Vi har vært på besøk i 10. klasse ved Korgen sentralskole og snakket med dem om fremtidsplaner, drømmer, og tanker om hvor de befinner seg om 10 år. Hva skal til for at de skal bosette seg her?
Med Avisa Hemnes på besøk, i faget utdanningsvalg, ble det både noen gjennomtenkte svar, litt fnising, og noen kreative svar.
Gjennomgangstonen var at mange hadde konkrete planer om å bosette seg i heimkommunen, etter endt utdannelse. Andre hadde litt mer diffuse tanker om hva de skulle gjøre, og hvor de kom til å ende opp, mens noen ikke kan tenke seg å ende opp med å bosette seg her. 10. klassingene har også svart skriftlig på spørsmål om fremtiden sin.
Drømmer for fremtiden
Ungdommen ønsker seg ulike ting, fra fine hus, vellykkede og rike menn, en Shelby gt 500, til å ha en jobb man trives med, hund og tre barn. Noen ønsker å reise litt i utlandet og oppleve ulike kulturer, mens andre drømmer om romfart, luftforsvaret eller å bli anleggsarbeider. Andre igjen ønsker kun å leve et liv med penger og suksess, mens noen litt mer nøkternt bare ønsker seg en jobb de liker.
Isak Trongmo sier han skal bo her i kommunen.
– Ja, jeg skal se om jeg ikke finner meg et lite småbruk, der jeg kan samle litt skrot, sier han. Klassekameratene ler, de kjenner til hans lidenskap for gamle maskiner og kjøretøy.
Mats Ånonli er også tydelig på at han skal bosette seg her i kommunen, etter at han har vært borte en tur for å utdanne seg innen havbruk og ledelse.
Heidi Svartrapmo er bestemt på å ta utdannelse i utlandet, slik ei tante av henne har gjort, forteller hun.
– Enn etter det, hvor skal du bosette deg?
– Det blir også i utlandet, svarer Heidi som ønsker å utforske andre kulturer og se seg om i verden.
Attraktiv kommune?
Når det gjelder hva som gjør Hemnes attraktiv å bo i, kommer det frem tanker om scooterløyper og naturen som omgir oss. Det som mangler er i følge ungdommen flere aktivitetstilbud, da det stort sett er fotball og sykling som er mulig nå, sier de. Det er flere som nevner at det er for lite kollektivtilbud for å komme seg mellom tettstedene i kommunen. En påpeker at det kommer an på hvordan man definerer ordet attraktivt, og at det er mye fin natur og dermed er det attraktivt for dem som liker det.
– Det er McDonalds som mangler for at Korgen skal bli attraktiv, sier en stemme i flokken og en unison latter høres.
Det var nok en spøk med litt alvor i, og flere nevner i de skriftlige svarene at de ønsker seg noen flere butikker og andre fasiliteter som byer har.
Bostedsønsker
Noen av 10. klassingene sier at de kanskje kan bosette seg her, alt etter hva de skal jobbe med, som Elise Lund, som sier hun ønsker å bli ambulansearbeider, og muligens kan bo her. Julie Kvitnes ønsker å bo i kommunen, på Bjerka helst, fordi hun liker å bo her.
For Anna Grunnvoll er det derimot nesten uaktuelt å bosette seg her,
– Jeg tenker kanskje Trondheim. Men har litt på følelsen av at jeg kommer tilbake, men jeg håper ikke det, sier hun og både hun og klassekameratene ler litt.
Vebjørn Tolkmo tenker også å bosette seg her i kommunen, eller i Hattfjelldal.
– Hva ønsker du å jobbe med da?
– Enten med bil, eller som rørlegger, sier Tolkmo som også mener at det som mangler i Hemnes er et bredere aktivitetstilbud.
Sigurd Linvik skal gå elektro til høsten, er forøvrig ikke sikker på hva han skal bli til slutt. Han vil helst jobbe med mennesker. Han vil gjerne reise litt rundt i verden og oppleve ulike kulturer.
– Jeg skal kanskje bo i Trondheim eller utlandet en kort periode, men vil aller helst bo i Hemnes kommune. Kanskje litt ute på landet så man kan være litt fri, legger Linvik til.
På spørsmål om hvor de befinner seg om 10 år, svarer Sigrid Storfors at hun ikke er her.
– Jeg er i Vefsn, og er veterinær og har forhåpentligvis et lite småbruk, sier hun. Sigrid forteller at hun har mest familie og venner der, og derfor ønsker hun å bosette seg der.
Spøk i alvor
Andre av 10. klassingene er ikke like målbevisste, eller bestemte på hvor de skal bosette seg eller hva de skal bli. Det spøkes litt om både å slå seg til ro som lottomillionær, og å slå seg til ro i livet i lavvo i grøftekanten. Det er store spørsmål som stilles, og da er det greit med litt humor for å avvæpne alvoret og seriøsiteten som egentlig ligger i det.
I de skriftlige svarene kommer det også frem en del sprikende svar, som på spørsmålet om de kan tenke seg til å flytte tilbake etter utdannelse. Her svinger det fra «OFC» (of course, som betyr selvfølgelig), til de som ikke synes heimkommunen er en artig plass og derfor ikke vil bo her. Flere svarer også at de ønsker å la egne barn vokse opp med samme forutsetninger som seg selv, eller vil bosette seg her fordi man har familie her.
– Også de ungdommene som har «stemt blankt» på det skriftlige gir oss litt innsyn i tankene til de unge når det kommer til temaet den store folkevandringen. – Dette er for mange litt for store spørsmål til å gi tydelige og gjennomtenkte svar på som 15-16åring. At 12 av de 26 skriftlige svarene er et klart ja til å komme tilbake til heimkommunen får vi ta med oss som en positiv ting. Det er håp for at mange av årets 10.klassinger blir Hemnes kommunes arbeidskraft og innbyggere i fremtiden.