Opplysningsvesenets fond er grunneier i Juvikskogen, og Fredrik Lindemann, skogsjef i OVF forteller her hvordan de forholder seg til skogsdrift og sitt ansvar som grunneier.
– Disse tettstedsnære hogstene rundt Hemnesberget har, etter hva vi i Avisa Hemnes har forstått, vært planlagt i et par år, siden forrige runde med hogst i området. Stemmer dette?
– Hogsten har vært planlagt i 2-3 år, men ikke iverksatt før i år da bæreevnen for skogsmaskiner var for dårlig med risiko for stygge kjørespor etter drift grunnet manglende tele i bakken, forklarer Fredrik Lindemann, skogsjef i Opplysningsvesenets fond.
Eksisterende avtale
– Frikult har en skriftlig avtale med grunneier OVF om bruk av området til utebase for barnehagen. Ble Frikult varslet om hogst i forkant av oppstart?
– Nei, Frikult ble ikke varslet i forkant da lokal skogforvalter, Gisle Skaret, ikke var kjent med at det var inngått en avtale om lavvo da fondet sentralt ikke hadde oversendt kopi av avtalen. I avtalen med Frikult er følgende avtalt: «Grunneiers næringsutøvelse og andre rettigheter begrenses ikke av avtalen. Lavvoen skal ikke hindre naturlig og påregnelig utnytting av eiendommen». Skogbruk er en del av normal næringsutøvelse og denne skogsdriften er derfor tråd med avtalen, sier Lindemann.
– Styrer i Frikults barnehage fortalte Avisa Hemnes at han kontaktet Allskog da han oppdaget hogsten. Han forteller videre at det ble gjort avtale om et møte med Allskog og OVF fredag morgen, og det ble også gjort avtale om midlertidig stans av hogst i området der de har utebase inntil møtet var avholdt. Så skjedde ikke, og hogstmaskin jobbet seg inn mot nevnte område før styrer var på jobb fredag. Kjenner OVF årsaken til dette?
– Dette spørsmålet må besvares av entreprenøren Allskog, da OVF kjenner ikke til dette forholdet.
– Som kjent foregår det barnehagedrift i hogstområdet? Har OVF gjort grep for å kunne ivareta sikkerheten til barna, og barnehagens ansatte?
– Det er Allskog som er operativ skogsentreprenør og Allskog vil kunne svare på spørsmålet.
Avveiinger
På OVFs hjemmeside kan man blant annet lese følgende:
«Viktig å veie interesser
Mange av eiendommene ligger nær bygdesenter, ofte med relativt sett mye høgproduktiv mark. Dette gir et godt utgangspunkt for skogproduksjon, og samtidig interesse for omdisponering av areal til utbygging av ymse slag.
Denne lokaliseringa betyr at det ofte kan være særskilt viktig å veie interessene til det tradisjonelle skogbruket opp mot andre brukerinteresser eller former for utnytting.»
– Med tanke på kravpunkt 5 i PEFC. Er innbyggernes rettigheter med tanke på friluftsliv i et så tettstedsnært og mye brukt friluftsrområde, sett opp mot utbyggere og industrielt skogbruk ivaretatt her? Har OVF i det hele tatt et slikt ansvar?
– OVF som skogeier skal veie forholdene til friluftsliv opp mot skogsdrifter i kravpunkt 5 i PEFC. Jeg mener at OVF har klart å ivareta de forskjellige interessene på en god måte og minner om følgende:
– Skogbrukssjefen var kjent med driften i forkant av oppstart uten at kommunen har hatt innvendinger til hogsten.
– Det er etablert en bredere kantsone rundt lavvoen i tillegg til at skogen mellom lavvoen og sjøen ikke er hogget.
– Stien i området er ikke berørt av hogsten.
– OVF er også kjent med at en rekke beboere er svært fornøyde med at skogen er hogget da utsikten fra boligene er blitt betydelig forbedret.
– OVF anbefaler barnehagen å ta kontakt med Allskog som er positivt innstilt til å organisere en skogdag for barna, slik at barna får forståelse for at tømmeret fra en skogsdrift brukes til toalettpapir, bleier, planker til husbygging, vaniljesmak til vaniljeis m.m. Treplanting kan også være en aktivitet.
– Ny skog vil bli plantet og vokse opp. Skogen er en ressurs som alle nordmenn er avhengige av i sitt daglige liv
– Hvem blir varslet eller tatt med på råd når hogst skal foregå så tett innpå bebyggelse?
– Lokal skogforvalter Gisle Skaret har hatt dialog med skogbrukssjefen i kommunen i forbindelse med hogsten.
– Er det skommunens kogbrukssjef som eventuelt kan stanse en slik hogst tett innpå bebyggelse?
– Ut fra hva jeg er kjent med er Politiet den eneste aktøren som kan stanse hogsten. Politiet må i tilfelle ha hjemmel i at vi har brutt en lov. Så lenge vi hogger i henhold til norsk lov, er det i utgangspunktet ingen som kan stoppe den, avslutter Lindemann.•