I omkring fem år har Per Jomar Hoel og Dag Brygfjell jobbet med handelshistorien i Korgen og Bleikvassli, og nå er resultatet av jobben på plass mellom to permer.
Idéen til boka kommer fra styret i Coop Korgen, som spurte Per Jomar Hoel om han kunne skrive ei beretning til 75-årsjubileet. Hoel fikk altså med seg Dag Brygfjell, og de ble raskt enige om at de ønsket å få «utvidet mandatet».
– Vi ønsket å skrive om all handel i Korgen og Bleikvassli, slik at det ble ei skikkelig lokalhistorisk bok ut av dette, forteller Hoel.
– Dette syntes Coop-styret var en god idé, og da var det bare å gå i gang, ler han videre.
– Nå er endelig boka kommet ut! Vi endte opp med et verk på 296 sider, så her det mye artig historikk, legger han til.
Tilbake i tid
– Boka innledes med et avsnitt om hvordan samvirke-idéen ble unnfanget i Rochdale i England i 1844, og forteller litt om selve samvirkets historie frem til i dag, sier Hoel.
– «Litt ditt»-idéen som brukes i dag nærmer seg altså 200 år gammel, og vi forteller litt om hvordan denne tanken har utviklet seg gjennom den lange perioden, legger han til.
– I Korgen ble det først startet et innkjøpslag, og det ble oppstarten av handel her. Dette ble strengt tatt ikke særlig vellykket, men her hadde vi Eitran-butikken og derfor var ikke det noen krise for området, forteller Hoel.
– Det ble gjort forsøk på å få i gang et samvirke her både før og under 2. verdenskrig, men tyskerne sa nei til alt som hadde med ansamling av folk å gjøre. Men da freden kom tok det ikke lang tid før den første samlinga var en realitet, fortsetter han.
– Det første kassa-apparatet de fikk hit, som står utstilt i monter på Korgensenteret, var tidligere brukt på Vinmonopolet i Bodø. All denne historien kommer vi selvsagt mye nærmere inn på i boka, føyer han til og smiler.
Årsmeldinger og historiske bilder
Parhestene bak boka har gått gjennom samtlige 75 årsmeldinger, og i boka presenteres disse tiår for tiår.
– Her skriver vi litt om utviklinga for både samvirkelaget og bygda, og ser litt på sammenhengene mellom bosetting, arbeidstilbud og handel, og hvordan disse faktorene følger hverandre, avslører Hoel.
– Hele protokollen fra det første møtet, oppstarten, har vi valgt å gjengi i sin helhet. Og så har vi funnet frem en god del gamle bilder av Korgen sentrum, og disse har i tillegg fått en nummerert oversikt som viser hvilke hus som huser hvem og hva. Du kan si at dette er blitt ei skikkelig historiebok, fortsetter han.
– Vi er innom filialen på Valla/Røsså, samt samvirkelagets tre første år i Gudrunbutikken, før det ble etablert egen butikk i Olderneset, sier han videre.
Portretter
Gjennom den lange historien til Coop Korgen er det mange enkeltpersoner som har utgjort en forskjell, og en del av disse vies ekstra oppmerksomhet i boka.
– For hvert tiår tar vi for oss enkelte personer som har betydd noe for utviklinga av «Coop´en». Det er jo enkeltpersonene som er butikken, og disse som vi har plukket ut har vi valgt å nærmest portrettere, forteller Hoel.
– Arnold Leirskar, Norma Sjåvik Rasmussen, Gerd Fredriksen, Anders Flostrand og Arnleif Finnes er noen av de som portretteres. Navnene er mange, og vi har plukket ut personer fra både ledelse, styre og ansatte. Det har vært viktig for å gi den rette dynamikken i portrettene, legger han til.
– Bea Jørgensen, som også portretteres i boka, var med og startet Korgen Cooperative Kvinneforening. Dette var ei kvinnegruppe som jobbet med blant annet varekunnskap, samt at de dannet komité når det var festligheter og arrangementer. Kooperasjonsfestene sto høyt i kurs, smiler han.
I boka er det gitt plass til mye bilder, både gamle og nye. I tillegg har de også funnet frem en del faksimiler fra Nordlands Avis og Rana Blad.
– Bilder og avisutklipp forteller så mye, og så gjør det leseropplevelsen bedre, sier Hoel.
Historien frem til i dag
I boka går forfatterne grundig til verks også når nyere historie dokumenteres. Dagens ansatte presenteres, og det fortelles om nyere utbygginger og litt om tanker fremover i tid.
– Vi kommer selvsagt heller ikke utenom fusjonsdebattene som har versert fra tid til annen, og forteller historiene om uenighetene og tankene for og imot fusjon, forteller Hoel.
– Gjennom de mange årsmeldingene ser vi også litt på omsetningsutviklinga, og vi har også laget en kronologisk oversikt over alle styremedlemmer og bestyrere gjennom 75 år
– Vi forteller også hele historien til «kooperativen» i Bleikvasslia. Fra Antoni Kongsdal som drev Bleikvasslia innkjøpslag, til det ble en filial av Korgen samvirkelag, og helt frem til dagens drift av Coop Marked, sier Hoel.
Utenom Coop
Boka rundes av med et solid kapittel om handel i Korgen og Sørfjellet før 1946.
– Her forteller vi litt om Korgen Forbruksforening og debatten som foranlediget samvirkelaget. Vi skriver også litt om utviklingen av handel i området, og har et eget kapittel om S. O. Eitran, som nærmest var «motor» for handelsutviklinga her, sier Hoel.
– Vi forteller om kaféer og alle butikker som har vært her, om bensinstasjondrift, Finnbog-kiosken ved kirkeporten, og de virksomhetene som finnes her i dag, fortsetter han.
– Og så har vi i tillegg våget oss en liten tur helt ut forbi Hemnesberget, og viet et lite avsnitt til handelsstedet i Berntvika, der handelen i Hemnes faktisk startet, smiler han.
– Boka er i salg nede på Coop Korgen nå, og den byr altså på ei lang og bred og innholdsrik historie, avslutter Hoel.