Folk flest liker vel å ha det sånn høvelig på stell i hagen og utfor sine hus og fritidsboliger. Noen tar det hele litt lenger. Det har Thomas Sundebæck gjort rundt hus og brygger han eier i Odden på Hemnesberget.
Gjennom mange år har svensken restaurert og stelt flere brygger og et digert kai som var nesten helt ødelagt av tidens tann da han kjøpte eiendommen på 1980-tallet.
For et par år siden kjøpte han også «Rutebil-garasjen» i Odden og tomta den står på, og atter en gang satset Sundebæck godt med penger for at det store garasjebygget og tomta rundt skulle fremstå på en litt mer attraktiv måte enn tidligere. Ikke minst selve området rundt den oppussede bygningen. Mange tonn med grove steiner til en solid mur og store mengder pukk og diverse hagemøbler fikk det hele til å fremstå som nytt og vakkert i fjor sommer.
Nå har han igjen gravd dypt i egne lommer for å gjøre området enda mer attraktivt. Han har fått produsert en serie temmelig store bilder som han har montert på noen av ytterveggene til både garasjen og noen av bryggene. Bilder som viser hvordan området rent bygningsmessig har forandret seg over en periode på over 100 år og flere stor branner. I tillegg er det noen bilder fra filmopptak som ble gjort akkurat her ved bryggene og på kaia. I 1921 ble det nemlig laget en helaftens stumfilm av Knut Hamsuns prisbelønte roman «Markens grøde». De fleste opptakene ble gjort i Rødvassdalen, men filmteamet og skuespillerne var også på Hemnesberget og gjorde opptak til noen av scenene.
Maler av yrke
Som yrkesaktiv var Thomas Sundebæck maler, og det er derfor bare naturlig at det nesten alltid har duftet nymalt i Odden. Så også denne våren. Det skinner nymalt av den gamle bussgarasjen og flere vegger på bygningene når man stikker nedom bebyggelsen på den ytterste spissen av Hemnesberget. Tar man seg tid til å rusle rundt for å se på alle bildene får man gjerne med seg litt ny kunnskap av historisk karakter. På bildene er det korte, informative tekster som forklarer litt av det man ser.
– Jeg har fått laget disse bildene slik at folk skal se at området har hatt stor betydning for Hemnesberget langt tilbake i tid. Spesielt artig å tenke på at det har foregått filminnspilling her, forteller Sundebæck til Avisa Hemnes.
Og han fortsetter med å forklare at det ikke var noe kai her i de virkelig gamle gamledager, og viser til et av de store bildene fra før kaia ble bygget. Den gang ble lokalbåten ekspedert ved at ekspeditøren rodde ut i en småbåt med passasjerer eller gods til det ventende dampskipet utpå fjorden.
– Jeg liker at det ser ordentlig ut rundt mine hus og brygger, og det vil jo bare være fint om folk, enten det er hemnesværinger eller folk utenfra, oppdager denne litt bortgjemte idyllen ytterst på Hemnesberget. Jeg har satt ut møbelgrupper flere steder på området, så om noen vil slå seg ned litt her i området en godværsdag er det bare helt fint, sier Sundebæck.
I en grønnmalt pram
På uteområdet i Odden har han også et par store og sjeldne «museumsgjenstander» som han har tatt vel vare på. Et styrehus fra ei hemnesbygd skøyte og en solid løftekran som i sin tid sto på jernbanestasjonen på Finneidfjord. Begge objektene har fått hvert sitt skilt som forteller litt om historikken.
Det aller siste som kom på plass like før siste helg er to «skreddersydde» daviter og en grønnmalt, stor pram.
– Jeg måtte i fjor høst ta ned en portal av tre med en kvelvet nordlandsbåt på toppen akkurat her. Tidens tann hadde tært såpass mye på trestokkene at det hele ikke kunne reddes. Derfor måtte jeg rett og slett finne på noe nytt i maritim stil, og nå er omsider også dette nye blikkfanget på plass. Så nå skal jeg slappe av og kose meg og slå av en prat om noen kommer for å se på bildene, avslutter en tydelig fornøyd Thomas Sundebæck.