Gjennom 20 år har 1.161 personer flyttet «feil» vei over kommunegrensen. Totalt har 3.461 personer forlatt Hemnes, det utgjør drøyt 75 prosent av dagens befolkning.
Hemnes er Ranas favoritt blant kommune-Norge, det er ingen de rekrutterer flere nye innbyggere fra blant landets kommuner enn lillebror i sør.
Hemnes lider av samme problem som de aller fleste distriktskommuner. Folketallet har gått ned i 192 av 356 kommuner, og prognosene framover er heller ikke lystig lesning. Dette er ikke ny kunnskap, men for aller første gang finnes det også statistikk over hvor de som dro faktisk havnet.
Historisk utvikling
Nord-Norge har historisk sett forsynt byene med villig arbeidskraft, i likhet med distriktene i resten av landet, og for den saks skyld – verden. Med høye fødselstall har allikevel landsdelen holdt brukbart på innbyggertallene. Fram til nå.
Det har vært en allmenn oppfatning om at de unge reiser ut til storbyen, utdanner seg, og flytter aldri hjem igjen. De fleste teorier om hvor de reiser ender nok sørover. Trondheim og Oslo har vært «hovedmistenkt», både for studier og i lengsel etter et mer urbant liv. Nå vet vi at dette bare er litt sant.
419 har gjennom de siste 20 årene endt opp i Trondheim eller Oslo. Det utgjør 12,2 prosent av de som har dratt. Det er mange, men kanskje færre enn det mange har trodd. Om vi titter over til Rana mister de faktisk en større andel til storbyene enn Hemnes, deres lekkasje til Trondheim og Oslo utgjør hele 21,5 prosent av de som har dratt.
Blir på Helgeland
De fleste som forlater Hemnes reiser nemlig ganske så kort. Hele 1.704, altså nesten halvparten, flyttet til en annen kommune på Helgeland. Rana er suverent mest populær med sine 1.161 hemnesværinger, mens 294 har reist motsatt vei, til Vefsn.
Befolkningsnedgang er den største trusselen for en distriktskommune som Hemnes. Uten innbyggere nytter det lite med store inntekter, og derfor har politikerne gjennom årene forsøkt ulike verktøy for å skape vekst igjen, og for å sørge for at både omsorg og helse ivaretas av kvalifisert personell.
Den enkleste måten å skape befolkningsvekst på er å skape en attraktiv kommune for innbyggerne, og dermed gjøre det mindre fristende å flytte. Med tilgang til nye data kan det bli litt enklere for politikerne å finne riktig verktøy. Det betyr også at virkemidlene for å beholde flere i Hemnes kanskje kan justeres. Med kunnskap om at de fleste faktisk velger å fortsette å bo i regionen er det tilgang til et sted å bo samt gode rammevilkår som blir viktig.
I ukene som kommer skal vi løfte fram ulike sider av problematikken, vi skal snakke med folk som har flyttet både fra og til Hemnes, og selvsagt de som har valgt å bli. Vi skal også se om det finnes sammenlignbare kommuner som har lykkes, og hva de har gjort annerledes.
Denne saken er en del av «Den store folkevandringa», et samarbeidsprosjekt mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK. |