Drømmer du om hyttepåske, men har ikke hytte? Da kan du vurdere å besøke en av Hemnes Turistforening sine hytter, eventuelt flytte ut i eldhuset i påsken, slik som Nils Reinåmo.
Påske er for mange synonymt med tur, gjerne i form av ski. Vinterens vær har ikke bydd på all verden til skiføre, og på grunn av skredfare har mange toppturer måttet utgå. Fine turer kan det likevel bli nå mot slutten av vinteren, Nils Reinåmo kan nemlig fortelle at alle hyttene til Hemnes Turistforening er åpne for bruk i påsken, så lenge man husker å forhåndsbestille hvis man skal overnatte.
– Hvilken rolle har du i Hemnes Turistforening?
– I hovedsak sitter jeg i styret og er hyttevertenes representant. Ellers er jeg med i merkegruppa og nå i senere tid administrasjonsgruppa. Har også smått vikariert som hyttevert på Gråfjellhytta.
– Hvordan har korona påvirket turistforeningshyttene?
– Vi har jo sett en markant nedgang i besøk. Spesielt på de mest besøkte hyttene som Rabothytta og Kjensvasshytta. Dette fordi vi er nødt til å begrense antall besøkende i forhold til smittevernreglene. Det har også krevd ekstra tilrettelegging i form av tydeligere informasjon til besøkende, tilgjengelighet av desinfeksjonsmiddel, rengjøringsmiddel, utstyr, etc. Vi forholder oss til DNTs smitteverninstruks, og følger deres anbefalinger. Skal vi kunne spore tilbake eventuell smitte, må alle som skal overnatte forhåndsbestille. Dagsbesøk på våre hytter er ikke tillatt.
– Er hyttene åpen for bruk i påsken?
– Alle hyttene er åpne for bruk, men det er viktig at du forhåndsbestiller når du skal overnatte. Gå inn på htf.dnt.no, og velg «Booking».
– Hvilke hytter er mest populære på vinterstid?
– Rabothytta og Gråfjellhytta ligger nært breen og tindene, og er utmerkede utgangspunkt for toppturer om vær og føre skulle tilsi det. Det er mange som benytter seg av den muligheten. Dessuten byr disse to hyttene på en umettelig utsikt, i et landskap skapt for randonee. Kjensvasshytta og Gressvasshytta byr på den mer lune opplevelsen, omkranset av fjellbjørk i en nokså værhard fjellheim. Alle med sin sjarm.
– Er det noen av de som er i områder som kan være utsatte for snøskred?
– Det kommer an på vær og føreforhold. Som regel har snøskred aldri vært et problem for adkomst til våre hytter. Ved store nedbørsmengder kan det være fare for at bekker danner sørpeskred i nærheten, eller der stien går. Uansett er det alltid viktig å sjekke værmelding og oppdatere seg på farevarsler gitt for området du skal ferdes i.
– Hva skal du gjøre i påsken?
– Da skal jeg flytte ut i eldhuset mitt og bo der. Det blir som å være på hytta! Da skal jeg kose meg med god frokost hver morgen, påskelabyrinten, kryssord og påskeegg. Skal også nyte fridagene med gode venner og nyte fjellet om mulig.
– Hva synes du er det beste med påsken?
– Det beste med påsken er at den ikke er like tradisjonsbundet som jula. Ingen forventninger, og ingen forventer. Gode eksklusive frokoster forekommer ikke så ofte hos meg, så de gleder jeg meg mest til, i selskap av påskelabyrinten selvfølgelig.
Nils om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– At vi har kultur for en så enorm dugnadsinnsats. Det er festivaler, spel, lag, foreninger, dager, uker, etc. Men vi må passe på så vi ikke bruker opp oss selv.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Mamma og pappa, fordi de stiller uavlatelig opp for oss, og vil alltid hjelpe. Ikke ser de noe «olekt» heller. Også til Tomas og Linn, som holder meg oppe når jeg er nede.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Tilrettelegge for enda bredere og bedre tilbud til de unge som vokser opp her. Se det som fondssparing. Riktig investering gir god avkastning.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Evig snø, fjellene, sommer som vinter, i alt slags vær. Jeg trives aller best hjemme, på Gammalgar’n.