Arbeidet har vært i gang i flere år, og endelig kan også Bjerka skole kalle seg en helsefremmende skole, som den andre i Hemnes.
Det ble en koronavennlig, men fin feiring i skolegården da rektor Bente Marthinussen kunne meddele at Bjerka skole endelig var blitt godkjent som en helsefremmende skole.
– I dag syntes vi det var på sin plass å markere dagen ved å heise flagget som vi har fått hos skolesjefen som er her som gjest i dag.
Hun forteller at det er ti kriterier som må oppfylles for å kunne kalle seg en helsefremmende skole.
– Vår skole er nå kommet i mål. Læring og helse går hånd i hånd, og vi på Bjerka skole ønsker å fremme bevegelse, aktivitet i hverdagen til dere som er elever her. Ved å drive en god og tilpasset undervisning vil også helse fremmes.
Puls hver dag
– Vi ønsker at både elever og voksne skal oppleve puls hver dag, kjenne at vi tar i og blir litt andpusten.
Bente forteller at skolen er stolt over det arbeidet som har blitt lagt ned de siste årene.
– Vi er så heldige her, som har et stimulerende skolemiljø, både i skolegården og i umiddelbar nærhet. Det er gull verdt å ha stranda, bygdetunet og gapahuken oppe i Åkmoen. Det gir oss rikelige muligheter til å drive stedsbasert læring. Vi er også veldig takknemlig for at Bjerka idrettslags nærmiljøanlegg, med fotballbane, skiløype, akebakke, fotballhall og løpebane ligger så nært og at skolen kan benytte dette i undervisninga.
Bjerka skole er midt i vinteraktivitetsuka, hvor hele uka er viet til ulike vinteraktiviteter.
– Å fyre i bålpanna er obligatorisk hver dag denne uka. I morgen skal vi på skitur oppe i Bjerkamarka. Da får vi bryne oss litt på skiteknikken som vi har øvd på, både oppover og nedover.
Gaver
Det store øyeblikket har kommet, og Embrik Stien Paulsen har fått det ærefulle oppdraget av å dra i snora slik at skiltet avdukes, mens resten av skolen sørger for trommevirvel sekundene før.
Elevene synger en sang med mange bevegelser og får gjestene med på bevegelsene, før skolesjef Rolf Arne Westgaard presenterer seg for elevene, og takker for at han ble bedt.
– Jeg vet at det er gjort en kjempestor jobb for å få dette til, så da må man nesten ha en liten pakke med seg. Oppi her har jeg natursager som dere kan bruke når dere skal på tur og lage bål, i tillegg til noen økser. Og så er det litt utstyr for å for eksempel grille brødskiver på bålet. Jeg har bare én betingelse, og det er at jeg får en invitasjon til å være med i gapahuken eller på stranda når det blir litt mer sommer. Får jeg det?
Elevene roper et tydelig «Ja!», og Rolf Arne overleverer pakken til Bente.
Det neste på programmet er lek, og de besøkende deltar aktivt og får pulsen godt opp i en blanding av stolleken og haien kommer.
Også Finneidfjord
Til slutt er det fruktkopper til alle, mens Bente og Rolf Arne kan gå litt nærmere inn på hva som skulle til for å få godkjennelsen.
– Til nå er det bare Finneidfjord skole som er godkjent, men vi håper de andre skolene kommer i tur og orden framover, sier Rolf Arne, som forteller at det har blitt jobbet med i flere år.
– Det er ganske mye som skal på plass før det blir godkjent. Finneidfjord ble godkjent i 2017, og da trodde vi at vi skulle få alle skolene godkjent fortløpende, men det har vært en vei å gå.
Et av problemene har vært manglende godkjenningsmyndighet.
– Nå er det folkehelsekoordinator Andrew Amundsen som har fått den jobben.
Bente har med en liste over ti kriterier, alle med mange underpunkter, samt en beskrivelse av hva praksisen ved Bjerka skole er. Hun forteller at det ikke var snakk om store endringer i praksisen til skolen, men heller om å få systematisert og skrevet ned alt.
– Det har vært mye arbeid, men nå er vi endelig i mål. Det var gjort en stor jobb før jeg begynte her, som jeg har fått i et system.
– Det meste handler om vanlig drift, det å få ting til å fungere slik det skal etter lovverket. Mye har vært på plass muntlig, men nå får man det i system og kan dokumentere det, sier Rolf Arne.
Sunne matpakker
Et av kriteriene handler om det å ha en sunn matpakke.
– Vi oppfordrer sterkt til å ikke ha Nugatti og slike søte pålegg, det er noe vi snakker om hver gang vi er i møte med foreldrene, for å minne på. Det handler også mye om det holdningsskapende arbeidet med elevene, at vi snakker om helse, hva er fysisk helse og hva er psykisk helse. Og som jeg snakket om, at man har puls hver dag. Elevene skal kjenne at de har brukt kroppen sin, sier Bente.
– Det er en av tingene som har forandret seg. Før var det nok at man var ute i 60 minutter, nå skal man faktisk ha puls. Det gjelder de voksne og. Og det er også rutiner på alt fra renhold til luftkvalitet, legger Rolf Arne til.
Temperaturavlesning på kjøleskap, rutiner ved måltid, førstehjelpsplakater i hvert rom er noen av tingene som blir nevnt. Også en større vekt på psykisk helse.
– Der har vi et samarbeid med helsesykepleier som er inne hos 2. og 4. klasse hvert år og har et opplegg. Da jeg kom fra Rana og hit og så det opplegget ble jeg veldig imponert. Det var et veldig bra opplegg, avslutter rektor Bente Marthinussen.