Problemet har alle sett lenge, det flytter flere fra distriktene enn til dem. Tidligere har dette blitt løst med naturmetoden, fødselsoverskudd. Nå har fruktbarhetstallet sunket godt under 2, det dør flere enn det fødes – hva gjør vi da?
Løsningen har vært innvandring, både gjennom flyktninger og arbeidsinnvandrere. Nå har også denne strømmen stoppet opp, kommunene slåss om å få bosatt flyktninger, og koronaen stoppet i alle fall midlertidig arbeidsinnvandring. I store deler av landet er det en økt andel innvandrere som har reddet dem fra en enda større nedgang, men i Hemnes er andelen innvandrere langt lavere enn i landet for øvrig.
Avisa Hemnes deltar sammen med 98 andre lokalaviser, NRK, Senter for undersøkende journalistikk og Landslaget for lokalaviser på et samarbeidsprosjekt der vi tar opp befolkningsstrømmen ut av distriktene. Vi har lagt fram helt nye tall som viser bruttotallene for flyttestrømmen. Da kan vi for første gang se hvor mange som flytter ut, og hvor de drar. Den velkjente historien om at det er de unge som drar, og spesielt de unge kvinnene, har fått et lite skudd for baugen.
Storbyen tar sin andel, men vi mister en langt mindre andel enn for eksempel Rana. Det er heller ikke kvinnene som flytter, det er faktisk en overvekt av menn. I en sak i ukas avis kan du lese at det har flyttet 1.161 personer fra Hemnes til Rana de siste 20 årene, fordelt på 593 menn og 568 kvinner. Dette er bruttotall, det flytter selvsagt mennesker fra Rana til Hemnes også, men hadde ikke de kommet selv om færre hadde flyttet ut?
Sannheten er at det trolig ikke hadde vært plass for særlig flere innbyggere i Hemnes enn det vi har i dag. Når et hus har blitt tomt har det kjapt blitt fylt opp igjen med nye beboere. På tross av at det knapt bygges boliger i Hemnes øker tallet på boenheter jevnt og trutt. Vi har faktisk aldri hatt flere husholdninger, det har økt med 114 siden 2010, samtidig har antall innbyggere falt med 172. Det betyr at det bor færre personer i hver husholdning, vi trenger flere boenheter før vi kan øke innbyggertallet.
Uten boligbygging dør bygda. Dette er ikke et nytt problem, dette er noe Hemnes har slitt med over mange tiår. Politikerne har de siste årene forsøkt å få på plass nye, attraktive tomter, de har bare ikke lykkes så langt.
Historien om høna og egget er enkelte ganger rimelig enkel, uten attraktive tomter vil det ikke bli særlig boligbygging i Hemnes. Uten nybygging kommer folketallet til å fortsette å falle.