I deler av landet er det stadig flere som ønsker å gjøre hytta om til helårsresidens. I Hemnes kommune er dette ikke tilfelle per i dag.
Reglene – og ikke minst praksis – er nok avhengig av kommunen der hytten din ligger, selv om det på nasjonalt plan er et regelsett som ligger til grunn.
Bruksendring
– For å kunne ta i bruk en fritidsbolig til boligformål kreves det en bruksendring etter plan- og bygningsloven (§ 20-1 bokstav d). Vanligvis ligger en fritidsbolig innenfor arealer som er regulert/avsatt for fritidsbebyggelse, enten i kommuneplanens arealdel, eller i en reguleringsplan, forklarer Trond Stien, byggesaksbehandler i Hemnes kommune.
– Dette innebærer at det før det søkes om bruksendring må arealbruken avklares gjennom en søknad om dispensasjon fra vedtatt plan, eller ved en endring av formålet i planen. En slik søknad om bruksendring fra fritidsbolig til bolig vil også utløse krav til byggverket, fastsatt i byggeteknisk forskrift, TEK17. Det gjelder både funksjonskrav og ytelseskrav, fortsetter han.
– Dersom man skal søke om dispensasjon fra det gjeldende planverket vil det per definisjon være ei bruksendring det er snakk om. En slik søknad vil da garantert bli lagt frem for politisk behandling, legger han til.
Kombinert formål
I Bryggfjelldalen har Hemnes kommune regulert et område hvor det tillates både oppføring av fritidsbolig og bolig, altså kombinert formål.
– Primært er det i dette området i kommunen at det er lagt til rette for begge deler, men de enkelte boligene her må også være enten eller, ikke begge deler, forklarer Stien.
– Ellers i Hemnes har vi ingen områder som er tilrettelagt for dette, legger han til.
– Dersom man kommer utenfor regulert område så blir det landbruk-, natur- og fritidsområde, og da er det uansett et spørsmål om dispensasjon. Da er det uansett ofte slik at hyttene ligger slik til at de er lite aktuelle å flytte til og bruke som bolig, sier han videre.
– Utfallet av slike dispensasjonssøknader er helt umulig å forutsi. De vil legges frem for Teknisk- og miljøutvalget (TMU, journ. anm.) og behandles der, poengterer han.
– Vågalt, sier Knut (53) og Kristina (53) om boligvalget sitt
Ingen økning
– Det ser ut til å være en tendens til at folk bruker hyttene mer, og i deler av landet har antallet søknader om bruksendring for fritidsboliger økt betydelig under koronaen. Får dere mange slike søknader i Hemnes?
– Nei, det er forsvinnende få. Her hos oss ser det ikke ut til at pandemien har hatt ei slik innvirkning, sier Stien.
– I plan- og bygningsloven står det heller ingenting om hvor mange overnattingsdøgn man kan ha på hytta. Men dersom du har en fast adresse på hytta og ingen annen postadresse, kan selvsagt myndighetene, om de føler de har behov for det, eventuelt sjekke om fritidsboligen brukes i strid med det som var forutsetningene, avslutter han.