Det har blitt skapt usikkerhet om neste generasjon mobilnett kommer til grisgrendte strøk. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, kommer med gode nyheter.
Det var i forbindelse med fiberutbyggingen i Tustervatnet at det ble skapt usikkerhet rundt den kommende oppgraderingen. 5G vil gi langt større hastigheter og et mer robust nett enn dagens mobilløsninger med 4G.
I mars kunngjorde regjeringen at målet er at alle i Norge skal ha tilgang til høyhastighetsbredbånd innen utgangen av 2025. Amundsen forteller at ventetiden kan bli enda kortere:
– Telenor Norge skal allerede innen utgangen av 2024 ha oppgradert samtlige 4G basestasjoner med nytt radio utstyr. De vil støtte 2G, 4G og 5G, forklarerer han, og føyer til at i 2021 er det Bodø som får 5G i Nordland.
Da 4G-nettet ble bygd ut var det Huawei som var leverandør. Denne leverandøren har senere blitt ansett som en sikkerhetsrisiko, og 5G skal bygges ut med utstyr levert av Ericsson, dermed er det svært mye som må byttes ut.
– Hele Nordland fylke skal følgelig være ferdig byttet og oppgradert innen utgangen av 2024. det er en enorm «fabrikk» vi må ha for å klare dette. Totalt over 8.350 basestasjoner skal få nye antenner, nye kabler, nytt radio utstyr og tilpasses 5G. Et enormt løft. I praksis vil dette også medføre at 4G moderniseres i minst like stor grad.
Ikke avhengig av fiber
– Må dere ha fiber fram til basestasjonene for å bygge ut til 5G?
– Nei, det er ikke helt sant. De fleste vil ha fiber, men der vi ikke har tilgang til fiber vil vi benytte radiolink. Kundene vil ikke merke noen forskjell, hastigheten skal være stabilt over 100 Mbit/s.
I forbindelse med nyheten om at alle skal få tilbud om høyhastighetsinternett ble det også lansert en støtteordning for utbyggerne der de får rabatt på nye frekvenser om de bygger ut i grisgrendt strøk. Selv om rabatten gis på auksjonen av svært høye frekvenser er det ikke disse som skal benyttes ved disse utbyggingene. Jo lavere frekvens, jo lengre når mobilsignalene, men på bekostning av båndbredden. Dette er årsaken til at det er tett mellom senderne i byene, og disse benytter høye frekvenser. I distriktene har man benyttet motsatt taktikk, lavere frekvens for å nå fram til flest mulig.
Lav frekvens gir god dekning
Ved utbygging av 4G rundt Røssvatnet valgte utbyggerne å benytte 800 Mhz-nettet i tillegg til 1.800 Mhz. Dette medførte at mange opplevde at de fikk bedre mobilsignal enn tidligere.
– Når vi bygger ut 5G nå kommer vi først til å bare benytte høye frekvenser, men klargjøre senderne for de lave også. Årsaken er at bare 8 prosent av brukerne har skaffet seg en telefon som kan benytte 5G. Derfor vil vi ikke la 5G stjele av kapasiteten som nå er øremerket 4G, men innen utgangen av 2024 vil vi ta i bruk mange av de lavere frekvensene.
Amundsen forteller at de nå skal ta i bruk 700 Mhz-nettet, noe som kan bety at signalene når lengre enn med dagens 4G-løsning.
– Vi kan ikke garantere at det rekker lengre, vi har ikke fått testet dette ut enda, sier en forsiktig dekningsdirektør.
– Vil det bli behov for å bygge ut flere basestasjoner, eller oppgraderer bare de som dere har i dag?
– Det store løpet er å bytte ut alle stasjoner, men vi må helt sikkert også bygge flere, både i by og distrikt. Jeg antar det kan dreie seg om en økning på 10 prosent i løpet av 3-4 år.