Moderne hjelpemidler tas i bruk når bonde og nydyrker Allan Falkmo Hansen utvider innmarka.
Torsdag i forrige uke var det samlet 50 bønder og rådgivere ute i Præstengsskogen. De var invitert dit for å få informasjon, og å se på arbeidene som Rubb og Stubb as gjør for å lage nydyrkings åker.
Arrangørene bak denne dagen var Hemnes produsentlag og Polarsirkelen produsentlag. Til stede var også rådgivere fra Tine meierier as ved Mathilde Vilhelmsen, og Norsk Landbruksrådgivning ved Knut Egil Alsaker. Even Tandberg fra Rubb & Stubb as, og Roy Holmen fra Johansen Maskin as holdt også innlegg om sine arbeid.
– På dette arrangementet var bønder og rådgivere fra hele Helgeland som var invitert hit. Grensen for arrangementet var på 50 stykker på grunn av koronarestriksjonene. Men ut i fra alle påmeldinger som jeg måtte avvise, kunne det lett vært dobbelt så mange, forteller bonde og nydyrker Allan Falkmo Hansen.
– Dette området som skal bli eng, er omtrent 120 mål stort. Planen min er at det skal vokse opp timotei, engsvingel, kløver og flerårig raigras i løpet av våren. Med mer areal betyr det også mer grovfôr. Dette betyr i neste omgang at man kan redusere mengden kraftfôr som kyrne får. Samlet vil dette gi mindre import av kraftfôrråvarer, og en bedre selvforsyning av mat i Norge, forteller Allan.
– På gården Gløsen har jeg nå ca. 45 årskyr, og med en kvote på over 450 tonn. Rekruttering skjer gjennom egne dyr der alt blir gentestet for å finne best mulige egenskaper på dyrene.
Før man går i gang
Området langs Geitvikveien, ned mot Elvdalen ble ryddet for skog i 2019, og tiden var nå i år inne for å gjøre området om til eng.
– Nydyrking kan være en vanskelig øvelse å gjøre. Det er veldig mange ting som må avklares og sjekkes ut før man starter. Men med et godt samarbeid med landbrukskontoret i din kommune, så får man gjort tingene riktig, forteller Knut Egil Alsaker fra Norsk Landbrusrådgivning.
– Det må sjekkes om det finnes kulturminner, og om det er trekkveier for rein eller samiske boplasser. Artsdatabaser både for dyr og planter i området må sjekkes. Man får da en status for området, og svar på om det er egnet for nydyrking , forteller Knut Egil Alsaker.
– Veiledende areal som det kreves konsesjon for er 50 da. Men med undersøkelser og samarbeid/dialog kan kommunen vurdere behovet for konsesjon ut i fra stedlige forhold. Noe som det da er gjort i dette området, forteller Knut Egil Alsaker.
Roy Holmen fra Johnsen Maskin as fortalte litt om det arbeidet de gjør i dette prosjektet.
– Når fresingen av området er gjort kommer vi inn og snur på myra. Vi graver oss ned, snur myra og legger den tilbake. Samtidig sørges det for dreneringer, og at den nye enga får riktige profiler.
– Med å snu myra oppnår man også at myra «hermetiseres», og karbonutslippene blir minimale. Ved gode forhold kan man si at det nye åkerlandet blir karbonnøytralt, sier Roy Holmen.
Rubb og Stubb as
RUBB & STUBB as er en landbruksentreprenør med base i Høvåg, Aust-Agder som spesialiserer seg på nydyrking. På deres hjemmeside kan man lese at kontakt oppnås ved at «Du ringer å peser, vi kommer å freser!».
Firmaet driver i dag med nydyrking. Deres kjernevirksomhet handler om å gjøre hogstflater om til fulldyrket mark. For å få dette til de tar i bruk en kombinasjon av beltegående fres og traktormontert fres. Dette gir et meget ryddig resultat, fritt for stein, stubber og hogstavfall. Stubber og hogstavfall knuses og blir en resurs, noe som kommer til sin rett i skrinn jord.
De freser normalt ned ca. 20-30 cm, og kan da klare mellom 10 til 30 da på en lang arbeidsdag. Til denne jobben har de med seg to svære maskiner som gjør jobben.
Som alltid når man er ute i skogen så ble det servert pølser. Og ikke nok med det. Denne gangen hadde foreldrene til Allan ordnet med kaffe og kaker til alle som var der. Samlet rundt i små kohorter koste folk seg under en innholdsrik og lærerik dag ute i skogen.