På oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat NVE jobber Johansen Maskin for tiden med sikring av erosjonsutsatte områder i skråninger på østre del av Markusmoen.
NVE har definert saken som en hastesak, og i henhold til deres tiltaksplan for sikring av disse områdene gjøres dette med fylling av sprengt stein i bekkeraviner ned mot Røssåga. Det dreier seg om en oppgradering av cirka 450 meter steinfylling, og den totale lengden i ravinene er cirka 625 meter. Det er betydelige mengder stein som må til.
– Vi har benyttet den eksisterende forbygningen mot Røssåga til atkomst og har nå kjørt omkring 16.000 kubikk stein hit. Det blir grovt regnet 890 lastebillass, forteller Jim Stien hos Johansen Maskin.
– Med unntak av fire-fem lass er vi ferdig å kjøre stein nå, legger han til.
– I tillegg kan det være vi må komplettere enkelte steder langs elva, men det vil kun være «småtterier», supplerer Jarl Tore Johansen fra samme firma.
– Elva har i løpet av årene «spist» nokså mye av forbygginga som var her, så det var nok på tide at dette ble ordnet nå, legger han til.
Området sikres og pyntes
– Ved Valåga skal vi fjerne røret som kommer ut i munningen. Deretter skal vi legge litt grov stein i bunnen, legge ut noen store heller og lage en «sti» over til andre siden, slik at folk enkelt kommer seg over til fiskeplassene der, forteller Stien.
– Dette arbeidet går vi i gang med til uka. Da skal vi også påbegynne det kosmetiske arbeidet både langs elva og opp i ravinene, sier han.
– Planen nå er å legge på masse som gjør at det blir fint å gå langs elva. Det er et fint og populært turområde, sier Stien.
– I ravinene skal vi forme dalene slik at vannet renner godt unna, og så legger vi masse opp langs sidene og pynter opp terrenget, legger han til.
– Fra Markusmoen skal vi dessuten lage en gangsti ned gjennom den ene av ravinene, som gjør adkomsten enda bedre, fortsetter Johansen.
– Dette arbeidet ville vi vente med til telen var ute av bakken, sier Johansen.
– Jordmassene som skal brukes til toppmasse og pynting av terrenget planlegger vi å hente fra tomta til den nye barnehagen, når vi får starte graving der, fortsetter han.
– Hvordan det skal bli seende ut til slutt avgjøres i et møte med NVE. Det har også vært snakk om å lage en god plass for å «lande laksen» for de som fisker, så vi skal ha et møte også med Gry Fordelsen i Korgen Camping for å enes om dette, forteller Stien.
Spente på telen
– Selve jobben med fyllinga har gått veldig bra. Vi var spente på om det ville bli bløtt etter hvert, men telen holdt godt og det var hardt og fint å kjøre med maskiner og lastebiler, forteller Johansen.
– Det blir selvsagt spennende å se hvordan det blir med de resterende arbeidene, nå når telen er på tur ut. Vi har kjørt på et tykt lag med stein, så vi mener det skal gå godt, avslutter Johansen.
Hastesak
Hos NVE ble altså dette definert som en hastesak. I skråningene øst for Markusmoen har det vært aktiv erosjon i ravinene, med senkning opp mot 2-3 meter som gradvis ville svekke stabiliteten. Høydeforskjeller i skråningen er nærmere 55 meter, og det har vært flere utglidninger de siste årene. Det skal ikke være påvist kvikkleire i området.
Det ligger omkring 50 boliger i området Markusmoen, og en del av disse ligger relativt langt ut mot skråningskanten. Disse kan være direkte utsatt ved lokal ustabilitet, og erfaringer viser at utløsende årsak ved tidligere skred har vært mye nedbør. Dette gjelder både glidningen i 2015 ved Messaveien 8 og glidningen i 2017 ved Baklandsveien 21.
Skråningene ved Markusmoen har i utgangspunktet lav stabilitet, der større skred kunne bli utløst. Glidninger i dette området ville da skje uten forvarsel.
Tiltakene som nå gjøres av NVE vil gi bedre stabilitet lokalt hvor det kommer mye vanntrykk ut av skråning, og vil redusere risikoen for skred i området vesentlig.
Dyp grop i Røssåga
– For en del tiår siden kunne man vasse over elva i overkant av denne munningen. Nå er det etter hva Avisa Hemnes har blitt fortalt ei svært dyp grop på omkring 7 meter på elvebunnen der. Hvilke masser er det som er vasket ut der? Dreier dette seg om kvikkleire? Er planen at NVE skal se på slike forhold i nær fremtid?
– Nei, dette dreier seg nok ikke om kvikkleire. Dette er nok naturlig erosjon, at elva graver litt i bunnen. Slike senkninger er vanlige, og forekommer overalt i elva, forklarer Vebjørn Opdahl i skred- og vassdragsavdelingen hos NVE, region midt.
– Jeg er ikke kjent med at det er så dypt, men det kan godt være tilfelle. Våre tiltak i denne omgang er langs bredden av Røssåga og i et par ravinedaler, da vi som sagt ikke har hatt føling med så store dyp langs den fyllinga vi har lagt, legger han til.
– Det trenger ikke hverken å være farlig eller et problem at elva senker seg, og terrenget på innsiden er nokså slakt. Hadde det vært bratt terreng der kunne det i større grad vært et problem, sier han.
– Også langs strekningen vi nå har steinsatt har elva senket seg over tid, kanskje to-tre meter, og tiltakene vi nå har gjort er for å stoppe den prosessen og gjøre det mer stabilt langs bredden. Nå gjenstår det å pyntes med toppmasse og å gjøre klar for gangsti ned fra Markusmoen. Og så lager vi et vad over Valåga slik at man komme seg tørrskodd over den, avslutter Opdahl.
Dyrt men nødvendig
Sikringsarbeidet medfører altså betydelige kostnader, og kostnadsoverslaget for prosjektet er totalt på 4.500.000 kroner. Etter vedtak i Stortinget er det slik at lokalsamfunnet skal betale en del av kostnadene for sikringsarbeid som NVE gir bistand til. Fra NVEs side forutsettes det at kommunen bidrar med en andel på 20 prosent, altså 900.000,- kroner, noe som er en vanlig lokal andel ved slike sikringstiltak.
Området er helt tydelig utsatt for erosjon, og det har derfor vært viktig å prioritere dette tiltaket.