Hilde Linda Bjørkheim sin «hjertesak» har skapt engasjement. Leirskar Ungdomslag opprettet en spleis, og de har nå fått skaffet en hjertestarter som er plassert på Ungdomshuset på Jamtjorden. Det har i løpet av de siste årene blitt skaffet flere hjertestartere i kommunen, men en fullstendig oversikt over disse mangler.
Det som begynte som en idé hos Hilde Linda Bjørkheim, ble innspilt til styret i Leirskar Ungdomslag, og deretter ble det fort gjort et vedtak der om å skaffe en hjertestarter.
– Dette er nok et eksempel på at små og store ideer kan få bli til virkelighet selv der vi bor, slik som dette gjennom Ungdomslaget, sier Bjørkheim på telefonen.
Hilde Linda snakker varmt om ungdomslaget som har en stor plass i hjertet hennes, og de får i følge henne til alt det de vil.
Givervilje
– Hvordan fikk du ideen til denne saken?
– Når minuttene teller, og det står om, så kan det være en lettelse å vite at det finnes hjelpemidler som en hjertestarter man kan bruke for å gjøre en forskjell mens man venter på ambulansepersonell, svarer Hilde Linda.
Styrer i ungdomslaget, Trine-Lise Skreslett forteller at Ungdomslaget hadde litt penger på bok, så de gikk til innkjøp av hjertestarteren, og startet etterpå en innsamlingsaksjon, en såkalt «Spleis», for å dekke inn noe av utgiftene i alle fall. I skrivende stund har ungdomslaget fått inn 14.500 kroner av de 15.625 hjertestarteren kostet. Noe har kommet inn direkte på konto, fra dem som ikke var fortrolige med bruk av Spleis.
Helautomatisk
– Jeg kontaktet Anne Karen Vassdal, som jobber ved ambulansen, da jeg hadde sett meg ut en type hjertestarter, sendte henne en link og spurte hva hun mente om den. Jeg fikk anbefaling om å oppgradere til en som var helautomatisk, så det gjorde vi. Det var dessuten liten prisforskjell. forteller Trine-Lise.
Hjertestarteren henger i gangen på ungdomshuset og er synlig så snart man åpner døra. Hun trykker på den grønne knappen, og med ett fyller en «høgmålæ » stemme gangen. Han forteller hva vi skal gjøre, både med apparatet og med mennesket som skal ha hjelp. Trine-Lise viser hvordan denne fungerer, og at man ikke trenger å ta den ut av etuiet før man starter den.
– Siden den er helautomatisk trenger man ikke noe kurs for å bruke den. Det er bare å trykke på den grønne knappen, så får man beskjed om hva man skal gjøre, forteller den engasjerte lederen i ungdomslaget.
Etter bruk må det skiftes «pads» inni starteren, og batteriet har bare en tilmålt levetid, så de har bestilt automatisk tilsendt nytt batteri i 2026. Dette har Trine Lise ordnet hos Norsk Hjertestarterregister.
Midt i bygda
Hjertestarteren ble bestemt lokalisert på ungdomshuset da det ligger omtrent midt i bygda, slik at den er tilgjengelig for mange. Plasseringen er for øvrig hensiktsmessig også med tanke på at veien er brøytet og holdt åpen hele året her.
– Så har vi jo Klemetspelet her, med folkemylder, og mange folk som ferdes forbi her som turister til Okstindan og Rabothytta blant annet, sier lederen i ungdomslaget gjennomtenkt.
Ved inngangsdøra har ungdomshuset en nøkkelboks, og koden til den er tilgjengelig på Norsk hjertestarterregister for dem som skulle trenge hjertestarteren.
Ungdomslag med liv
Skreslett forteller at Leirskar ungdomslag er aktivt, og har en halvårsplan som fungerer veldig bra. De har det siste året malt inne i lokalene, og det har blitt lyst og trivelig. Pyntegjenstander, bilder og gamle bruksgjenstander gir lokalet sjel.
– Ja her har Hilde Linda satt sitt preg med pyntinga, avslører Skreslett og peker.
–Det neste prosjektet blir å bytte tak på huset, for det lekker innimellom. Så vi holder på å søke om støtte til dette, men det har vist seg å være litt vanskelig, beretter Trine-Lise.
Hjertestartere i kommunen
Finneidfjord bygdelag, ved Thor Aksel Ulriksen, ble omtalt av Avisa Hemnes september 2020, da de hadde startet opp en spleis for å kjøpe inn hjertestarter. Plassering var da ikke helt avgjort, men de hadde flere muligheter i tankene, og avisa tok derfor kontakt igjen for å høre hvor den hadde fått plass.
– Den henger staselig til i et varmeskap på hjørnet av gamle Scania på Finneidfjord, svarer Ulriksen på melding.
På Hemnesberget har det også vært samlet inn penger til hjertestarter, og det ble i 2020 i regi av Hemnes IL og Kjell Idar Juvik samlet inn 46.150 kr til dette formålet. Hjertestarteren skal henges ved det nye klubbhuset på Hemnes Stadion og være tilgjengelig for alle som bruker anleggene deres i nærheten, enten det er fotball, ski eller turgåere.
I Bleikvasslia er det bygdelaget som har stått for innkjøpet til hjertestarter, for om lag fire år siden, forteller Olav Mastervik.
I Steikvasselva har Steikvasselv Hytteforening kjøpt inn en hjertestarter som henger på garasjen hos Håkon Økland, og er tilgjengelig ute hele året.
Ufullstendige register
Avisa Hemnes har forsøkt å spore opp alle hjertestarterne som befinner seg i Hemnes kommune. Vi har derfor vært i kontakt blant annet med Ambulansearbeider Maria Mortensen og leder i Korgen Folkehjelp, Lars Tore Hatten, som har vært behjelpelige.
For den lokale beredskapen er det viktig at hjertestartere legges inn på 113.no/hjertestarterregisteret, slik at de kommer opp i kartene på 113-sentralene. Hjertestarterregisteret kvalitets-sikrer oppføringene slik at de viser aktive hjertestartere som er på plass og i orden. Det vil derfor noen ganger kunne være avvik i hvilke hjertestartere som er synlig.
Avisa Hemnes oppfordrer derfor alle som har gått til anskaffelse av hjertestarter, registrerer den i 113.no, slik at det er lett å finne nærmeste hjertestarter når det skulle bli behov for det.