Samefolkets dag markeres rundt om i barnehagene i Hemnes kommune i disse dager. I Bleikvasslia har de forberedt seg, og pyntet opp på uteområdet i anledning dagen.
Det samiske flagget ønsker meg velkommen med små vinkebevegelser der det henger på veggen hos Sørfjellet gårds- og friluftsbarnehage. Gradstokken viser -11, og snøen jamrer stille under svartluggene mine mens jeg går mot porten. I anledning samefolkets dag er uteområdet pyntet i de samiske flaggfargene. Porten har fått både et stort malt flagg, og isblokker i samme farger.
Egen lavvo
Personalet har satt opp barnehagens egen lavvo på uteområdet, noe som passer ekstra godt i dag. Barna er i ferd med å sette ut iskunst i utvalgte farger, og legger dem ved foten av lavvoen sammen med Maria Oksfjellelv, idet jeg kommer luskende.
Anna Marie Heggedal-Meyer (5) møter meg, og jeg spør nysgjerrig hva de holder på med. Hun vil gjerne fortelle hva de gjør, og hva de har gjort i forkant av denne dagen.
– Vi har mala på snøen, mala flagg inne, og malt på vinduene, sier femåringen ivrig. – Ja så har vi øvd på å telle på samisk, forteller hun.
Leah Yttervik (4) og Kornelius Rabliås Røsvassbukt (4) er også tilstede, og drar hverandre på akebrett etter tur. På spørsmål om de har lært noe om samer i barnehagen, forteller de at de vet at de kan ha reinsdyr.
–Ja, også gjerne hund og! Sier Kornelius.
Samisk eventyr
Sammen forteller de at de har sett på et samisk eventyr som het Nordlysbarna. Det handlet om tre samiske barn.
– De vart oppi lufta når de erta nordlyset! Sier Anna og sperrer opp øynene. – Så kom de ned når de slapp skjerfet sitt! Armene brukes til å vise bevegelser, historien gjenfortelles med hele kroppen.
– Ikke jenta, hun ble der lenger, sier Leah. – for hun ville ikke miste skjerfet sitt. Men de ville heim, heim til mamma og pappan, fortsetter hun.
Anna forteller at de ungene egentlig skulle legge seg, men de snek seg ut av lavvoen sin for å erte nordlyset.
– Og da nordlyset fanga dem bjeffet hunden, og hentet foreldrene deres! Det samiske sagnet hadde altså endt godt, og de tre ungene konkluderer med at det ikke var lurt å erte nordlyset.
De blir spurt om de husker noen av de samiske ordene. Det nøles litt, før det kommer noen ord på rad, fra Anna. – Men vi har ikke sunget på samisk i år, sier hun.
Rolig stund
Inne i barnehagens lavvo er det varmt og godt, her fyres det med ved i en egen ovn, og det er lagt ut matter for å sitte på. Der er det fint å samles her når kuldegradene biter i de små kinnene. Her kan de sette seg for å varme seg litt, eller spise mat. Vi kryper inn, alle mann.
– Kan vi høre lydbok? Utbrytes det fra flere kanter omtrent i kor. Trestemt lydbok-ønske stemmes ikke ned av personalet, og Kornelius legger seg til rette på ei matte.
– Den her musikken får meg nesten til å sovne, sier gutten. En musikalsk intro går over i ei fortelling, og i lavvoen råder det ro og harmoni.
Forberedelse
Marita Hansen kan fortelle at de som forberedelse til denne dagen har sett på noen videosnutter om en reineierfamilie, og lært litt om klesplagg og sko som er fra den samiske tradisjonen. Og så har de fargelagt og tegnet til dette, i tillegg til å telle og øve på noen farger på sørsamisk. Tidligere år har de både øvet på å kaste lasso, og spist mat av samisk tradisjon, så det varieres litt på aktivitetene på denne dagen. I år ble dagen markert en dag i forkant, da 6. februar faller på en lørdag.