Alle kvinner med egen ammeerfaring kan bli ammehjelpere. I Hemnes har Benedicte Fagerbakk (27) tatt stegene for å bli godkjent ammehjelper, foreløpig som den eneste i kommunen.
For å kunne bli ammehjelper må du lese pensum, svare på ammehjelperoppgaven og få den godkjent. Pensum består blant annet av boka «Amming – en håndbok for helsepersonell», som også er i bruk ved helsesykepleierutdanningene.
Sykepleier Benedicte Fagerbakk har siden mai 2020 vært en såkalt «ammehjelper», og er akkurat nå den eneste i kommunen med den tittelen.
– Det er en frivillig organisasjon som skal supplere de offentlige tjenestene. Noen har helsefaglig bakgrunn og noen ikke. Jeg har tatt trinnkurs 1 og 2 for ammeveiledning i tillegg, for å kunne bidra med enda mer kunnskapsbasert informasjon og for å bli tryggere i rollen.
Tidligere ammehjelpere i kommunen er Wenche Skog, Tone Merethe Vårli og Trine Alice Olsen, men nå har det vært flere år uten ammehjelpere i Hemnes.
– Målet vårt er at alle skal få den støtten og hjelpen de trenger for å ikke være tvunget til å slutte å amme eller delamme, mot sin vilje. Når en snakker om informasjon og støtte til amming kan dette omfatte alt fra fullamming, delamming, pumping og flaskemating, problemer rundt amming, ammestilling, melkeproduksjon og mye mer, sier Benedicte.
Digitalt
Benedicte forteller at det primært er en digital tjeneste, og opplever og få 1-2 mailer i uken med henvendelser fra mødre over hele landet.
– Før korona vet jeg at noen tok hjemmebesøk i saker som var veldig omfattende. Vi ønsker å kunne hjelpe så tidlig som mulig og litt fort. Mødre som ammer har gjerne et problem som må løses kjapt, det er tanker og følelser som fort eskalerer, og ting virker kanskje mer kritiske enn de er. Da hjelper det ikke å vente dagevis på å få en fysisk time hos helsestasjonen.
Ammehjelpen har en regel som sier at de har 48 timer på å svare på en henvendelse via sms og mail. På ammehjelpen.no finnes en liste over ammehjelpere som ønsker å ta imot telefoner, og man kan ellers sende en mail eller spørre i ammehjelpsgruppen på facebook.
– På hjemmesiden vår er det mange artikler som er fulle av god informasjon og råd. De fleste vanligste utfordringer har egne artikler. Det finnes også artikler ment for medmødre/fedre rundt en ammende mor med informasjon og råd for de også.
Ammehjelpen.no minner også på at å være ammehjelpere er noe de gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv. «Vi får ikke betalt for jobben vi gjør», står det.