På Myra på Hemnesberget bor kinesiske Jie Liu. Med relativt enkle midler gir hun begrepet aviskurv et helt nytt innhold.
Jie kom til Hemnesberget for nokså få år siden, og kjøpte seg hus sammen med sin mann. Men for omkring et år siden ble hun brått og uventet enke, og fikk enda mer tid til overs enn hun hadde fra før.
– Jeg har ikke jobb, og har derfor god tid. Den må jeg fylle med noe som jeg synes er gøy å holde på med, og jeg synes det er viktig å ha noe å gjøre, forteller hun.
YouTube
Kurvene lages helt fra «scratch», og det er en prosess med mange operasjoner som ligger bak. Metoden har hun lært seg på «verdens største universitet», YouTube.
– Jeg oppdaget denne hobbyen tilfeldigvis på internett for et par år siden, og tenkte at dette må jeg prøve. Men videoene jeg fant var alle på russisk, og det forstår jeg ikke. Så jeg har måttet teste ut forskjellig, spesielt når det gjelder maling og farge, smiler Jie.
– Først må jeg lage avispapir-pinnene, og til det bruker jeg bøyelige metallpinner som jeg tvinner papirstrimler rundt, forklarer hun.
– Disse papirpinnene maler jeg med ei veldig tynn fargeblanding. Fargene blander jeg selv, og jeg må prøve meg frem til jeg synes jeg har den riktige valøren, legger hun til.
– Når jeg skal begynne å flette en kurv, er det viktig at pinnene ikke er blitt tørre. Er de det, må jeg spraye litt vann på og fukte dem, legger hun til.
Produktiv
Jie driver med litt av hvert når det kommer til håndverk og kunstneriske uttrykk. I tillegg til hovedhobbyen i «kurvmakeriet» strikker og hekler hun. Hun kreerer vakre papirblomster og spiller piano til hjemmebruk.
Kurvmaker-hobbyen har hun holdt på med i to år, og i huset hennes ser man kurver i bruk over alt. Og hun lager dem i mange størrelser, farger og fasonger.
– Selve flettingen synes jeg er ganske lett, og når jeg setter i gang blir det ofte slik at jeg sitter fra morgen til kveld. Og da hender det at jeg glemmer å spise, ler Jie.
– De største kurvene bruker jeg to dager på å lage, mens de litt mindre går unna på én dag, fortsetter hun.
– Min mann syntes at det begynte å bli litt vel mange kurver i huset, men jeg syntes det var både interessant og artig å holde på. Derfor bestemte jeg meg for å selge noe av det jeg lager på Facebook, forteller hun.
– Jeg tjener ikke penger på det, men jeg får råd til å kjøpe lim, maling, garn og metalltråd. Jeg selger det jeg lager til kostpris, for jeg synes at det er viktigere å ha noe å gjøre i hverdagen, sier hun videre.
Lærer norsk
Jie snakket for det meste engelsk med sin mann, og derfor ble det så som så med norsken. Nå har hun fått litt hjelp til å utvide både språket og ordforrådet. Den pensjonerte lærerinnen Ingrid Urvik er hos Jie en gang i uka og lærer henne
– Det er ikke vanlig norskopplæring slik som man får på skolebenken. Jeg prøver å lære henne ord og vendinger hun kan få bruk for i det daglige, uten å følge en læreplan, smiler Urvik.
– Med litt engelsk og mest norsk forstår vi hverandre godt, og hun blir stadig flinkere, sier hun videre.
– Etter at vi har øvd et par timer går vi på kafé sammen, og møter resten av en trivelig «damegjeng». Det er fint for Jie å møte andre. Vi trenger alle et nettverk og å ha noen sosiale arenaer, legger hun til.
– Det er forresten litt artig å tenke på at jeg har holdt norskopplæring på både intervjuobjektet og journalisten, ler Urvik.
Kanskje «kurs»?
– Jeg skulle gjerne hatt noen å holde på med dette sammen med. Kanskje kunne jeg holdt «kurs» her hjemme hos meg om det var to-tre som hadde hatt lyst til å lære dette, undrer Jie.
– Her har jeg jo alt som trengs for å lage kurver, legger hun til.
– Tidligere brukte jeg å være på «strikke-kafé» sammen med flere andre, men da Koronaen kom ble det slutt på det. Og det ble mindre sosialt samvær med andre hemnesværinger. Om noen vil lære dette her hos meg hadde jeg samtidig fått muligheten til å øve mer på å snakke norsk, smiler hun.