Avisa Hemnes
3 minutter lesetid

Inn i nasjonalt bedriftssamarbeid på marin forsøpling

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Nordic Comfort Products (NCP) har nylig meldt seg inn i Marine Recycling Cluster, som er et nasjonalt klyngesamarbeidet mellom bedrifter på marin forsøpling.

Dette fremgår av en pressemelding fra Marine Recycling Cluster (MRC).

NCP kommer til å spille en viktig rolle for å skape verdi av de store mengdene marint avfall som finnes i norske og internasjonale hav, og av plasten som bedriftene i klynga samler opp, heter det videre i pressemeldinga.

Bærekraftig designindustri

NCP er en moderne møbelprodusent som lager designmøbler av resirkulert havplast. Som nytt tilskudd i MRC har de ambisjoner om å gjøre bærekraftig norsk designindustri enda mer ettertraktet.

Gjennom innovasjon og design leverer NCP i dag bærekraftige møbler fra resirkulerte plastmaterialer. Som del av bedriftsklyngen MRC vil de bidra med viktig kompetanse på å skape et attraktivt sluttprodukt på plasten som bedriftsklyngen samler opp.
– Marine Recycling Cluster er en interessant og veldig aktuell klynge for NCP for å utveksle erfaringer og lære mer om gjenvinning av ulike former for plastavfall, og sammen bidra til å redusere marin forsøpling. Vi ser veldig fram til et godt samarbeid med medlemmene i klyngen i så måte, sier Svein Erik Hjerpbakk, leder i NCP.

Viktig samarbeid. Daglig leder hos Nordic Comfort Products håper å kunne utveksle viktige erfaringer i Marine Recycling Cluster. FOTO: Rune Nilsen

– Det å samarbeide med andre bransjer er alltid nyttig, for å lære av hverandre. Jeg ser for meg at dette blir et sted der vi kan både dele og få kompetanse, legger han til.

Internasjonal trend

Klyngen er et nasjonalt samarbeid mellom nå 28 bedrifter som jobber med å kartlegge, samle opp og gjenvinne plast fra havet. Bedriftssamarbeidet styres fra Egga Utvikling på Stokmarknes.
– NCP er en av Norges fremste på å bruke resirkulert plast i moderne møbler. De representerer en ny internasjonal trend med større interesse for å tenke sirkulært, sier Ola Thorud Jacobsen, leder i Marine Recycling Cluster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra å samle opp havplast som gammelt fiskeri- og havbruksutstyr, men det er også avgjørende å vite hva man skal gjøre med den etterpå. NCP vil bidra med å skape verdi av noe som er et avfallsproblem, avslutter Jacobsen.

En viktig aktør

NCP er allerede involvert i et av klyngens prosjekter på Stokkvågen, utenfor Mo i Rana, hvor Kystinkubatoren med oppdrettsselskapet Nova Sea i ryggen er i ferd med å etablere en stasjon for mottak og resirkulering av plast fra oppdrettsnæringa.

Marine Recycling Cluster har i tillegg et forprosjekt i Lofoten og Vesterålen, kalt «Havplastterminalen», som skal samle inn og ta imot utrangert utstyr fra fiskeri- og havbruksnæring. NCP vil få en viktig rolle i begge disse prosjektene.