Norske myndigheter ble tatt på senga av at Danmark stanset bruken av AstraZeneca av frykt for dødelige bivirkninger. Nå settes vaksineringen på pause i Norge.
Vaksineringen stanses fram til det er fastslått om vaksinen kan knyttes til blodpropp. Ett dødsfall i Danmark regnes som mistenkelig.
Mens Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket satt i hastemøter etter at nyheten fra Danmark kom, tok flere kommuner grep og stanset bruken av vaksinen allerede før helsemyndighetene nasjonalt hadde fått konkludert.
Konklusjonen fra FHI og Legemiddelverket ble den samme som den kommunene kom til: AstraZeneca-vaksineringen må stanses fram til Det europeiske legemiddelverkets undersøkelser er ferdige.
– Vi har ikke noen data som tyder på at det er konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinasjon og den hendelsen som er registrert i Danmark, men dette er et forsiktighetsprinsipp, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.
– Danmark har satt dette på pause i 14 dager, vi håper vi kan få en avklaring så fort som mulig, sier Bukholm til NTB.
Hvorvidt blodproppene og det ene dødsfallet i Danmark skyldes koronavaksinen, er ikke klart. Det danske legemiddelverket opplyser at vaksinen kom fra samme parti som vaksinen til en østerriksk sykepleier som døde nylig. Det er et parti på 17 millioner doser, som er distribuert til 17 EU-land.
Høie: Viktig å undersøke
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier det er viktig at mistanken om bivirkninger granskes nøye.
– Det er for tidlig å si noe om hvilke følger dette vil få for fremdriften i vaksinasjonsprogrammet, det vil vi komme tilbake til. Det viktigste nå er at dette undersøkes nøye, sier helseminister Høie til NTB.
– Det er svært viktig for oss å være åpen om mulige bivirkninger ved vaksineringen. Vi har gode systemer for å overvåke og vurdere bivirkninger i Norge og Europa, og dette viser at overvåkingssystemene fungerer, sier Høie.
Vaksinen er utviklet i Storbritannia, og britenes utenriksminister Dominic Raab sier til NTB at han respekterer den norske avgjørelsen.
– Jeg er klar over situasjonen, vi har gjort alle undersøkelser som kreves i Storbritannia, og vi er veldig sikre på at det er trygt å ta vaksinen, men vi vet at vi må følge prosessene i hvert land når det gjelder sikkerhet, og vi har så klart respekt for den norske tilnærmingen, sier Raab.
Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at pausen gjør at det vil ta lenger tid før Norge er fullvaksinert, men at hun håper situasjonen raskt blir avklart.
Ser på alle bivirkninger
Legemiddelverket er i gang med undersøkelser av meldinger om bivirkninger både av AstraZeneca-vaksinen og de andre som brukes i Norge.
– Vi skal gå gjennom alle bivirkningsmeldinger som kan ha med blodpropp å gjøre, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.
Han legger til at det foreløpig ikke ser ut til at det er flere tilfeller av blodpropp i befolkningen som er vaksinert, enn blant dem som ikke er det.
– Men vi ser også på enkeltpasienter for å se om det er forhold som gjør at de kan ha større risiko, sier Madsen.
Det er distribuert 127.400 doser av AstraZeneca-vaksinen i Norge, viser FHIs oversikt. 121.820 doser er allerede satt. De dosene som er sendt ut allerede, skal lagres lokalt mens bruken av dem er satt på pause.
Tatt på senga
Nyheten fra Danmark kom overraskende på norske helsemyndigheter, får NTB opplyst. Danmarks helseminister Magnus Heunicke slapp nyheten på Twitter klokka 10.21. En drøy halvtime senere satt toppene i FHI og Legemiddelverket i hastemøte.
– Meldingene fra Danmark er dramatiske på den måten at de har hatt dødsfall på grunn av blodpropp. Det er alvorlig, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.
Det er ikke påvist sammenheng mellom vaksinen og blodpropp.
– Pasientsikkerhet er høyeste prioritet for AstraZeneca. Tilsynsmyndighetene har tydelige og strenge effektivitets- og sikkerhetskrav for godkjenning av alle nye legemidler, og det inkluderer vår vaksine. Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver AstraZeneca i en kommentar til NTB.
Selskapet understreker at de er klar over den danske granskningen.
Flere vil måtte vente
Bergen kommune varsler at flere som skulle ha fått sin vaksinedose de kommende dagene, nå vil måtte vente.
– Det betyr at vi blir forsinket, for en ganske stor andel av de vaksinene vi har fått meldt at vi skal få, er AstraZeneca-vaksiner, sier medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen i Bergen kommune til NTB.
Hansen bekrefter at det betyr at flere som skulle fått sin vaksinedose, nå vil måtte vente. Det er ikke mulig å erstatte AstraZeneca-dosene med andre doser, ettersom alle doser Norge har blir brukt.
I Bergen er det til nå først og fremst helsepersonell som har fått AstraZeneca-dosen, men planen var at også de i aldersgruppen 60–65 år i risikogruppene skulle få den de kommende dagene.
(©NTB)