Del 2
Det beste bilmerket har hele tiden vært det siste.
Etter at andre verdenskrig og krigsårene var forbi var det allikevel rasjoneringer, og vanskelig å få tak i forskjellige produkter.
Etter krigen valgte myndighetene å innføre kvoteordninger på bilimporten. Ordningen omfattet også biler fra østeuropeiske land. Disse bilene ble imidlertid etter hvert solgt fritt, det vil si uten kjøpetillatelse, men det var ikke slike biler folk flest ville ha.
Titusener stod i kø for å få kjøpetillatelse, men bare en brøkdel av søkerne fikk dette. I 1950-årene er det antatt at mellom 3-4 prosent av søknadene ble innvilget på landsbasis. Fra mai 1945 til 1. januar 1951 var det en samlet lisensiert import på knapt 11 000 person- og varebiler.
Midt oppe i dette hadde Egil Axelsen etablert Hemnes Bil, og tilegnet seg tyske lastebiler og andre kjøretøy som han gjorde i stand til oppbyggingen av landet. Han så også at ukjente bilmerker fungerte greit, og importerte og solgte bla. Borgward Isabella og Lloyd. Begge bilmerkene kom fra Borgward – konsernet i Tyskland.
Når Egil uttalte at «det beste bilmerket har hele tiden vært det siste», så skal det ikke unnslås at han selv anså Mercedes Benz som det beste.
I tiden like etter krigen var det ikke mange biler på Hemnesberget. Det var kanskje 8 – 10 biler, og tre av dem var drosjebiler.Som nevnt ovenfor så endret dette seg drastisk når rasjoneringen av personbiler ble opphevet 1. oktober 1960, og det å eie bil ble fritt for alle.
Hemnes Bil -verksted og bilsalg.
Med sine egenskaper som reparatør og konstruktør var det naturlig for Egil å ta sine timer i verkstedet sammen med sine dyktige arbeidere. Han var nøye og krevde kvalitet på det de leverte fra seg.
Med bilverkstedet rett over gata fra boligen ble det ofte til at han stakk nedom der på kveldstid. Da var det kanskje en god løsning som dukket opp i hodet hans.
Etter at bilsalget ble fritt begynte Egil Axelsen å forhandle Mercedes Benz i 1961. Dette ble et nytt skritt fremover i salgsøkning , og samtidig mer å gjøre. Hemnes Bil vokste jevnt og trutt. Sammen med utviklingen i Hemnes og Rana-samfunnet ble det i 1965 investert i et nedlagt industribygg i Ranenget i Mo i Rana.
Hemnes Bil var klare for å innta Rana-samfunnet. Etter å ha bygd om og tilrettelagt lokalene for bilverksted og salgslokaler, åpnet Hemnes Bil sin avdeling i Rana i 1966.
Familiemann og friluftsmann.
Familien Axelsen vokste etterhvert til en familie på fem. Egil likte seg godt ute, fisking var den store fritidsaktiviteten. Med hytte under Stabforsen ble dette et naturlig sted å dra for familien.
Etter hvert ble det egen hytte ved Røsvatnet i nærheten av Skarelva. Hytta ble bygd av Egil selv sammen med gode venner. I årene som fulgte ble hytta bygd på år for år. Nye ideer om hva som var nødvendig dukket stadig opp.
«Sjurbolet» kunne vært et riktig ord på dette prosjektet hans. Det ble etter hvert mange byggetrinn, og mange takvinkler. Selv om Røsvatnet er rimelig stor, så fant Egil ut at egen fiskedam kunne være lurt. Dermed ble en egen dam etablert i nærheten av hytta.
Som bilentusiast var familien tidlige ute som bilturister i Norge. En av de første turene gikk med en ombygd bil med kasse. Et par i førerhytten, og et par på kassen. Det var???? Turen gikk da helt til Danmark. Når???………
Fiske var også en stor interesse for Egil. Både i Røsvatnet og på Hemnesberget hadde Egil båt.
I Røsvatnet ble det mest garnfiske, men det i fjorden gikk både i dorging og repping.