.
– Vi brukte en type mel vi ikke hadde prøvd før, og det var mye vi måtte finne ut av når det gjaldt bunnen. Vi ville at den skulle bli skikkelig sprø, legger han til.
– Det var artig med kokkekamp! Både konkurransen og den ekstra utfordringen med det, sier Maiken Kristiansen.
– Var dette artigere enn en ordinær time på skolekjøkkenet?
– Definitivt, kommer det kjapt fra Øyvind Finbak.
– Det artigste blir kanskje det å få resultatene og tilbakemeldingene. Og så er det gøy når du ser tilbake og ser at det ikke ble så verst. Jeg kjenner at jeg er stolt, både av meg selv og de andre på mitt lag, sier han videre.
– Mangoen var litt utfordrende, for det var det ingen av oss som hadde prøvd å skjære tidligere. Tidspresset var ikke så stort, men mot slutten kjente vi alle litt på stresset, legger han til.
– Samarbeidet har vært veldig fint, og vi har hatt egne arbeidsoppgaver, fortsetter Lea Valberg.
– Samtidig har vi vært flinke til å hjelpe hverandre underveis, legger Finbak til.
Premiering
Israelsen Furumo forteller at det viktigste er å premiere innsats, og derfor fikk alle deltagerne en signert utgave av Svein Jæger Hansens første kokebok.
– De på vinnergruppa får hans nyeste kokebok i signert utgave, samt et gavekort på Coop Prix, mens de som blir nummer to får den første boka og et gavekort på to pizzaer på Best, sier en fornøyd lærer.
Konkurransen var over, vinnerne avsløres ikke her, og til slutt var det kun oppvasken som gjensto…