Hemnes IL ønsker at barn og unge skal ha litt mindre skjermtid og være mer ute på fritiden. Derfor har de satt i gang prosjektet «Meir tid ute i det fri».
Maiken Juvik hadde et ønske om at barna skulle finne tilbake til uteleken, og etter litt brainstorming med seg selv hadde hun konseptet klart. Styret i idrettslaget stilte seg umiddelbart bak tanken, og vips var prosjekt «Meir tid ute i det fri» født.
Målet med prosjektet er å bidra til at barn og unge motiveres til å være mer ute i hverdagen. Det er ment å være et samarbeid mellom Hemnes Idrettslag og foreldre, og er nærmest for «nybrotts-arbeid» å regne.
– Joda, jeg har vel vært litt nytenkende kanskje. Nærmest som en gründer, ler Maiken.
– Det var vel litt helsesøsteren, litt mora og litt treneren i meg som ønsket å gjøre noe med situasjonen som både barn og foreldre har befunnet seg i over lang tid, legger hun til.
– Det er flott at noen tenker nytt. Særlig i ei tid der ungene knapt har lov til å besøke hverandre, sier Kjell-Idar Juvik, leder i Hemnes IL.
Hjemmeskole og gaming
For mange barn og unge har det kanskje blitt i overkant mye skjermtid i det siste. I tillegg til gaming og YouTube har de hatt mye hjemmeskole, som også krever økt bruk av skjerm.
– Det er veldig mye skjerm for tida. Koronaen har selvsagt en del av skylda for det, men det finnes mye fengende og spennende å finne på foran skjermen i dag, sier Maiken.
– Mange foreldre, meg selv inkludert, kjenner nok på at det er vanskelig å motivere barna til å gå ut. Ofte er svaret deres at «det er ingen andre som er ute» eller «det er ingen ting å finne på». Jeg har troa på at foreldrene må «på banen» og være motivatorer, og det tror vi blir enklere når man vet at dette prosjektet legger opp til at flere «sendes på dør». Når flere barn går ut, er det lettere å finne på noe sammen, smiler hun.
– Dette kan nok også være med på å bidra til ei bevisstgjøring blant foreldrene på at man av og til er nødt til å være den som «pusher på». Etter hvert blir det da kanskje helt naturlig for ungene å være mer ute, sier Weronica Sande Søderkvist.
– I tillegg blir det til at ungene motiverer hverandre. Det blir litt intern konkurranse, der de sjekker med hverandre hvor mange poeng de har oppnådd, supplerer Kjell-Idar.
– Det er heller ikke slik at dette dreier seg om organiserte treninger og slikt. Det kan være alle former for aktivitet. Gå på ski, gå og løpe, sykle, klatre i trær, ake eller bare være «ute og henge» som ungdommen kaller det, ler han.
Glade barn
– En positiv ting jeg selv allerede har merket, er at ungene er så glade når de kommer inn, forteller Maiken.
– Vi vet jo at det er godt å være ute. Både den fysiske og psykiske helsen er viktig, og begge påvirkes positivt av utendørs aktivitet, sier hun videre.
Initiativtagerne har fått tilbakemeldinger fra foreldre som tyder på at det er blitt litt lettere å få ungene til å gå ut.
– Det er enkel logikk. Når flere er ute, er det flere å finne på ting sammen med, sier Maiken.
– Foreldrene må stå inne for antall timer og poeng som meldes inn, og deres jobb er å motivere barna til å delta, fortsetter hun.
– Vi ser allerede at dette engasjerer ungene, kanskje særlig de fra mellomtrinnet og barneskolen. Jeg håper også at det blir slik at hele familien føler at de er med på prosjektet. Kanskje kan det bli en slags bonus, at også flere foreldre kommer seg litt mer ut i friluft. Kan hende vi lager en egen «klasse» for voksne neste gang. Tiden får vise, smiler hun.
Ikke for sent
– Idéen kom nok til på bakgrunn av at det har vært lite aktivitet, med sterke begrensninger for organisert idrett og annen fritidsaktivitet. For å få barn og ungdom mer aktive, var det om og gjøre å finne ei slags «gulrot» som kunne motivere til dette, forteller Kjell-Idar.
– Selv om prosjektet startet 1. april, er det ikke for sent å melde seg på. Dette skal vare ut mai måned, så det er fortsatt god tid til å sanke poeng, sier han videre.
– Det hele baserer seg dessuten på tillit, slik at dersom foreldrene har oversikt over ungenes hverdagslige uteaktiviteter i perioden fra prosjektet startet, går det fint an å etter-registrere disse, legger han til.
– Selv om vi har prøvd å nå bredt ut til foreldregruppen er det selvsagt mulig at det er en del som ikke har fått med seg hva dette er for noe, fortsetter Maiken.
– Vi har hatt et godt samarbeid med Hemnes sentralskole om dette prosjektet, for å kunne nå ut til alle elevene. Det skal de ha en stor takk for, sier Kjell-Idar.
– I tillegg ligger det informasjon om påmelding og deltagelse både på idrettslagets hjemmeside og Facebook-side, fortsetter han.
– Da vi jobbet med idéen tenkte vi primært på Hemnes idrettslag og Hemnesberget, og har ikke gått aktivt ut mot resten av kommunen. Men vi har vel kommet til at det strengt tatt er fritt fram for klasser og elever ellers i kommunen å melde seg på. Det er bare artig om det kan inspirere hele Hemnes til uteaktivitet. Selv om vi selvsagt ønsker oss flere medlemmer i Hemnes IL, er det ikke noe kriterium for å være med i denne konkurransen, legger han til.
Premiering
Opptjening av poeng fører til premie, og alle deltakere med 40 poeng eller mer premieres.
Én premie trekkes på alle årsklassene, og i alt fire enkeltdeltakere belønnes med pengepremie. Den skoleklassen som får høyeste poengsnitt (samlet poeng delt på antall elever) vinner 2.000 kroner.
– Premieringen er en av grunnene til at vi valgte å kjøre prosjektet over en relativt kort periode. Da blir det enklere å holde motivasjonen oppe, og å se at premiene fort kan nærme seg, forklarer Kjell-Idar.
– Dessuten kan den klassen som vinner rekke å finne på noe sammen før skoleslutt, legger han til.
– Vi bruker noen tusenlapper på dette, og gjør ikke dette for å tjene penger. Det er heller ikke det viktige med et slikt prosjekt, poengterer idrettslagslederen.
Gjenopprette glede
– Konseptet er som sagt enkelt. Det passer for alle og krever svært lite arbeid, sier Maiken.
– Det skal bidra til at flere barn og unge kommer seg ut i hverdagen, ikke at man skal tjene opp mange poeng på èn dag. På denne måten klarer vi kanskje å gjenopprette gleden i det å «finne på noe» sammen. Dessuten tror vi at det vil være med på å skape trivsel og stimulere fantasien for aktiviteter i hverdagen, avslutter hun.