Igjen er det altså interessekonflikt etter tettstedsnær hogst på Hemnesberget. Denne gangen gjelder det Frikults barnehage og deres utebase som er påvirket negativt av skogsdrift.
Organisasjonssjef i Allskog, Oddny Estenstad svarer på spørsmål i kjølvannet av saken.
– Disse tettstedsnære hogstene rundt Hemnesberget har, etter hva vi i Avisa Hemnes har forstått, både Hemnes kommune og Allskog vært kjent med i et par år, siden forrige runde med hogst i området. Stemmer dette?
– Denne driften startet opprinnelig vinteren 18/19, men på grunn av dårlig føre, lite tele, ble driften avsluttet etter 1-2 dager.
Ukjent med avtale
– Frikult har en skriftlig avtale med grunneier OVF om bruk av området til utebase for barnehagen. Er Frikult varslet om hogst i forkant av oppstart?
– Dette må OVF svare på. Vi forholder oss alltid til grunneier når vi skriver kontrakt. Vi var ikke kjent med noen leieavtaler på dette området da drifta startet opp.
– Styrer i Frikults barnehage på Hemnesberget fortalte Avisa Hemnes at han kontaktet Allskog da han oppdaget hogsten. Han forteller videre at det ble gjort avtale om å møtes fredag morgen, og at også ble gjort avtale om midlertidig stans av hogst i området der de har utebase inntil møtet var avholdt. Så skjedde ikke ifølge styrer, og hogstmaskin jobbet seg inn mot nevnte område før han var på jobb fredag morgen. Hva er årsaken til dette?
– Her har vi nok ulik oppfatning av hva som ble avtalt. Fra vår side ble driftskartet endret slik at entreprenøren hogde en stødig kantsone ned mot området i stedet for å hogge rundt leirplassen. Resultatet av dette er at det er en stor og fin skog igjen fra leirområdet og ned mot fjorden. Stien til tettbebyggelsen er ikke berørt.
Tett på bebyggelse
– Med tanke på kravpunkt 5 i PEFC. Hvem blir varslet eller forespurt når hogst skal foregå så tett innpå bebyggelse?
– Dette er en kulturskog, ble flatehogd siste gang på 40-50-tallet. Skogen er nå hogstmoden, og klar for ny drift. PEFC er ikke til hinder for skogsdrift, men det skal tas hensyn til merkede stier/skiløyper og varsling. Dette mener vi er ivaretatt, og det er ikke lagt hindringer for å bruke eventuelle stier i området. Vi viser for øvrig til teksten i PEFC Skogstandard, kravpunkt 5, som definerer dette regelverket.
– Hvilke undersøkelser gjøres for å avdekke om områdene brukes i friluftsøyemed/tur, slik som er tilfellet med stien inn til «Føræhågen» som nå er berørt? Hvem er egentlig ansvarlig? Hvilke hensyn tas til befolkningen, som bruker disse områdene daglig?
– Det er grunneier som skal ha kunnskap om egen eiendom og aktivitet som foregår i området. Alle hensyn som skal tas, er beskrevet i PEFC Skogstandard, kravpunkt 5.
– Det er fullt mulig å hogge skog, og samtidig ivareta hensynet til friluftsliv i området. Dette mener vi er ivaretatt. Hogstaktiviteten foregår i cirka 5 dager. Det er hogd langs kanten til stien, men selve stien er ikke berørt. Vår aktivitet har ikke vært til hinder for personer som bruker stien.
Hva med naturopplevelser?
Deler av teksten i skogstandarden PEFCs kravpunkt 5 lyder: «Naturopplevelse er en vesentlig del av friluftslivet. Kravpunktet skal bidra til å sikre mulighetene til ferdsel og naturopplevelse i skog.
Ved skogbrukstiltak skal det legges vekt på å ivareta opplevelseskvalitetene, særlig langs stier og skiløyper. Med stier og skiløyper menes alle stier og skiløyper som er merket, som framgår av kartserien N50 eller har tilsvarende bruk eller framstår tydelige i terrenget. Friluftsinteressene skal tillegges særlig vekt i by- og tettstedsnære skogområder blant annet ved valg av hogstform og flatestørrelse, og ved å unngå kjøreskader på stier.»
– Hva ligger i begrepet opplevelseskvalitetene? Mister ikke en sti gjennom en skog sine opplevelseskvaliteter når skogen fjernes og kun stien står igjen?
– Opplevelseskvalitet kan være subjektivt. Vi minner om at dette er kulturskog som opp gjennom tidene har vært hogd. For noen oppleves det som befriende at akkurat dette området hogges slik at det blir bedre utsyn mot fjorden, for andre er det viktig å beholde skogen. Grunneier er i sin rett til å drive hogst, samtidig som hensyn til friluftsliv ivaretas.
– Hva gjøres konkret for å tillegge friluftsinteresser særlig vekt i by- og tettstedsnære skogområder?
– Alle områder har sin egenart, men uansett hvor vi driver næringsvirksomhet ivaretar vi PEFC. I forbindelse med denne konkrete hogsten mener vi det er godt ivaretatt. Stier er hensyntatt, dette er en kort hogst, og området vil som ved alle andre drifter bli ryddet før oppdraget avsluttes.
Ingen meldeplikt
– Befares områdene, og er det andre enn representanter for næringa som er med på slike befaringer?
– Normal prosedyre er befaring med skogbruksleder og entreprenør. Alt av kartmateriale gjennomgås for å sikre biologiske verdier. Det er ikke meldeplikt på hogsten. Rutinene er ivaretatt.
– PEFC er skognæringas egenproduserte standard med krav. Hvem sørger for at alle krav overholdes og innfris?
– Når det gjelder PEFC er det vårt ansvar at dette ivaretas. Som sertifikatholder er vi naturligvis svært opptatt av PEFC slik at vi ikke mister sertifikatet.
– Hvem er det som påtaler eventuelle avvik?
– Eventuelle avvik meldes inn til vårt revisjonsfirma, Veritas. Sertifiseringen innebærer at Veritas som en uavhengig 3. part (sertifiseringsorgan) gjør revisjoner for å sjekke at rutiner og praksis er i henhold til lover, krav og skogstandard.
– Som kjøper og leverandør av cirka 1 million m3 i året, sier det seg selv at vi er svært nøye med dette da konsekvensene er store.
Ulik oppfatning
– Allskogs driftsleder fortalte Frikults representant at det ville bli skrevet et avvik på maskinfører. Hvordan følges dette opp, og eventuelt hvilke konsekvenser vil det få?
– Når det gjelder avvik skal Allskog som sertifisert bedrift registrere alle hendelser i et avvikssystem. Dette for å sikre god oppfølging og bruke hendelser i et systematisk forbedringsarbeid.
– Når det gjelder denne spesielle saken er det ikke registrert noe avvik. Her må Frikults representant ha misforstått. Hogsten ble tilpasset da vi fikk kjennskap til barnehagens avtale med grunneier.