For et par år siden begynte det å dukke opp store, grå plastkanner på strender og viker rundt Hemnesberget.
Planktonic AS ble etablert i 2008 og har i dag fem akvakultur-lisenser for oppdrett av skipsrur og CryoPlankton. Tre av anleggene deres er lokalisert inn mot Leirvika, nærmere bestemt i Tjeldbærvika, Storsteinvika og Lassevika. Det er altså fra disse anleggene at de store grå plastdunkene slites løs og driver av gårde i sjøen.
Is er trøbbel
Håvard Johan Aakerøy er en av gründerne bak Planktonic, og er også observatør i selskapet. Han bekrefter at plastdunkene kommer fra deres anlegg.
– Isen slet med seg en del kanner i løpet av vinteren, og vi har vært en runde for å plukke opp de som ble liggende i Leirvika, forteller han.
– Det ble både mye og til dels tykk is i vinter, noe som gjorde at vi slet litt mer enn hva vi er vant til. Men dette er bøyetypen vi har de beste erfaringene med når det gjelder is, legger han til.
– Etter at vi fikk e-post fra dere i Avisa Hemnes tok de som jobber ved anleggene en runde fra Skarpsundet i Sørfjorden og rundt Hemnesberget og helt inn til Finneidfjord. På den turen fant de 15 kanner som de fikk plukket med seg, fortsetter han.
– Generelt for drift av denne typen anlegg så hender det at bøyer løsner vinterstid, og da er det vanlig at man tar seg en runde for å samle disse inn på vårparten, når snøen er forsvunnet i fjæra, og før det begynner å gro vegetasjon som skjuler kannene. Dette er en fast rutine hos oss, sier han.
En ressurs
– Er det primært disse kannene som sliter seg i deres anlegg, eller er det andre ting som kommer på avveie?
– Jeg vet ikke om annet som sliter seg. Alt ellers er godt sikret og forankret under vann. Det vi har lært og erfart i vinter gjør at vi kommer til å være enda mer påpasselig neste vinter. Blant annet at vi sørger for å få riktig vekt på bøyene. Vi er opptatt av å holde ting i orden og å ha det ryddig og fint, og vi beklager selvsagt dersom det har vært til ulempe for noen, sier Aakerøy.
– Kannene er veldig verdifulle for oss, og vi ønsker å plukke dem opp slik at de ikke skal forsøple. Plastkannene er en ressurs for oss, og vi har et ønske om å være på lag med naturen. Dersom noen har slike kanner som de har plukket opp vil vi gjerne høre om det. Da kan vi komme og plukke de opp der de er, eventuelt avtale å hente dem,
– Det var ikke slik at det ble problemer for anlegget, så vi tror ikke at det kan være så mange flere slike som ligger i fjæra nå. Det dreier seg om et drøyt tyvetalls kanner fra de tre anleggene totalt, legger han til.
– De som eventuelt har plukket opp kanner kan kontakte meg på telefon 481 57 932, så avtaler vi henting. Vi vil gjerne ha kannene i retur, og ønsker å være på lag med lokalbefolkninga, avslutter Aakerøy.