Det er knapt et politisk møte uten at spørsmålet om penger dukker opp. I tur og orden dukker det opp saker der det hevdes at det brukes for mye penger, det brukes for lite penger, det er nedgang i inntektene og det dukker opp uventede inntekter. Og så ender regnestykket gjerne opp med null til slutt, på ett eller annet mirakuløst vis.
For så vel politikere som vanlige innbyggere kan det mange ganger være vrient å sortere og forstå. Ekstraordinære inntekter dukker gjerne bare opp en gang, om de benyttes til å dekke opp for økte faste kostnader blir det gjerne til overskridelser ved neste korsvei.
I Hemnes så vel som andre steder er utfordringen hele tiden både å bruke nok penger til å legge til rette, noe som kan skape økte inntekter, og samtidig å holde igjen på pengebruk til fristende saker som «alle» ønsker seg.
Spør du ti personer om hva som er lurt å bruke penger på og hva man bør spare på får du trolig ti ulike svar. Er det lurt å stille klart nye tomter til næring og bolig, eller kan vi klare oss med det vi har? Er det lurt å bruke penger på en tursti, vi kan vel gå tur uten tilrettelegging? I «gamle dager» ordnet barna opp selv, uten oppkjørte løyper eller idrettshall. Daglig hører vi slike argumenter, noen ganger treffsikkert og godt reflektert, andre ganger kanskje mer på bakgrunn av personlige interesser heller enn allmenn nytteverdi.
I privatøkonomien er det litt enklere å få et totalbilde over hva man har råd til og ikke, men selv da bommer de fleste noen ganger når fristelsene blir for store. I offentlig økonomi er dette langt mer komplisert, det dukker opp nye saker stort sett til hvert møte. Samtidig skal de foreta en helhetsvurdering, måle hver sak opp mot hverandre. Hvorfor ble det gatelys i den gata som nesten ikke har trafikk mens det på hovedveien er stup mørkt? Kanskje fordi økonomien så beksvart ut da den ene saken ble behandlet, og langt lysere når den andre dukket opp? Dessverre endrer det verken på lys eller mørke.
Den viktigste utfordringen for Hemnes i framtiden blir uansett ikke økonomi, det blir innbyggere. Det er bare de mest urbane områdene av landet det forventes vekst i innbyggertall, og Hemnes er ikke ett av disse. Det betyr at Hemnes må konkurrere med mange andre kommuner om innbyggere og kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer. For å vinne må det brukes penger, og helst penger som er spart.