Hemnesværingen Svein Hammer (54) har bodd i Trondheim i flere år. Nå er han ansatt som Okstindan natur- og kulturparks (ONK) nye leder.
Hammer har meget relevant kompetanse og erfaring fra både akademiske og praktiske stillinger, samt politiske verv. Fungerende leder, Inger Lise Pettersen, sier at ONK vil dra nytte av dette, og ønsker Hammer velkommen som daglig leder og tilbake til heimkommunen.
Gjøre synlig
– Okstindan natur- og kulturpark er kanskje for mange et ukjent selskap med tanke på hva de egentlig driver med. Blir det viktig i din jobb å gjøre ONK bedre kjent? Å sørge for at ONK kommer tettere på befolkninga?
– Det tror jeg kanskje du har rett i ja. Selv om parken er utviklet over flere år og mange har bidratt, tok det en stund før jeg oppdaget den – og enda lenger før jeg forsto at parken jobber med samfunns-, kultur- og næringsutvikling i bred forstand. Så ja, det er godt mulig bedre synlighet og bredere forankring er viktig for å bevege seg videre, sier Hammer.
– Her må jeg tilføye at jeg ikke skal overta som leder riktig enda. I sommer blir det nok mange samtaler med fungerende leder Inger Lise Pettersen, med folk fra Hemnes kommune, og ikke minst med styreleder Kjell-Joar Petersen-Øverleir, for å avklare arbeidsdeling og fokus på det jeg skal gjøre, legger han til.
– Når tiltrer du stillingen?
– Jeg starter med ei 20%-stilling i juni, men tar ikke over som leder før den 1. september. Jeg må først fullføre et forskningsprosjekt ved Nord universitet (om miljøpolitikk og sirkulær økonomi). At jeg får en såpass myk start, med tid til erfaringsoverføring, er veldig fint, sier han.
Bærekraft er viktig
–Hva gleder du deg mest til i den nye jobben?
– Tror jeg vil svare med å peke på de tre hovedgrunnene til at jeg søkte på jobben. For det første at parken er forankret i et naturmiljø, mellom smul sjø og evig snø, og et kulturlandskap, og innenfor dette ulike mennesker som kan bidra på varierte måter. Akkurat dette, hvordan vi kan leve i samspill med naturen og det landskapet vi bor i, er et tema som opptar meg. Jeg har jo skrevet to bøker om grønn samfunnsutvikling, ja, og et kapittel om bærekraft i ei lærebok for ungdomsskolen, sier Hammer.
– For det andre, det jeg nevnte i sted: At det handler om samfunns-, kultur- og næringsutvikling i bred forstand. Jeg liker at det blir et stort mangfold av tema å forholde seg til, og det liker jeg, fortsetter han.
– For det tredje det at denne brede utviklingen skal skapes gjennom samspill med både kommunen, næringslivet, frivillige organisasjoner og andre engasjerte folk. Da blir det nødvendigvis fleksibelt, dynamisk og utviklingsorientert dette, legger han til.
– Og hva tror du blir de største utfordringene?
– Utfordringene ligger nok i det jeg nettopp sa. Det er mye som er krevende, i møtet mellom natur og kultur, i balansen mellom ulike tema, i avveiningene mellom det som ligger fast og det som kan utvikles i nye retninger. Men det er jo nettopp dette, at det er utfordrende, som virkelig gjorde jobben fristende, sier han.
Bred erfaring
– Hva slags erfaringer og kompetanse har du med deg til denne jobben?
– De som kjenner meg som samfunnsforsker og forfatter, er kanskje litt overrasket over at jeg vil ha en så praktisk jobb. Men sannheten er at jeg har en god del erfaring med sånt. Jeg jobbet fire år i Trondheim kommune som vurderings- og utviklingskonsulent, på kryss og tvers, med stadig nye oppdrag på ulike felt. Mye handlet om prosessledelse, og jeg jobbet mye med samhandling mellom enheter, nivåer, roller, kompetanser og så videre. De fire lykkeligste årene i mitt yrkesliv, sier en entusiastisk Hammer.
– Noen år senere var jeg forsknings- og utviklingsansvarlig i Husbanken. En mer strukturert jobb, men også der handlet det mye om samhandling med ulike aktører. Jeg tror kombinasjonen av disse erfaringene er det viktigste jeg har med meg, føyer han til.
– Hva med dine erfaringer fra politisk arbeid, vil det komme til nytte?
– Ja, politikken glemte jeg å nevne. Den er viktig på to måter, tror jeg. For det første det å forstå det politiske landskapet, med de ulike partiene og det de jobber for. Det at jeg satt to perioder i kommunestyret i Hemnes, kommer nok godt med, sier Hammer.
– Samtidig har politikken også en praktisk side. I sin tid ledet jeg Hemnes Unge Høyre til tittelen «Norges beste UH-forening», og mange år senere ble jeg fylkesleder i MDG. Det å være en god leder i slike sammenhenger, der folk deltar frivillig og har så mye ulikt å bidra med, tror jeg er overførbart til det å bli en god leder i Okstindan natur- og kulturpark, fortsetter han.
– Du flyttet fra kommunen for relativt lenge siden, men har vel aldri sluttet å være hemnesværing?
– Jeg har gjennom årene vært mye heime ja, og det har alltid føltes som å komme heim. Det at jeg fant meg kjæreste på «berget» for fire år siden, forankret meg jo bare enda bedre her, forteller han.
– Og hva tenker du så om det å komme tilbake til Hemnes?
– Det gleder jeg meg veldig til. I flere år har jeg sagt at før eller senere ville jeg flytte tilbake. Planen var faktisk i 2022, men nå ble det sannelig ett år tidligere, avslutter den nye parklederen.
Denne saken er en del av «Den store folkevandringa», et samarbeidsprosjekt mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK. |