Desinfiseringsroboten «Decon-X» har gjort arbeidshverdagen til renholderne i kommunen både enklere, tryggere og mer effektiv.
«Miraculix» har Tove Jakobsen døpt deres nye arbeidsverktøy, roboten som på få timer desinfiserer et helt rom og alt dets innhold. Det er 150 slike maskiner i Norge, nå har Hemnes to av dem. Tove og Mette Karstensen, er renholdere i Korgen, og forklarer hvordan det hele fungerer.
– Inne i roboten er det en dunk som skal fylles med en blanding av hydrogenperoksid og vann. Det settes deretter under trykk og går gjennom en dyse. Det dannes små vanndråper som blir som en tørr tåke som skal legge seg på alle overflater, i alle kriker og kroker av rommet og skal ta livet av sopp, virus, og sporer, sier Tove.
I bruksanvisningen viser hun hvor det står at det er dokumentert at den fjerner 99,9999 prosent av mikrobene.
– Vi må ha vanlig renhold først, vaske bort alt av avføring og urin og sørge for at det er synlig rent, legger hun til.
Mange fordeler
Mette poengterer hvor mange fordeler det er for dem å slippe og gjøre manuell sanering.
– Slik vi måtte gjør det før var det hverken bra for helse eller miljø, i tillegg til at det sliter veldig på inventaret. Denne roboten derimot, etterlater seg ikke skadelige stoffer, og skader ikke inventaret. Vi kan åpne alt av skuffer og skap slik at den kommer til overalt, og gå ut mens den gjør jobben, noe som gjerne tar rundt tre timer.
Dekon-X har sensorer som måler temperatur, luftfuktighet og konsentrasjon av tåken i lufta.
– Vi får en rapport tilsendt på telefonen som forteller oss når den er ferdig og vi kan gå inn igjen. Vi hadde nok ikke klart og få det resultatet den får, men før fikk vi jo ikke målt hvor rent det faktisk ble. Det får vi full rapport på nå, og har med denne roboten full oversikt over hvilke rom som ble tatt når.
Hemnes kommune har kjøpt inn to slike roboter, som skal ha sin base på Korgen omsorgssenter og Hemnesberget omsorgssenter, men kan fraktes til andre steder etter behov.
Desinfisere barnehagen
Renholder på Hemnesberget, Solgunn Jensen, forteller at de allerede har blitt prøvd ut på begge barnehagene på Hemnesberget.
– Der var det full desinfisering, og lekene ble lagt utover slik at de også ble desinfisert.
– I barnehager og på skole er den veldig god å ha hvis det for eksempel går Norovirus. Desinfiseringen kan man ta etter stengetid og så er den ferdig før neste morgen igjen, legger Mette til.
På sykehjemmene er det stadig bruk for denne oppfinnelsen, kan avdelingsleder Stine-Mari Bjørkås fortelle.
– Vi er avhengige av renhold mellom pasientene. Vi har ofte pasienter som kommer fra sykehusene og kanskje har med seg smitte, og med roboten er denne delen veldig tidsbesparende. Vi har et håp om at desinfiseringsroboten skal bli en del av rutinene, og skal være i ganske full drift etter hvert.
Lønnsomt på sikt
Renholdsleder Grete Lillemo forteller at det lenge har vært et ønske å få kjøpt inn disse robotene.
– Det er rundt et år siden vi kom i dialog med forhandlerne, så kom korona og vi søkte etter hvert om støtte hos kommunen til dette, noe som ble innvilget i desember.
Prislappen er på hele 215.000 kroner pr stykk, men sektorleder for Korgen omsorgstjeneste, Ragnhild Fineide, forteller at det vil lønne seg i det lange løp.
– Det er utrolig kostbart med smitte og å rengjøre manuelt, i tillegg til ulempene i forbindelse med helse og miljø. Jeg er glad for at de ville bevilge penger til dette, at de ser at man kan spare i andre enden.
– Det ble regnet ut at en pasient med smitte i ett år koster cirka 420.000 kroner, sier Stine-Mari.
– Nå er det både enkelt, tar kort tid og rommet blir rent. Prismessig går det cirka en femlitersdunk til rundt 900 kroner på ti rom. Det er utrolig billig og går mye raskere enn hvis vi skulle gjort det manuelt! påpeker Mette.
– For desinfisering av hele barnehagen ble det 1500 kroner og tok fem timer. Vi hadde nok ikke klart det på en dag engang, det er en stor sparing. I tillegg til at vi hadde blitt nødt til å stenge avdelingen mens vi holdt på, sier Solgunn.
Godt samarbeid
Renholderne har siden de mottok robotene i starten av februar, brukt tid på å lære seg med dem og prøve dem ut.
– Det var veldig enkelt og greit. Ikke så mange knapper å trykke på, veldig intuitivt, sier Solgunn.
– Vi plotter inn etasje og rom og så regner den ut hvor lang tid den kommer til å bruke. Og så har vi fått veldig god hjelp fra leverandørene i oppstartsfasen. Vi hadde opplæring på Teams og har benyttet oss av supporttelefonen flere ganger hvis det var noe vi lurte på. Det er dyktige folk som virkelig har stilt opp.
Stine-Mari poengterer hvor glad hun er for samarbeidet de har med renholderne. Mette nikker seg enig.
– Vi blir alltid tatt godt imot på sykehjemmene, de er glade når vi kommer kjørende med maskinen. Jeg føler ikke vi blir sett ned på som renholdere, slik man kan høre om i mediene, sier Mette.
– Man vet at renhold er det viktigste når man har med smitte å gjøre, legger Stine-Mari til.
Ragnhild skryter av at renholderne gått på den nye oppgaven med friskt mot.
– Endringer er ikke alltid populært og kan noen ganger føre til motstand. Denne gangen har det kun vært velvilje å se fra alle parter, smiler hun.