I Hemnes kommune er vi fortsatt uten smitte, og fra flere steder i verden kommer det nå positive nyheter i forbindelse med koronavaksinering.
Israel er kommet svært godt i gang og har allerede vaksinert flere millioner mennesker. Der har over 3 millioner har fått den første dosen, og 1,8 millioner har allerede fått den andre. Blant de fullvaksinerte har smitten vært svært lav, noe som gir grunn til optimisme. Av vaksinerte personer over 60 år har kun 531 av 750.000 testet positivt for covid-19, ifølge helsemyndighetene i Israel, noe som utgjør 0,07 prosent.
Hva med Hemnes?
Hvordan er situasjonen så i Hemnes kommune per i dag? Kommunelege Åse Valla svarer her på mye av det som mange går rundt og lurer på.
– Vi er i gang med selve vaksineringsjobben nå. Får dere mange spørsmål fra publikum, og hva er det evt. de lurer på?
– Vi opplever vel egentlig at de fleste viker å følge godt med og er nokså godt oppdaterte. På nettet finnes lett tilgjengelig, god og nyttig informasjon, blant annet på Helsenorge.no. Der finner du svar på det meste som omhandler korona, også vaksinering, sier Valla.
– Det vi får mest henvendelser om, er av mer praktisk art, slik som hvor langt vi som kommune har kommet i vaksineringsprosessen, hvor og når en kan melde seg på til vaksinering etc. Her vil vi forsøke å komme med oppdatert informasjon på kommunens nettside fortløpende, og ser også på hvordan dette kan gjøres enklest mulig å følge med på for alle, fortsetter hun.
Flokkimmunitet
– Hvorfor er det viktig at så mange som mulig vaksinerer seg?
– Dette er selvsagt viktig for den enkelte, for i størst mulig grad å unngå smitte og fare for alvorlig sykdom. På samfunnsnivå er det imidlertid også viktig med tanke på å oppnå det som kalles flokkimmunitet. Da avtar risikoen for smitte fra person til person, spredningen av viruset bremses kraftig, og stanser forhåpentligvis til slutt opp. Flokkimmunitet er også viktig for å beskytte de som av en eller annen årsak ikke kan vaksineres. Disse blir indirekte beskyttet fordi det er mindre virus i omløp, forklarer Valla.
– Andelen av befolkningen som må være immun for å oppnå flokkimmunitet, varierer fra sykdom til sykdom. For covid-19 er det kommet estimater, fremdeles noe usikre, på at 60 til 70 prosent av befolkningen bør være vaksinert for å oppnå tilstrekkelig flokkimmunitet, fortsetter hun.
– Er det viktig at alle aldersgrupper blir vaksinert? Hva med barn og unge? Det sies vel at disse ikke er smittebærere i like stor grad. Stemmer det?
– I Norge har vi valgt å prioritere vaksinering med hensyn til risiko for alvorlig sykdom og død. Høy alder er den klart største risikofaktoren her, og derfor er de eldste prioritert først i vaksinekøen, sammen med utvalgt helsepersonell. Det vil imidlertid også i de yngre aldersgruppene være personer med høy risiko for alvorlig utfall ved smitte, og disse er prioritert opp i vaksinekøen sammen med gruppen fra 65 til 74 år. Det å vaksinere de som risikerer å bli mest syk, er selvsagt viktig på individuelt nivå, men også viktig for å unngå overbelastning av helsetjenestene, slik vi har sett i en del andre land.
For å oppnå flokkimmunitet er det som tidligere nevnt, viktig også å vaksinere tilstrekkelig antall personer nedover i aldersgruppene, og jeg oppfordrer også de som ikke har underliggende sykdommer til å «ta en for flokken», påpeker Valla.
– De nye vaksinene som er på markedet nå, er ikke testet på barn og unge under 16 år, og det er foreløpig ikke tenkt at aldersgruppen under 18 år skal vaksineres da en vet for lite om virkning og bivirkninger på denne gruppa, fortsetter hun.
– Barn smittes også, men får som regel mild sykdom med få symptomer, og det er riktig at det ser ut som de ikke er så smitteførende som de som er eldre. Dersom de smitter andre, ser det også ut som dette hovedsakelig rammer nære familiemedlemmer. En studie fra England viser at barn under 10 år er omtrent halvparten så smitteførende som voksne. Ungdom virker imidlertid å være like smitteførende som voksne, og har jo ofte også en noe større omgangskrets enn de mindre barna, legger hun til.
Engangsvaksine?
– Kan man bli smittet selv om man blir vaksinert? Eventuelt, kan man være smittebærer selv om man er vaksinert?
– Utprøvingene av de nye vaksinene har gått mye raskere enn slike prosesser vanligvis gjør, og det er fortsatt mye usikkerhet omkring hvor godt vaksinene beskytter mot å bli smittet og å smitte videre. Det vi vet, er at de som er vaksinert vil få et mildere sykdomsforløp, men en antar at de også gir mindre fare for å bli smittet og smitte videre. På grunn av usikkerheten omkring dette, gjelder imidlertid fortsatt samme smittevernregler for de som er vaksinert, blant annet med tanke på karanteneregler, poengterer Valla.
– Hvordan blir det med korona? Må vi vaksineres hvert år, som med influensaen, eller blir det som med f.eks. kopper, som regnes som «utryddet»?
– Dette er også noe usikkert, men det kan se ut som om beskyttelsen ikke varer «for evig», og trolig vil det bli behov for revaksinering med jevne mellomrom. Viruset endrer seg jo også stadig, og dette kan føre til at det blir behov for nye vaksiner med små endringer for hver gang, slik det er med influensavaksinen i dag, svarer Valla.
Hjelper ikke alle
– Det heter seg at vaksinen vi får nå har 95% virkningsgrad. Det betyr at for 1 av 20 vil vaksinen ikke virke, og vil likevel kunne bli smittet? Hvor trygge er vi egentlig etter hvert som vaksinasjonsjobben utføres?
– Det er dessverre alltid slik at det er noen som ikke vil få effektiv beskyttelse av vaksinen, og også noen som ikke kan bli vaksinerte i det hele tatt. Imidlertid vil disse ha økt beskyttelse gjennom flokkimmuniteten ved at flest mulig av alle oss andre vaksinerer oss. Men, vi må ikke glemme at dette er en verdensomspennende pandemi, og Norge er også en del av verden. Hvis vaksineringen virkelig skal monne, må alle land, også de fattige, få mulighet til å vaksinere sin befolkning, sier kommunelegen.
– I en undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring kommer det frem at nesten halvparten av nordmenn har blitt mer bekymret for egen helse etter at pandemien startet. Helseangsten viser seg å være høyest i Nordland, der 52 prosent svarer at de er mer bekymret nå enn før pandemien. Har dere merket en slik økning i folks bekymring for egen helse?
– De fleste virker faktisk å håndtere dette veldig bra. Kanskje fordi vi her i Hemnes foreløpig har vært heldige og ikke hatt noen smittede? Vi registrerer imidlertid at flere kjenner på ensomhet og isolasjon, kanskje særlig i gruppen eldre, og blant de som sliter psykisk fra tidligere, sier Valla.
– Hvordan ligger vi an med vaksinering i Hemnes per i dag?
– Vi er i løpet av neste uke (uke 6) ferdige med å gi dose 2 til alle sykehjemsbeboere. Vi har kommet godt i gang med første vaksinedose til de over 85 år, og vil trolig være ferdig med første runde til denne gruppen i neste uke. Uke 6 kommer vi også i gang med de mellom 75 -84 år. I tillegg har vi i løpet av uke 6 fått gitt første dose til utvalgt helsepersonell, forteller Valla.
Påvirkes av flere faktorer
– Kan dere estimere noe med tanke på tidsfaktoren? Når vil alle som ønsker vaksinen i Hemnes kommune ha fått den?
– Dette er veldig vanskelig å gi noe eksakt svar på, sier Valla.
– I gruppen mellom 75-84 år er det cirka 350 innbyggere, og vi vil nok bruke hele februar på å få gitt første dose til denne gruppa, samtidig som vi fortløpende gir dose 2 til de som har blitt vaksinert tidligere. Etter dette er vi klar for gruppen ned til 65 år, samt de som defineres som høyrisikopasienter i alle aldersgrupper, fortsetter hun.
– Vi får vite fra uke til uke hvor mange doser vi får, og her er det både nasjonale og internasjonale faktorer som spiller inn. Jeg tror det er tryggest å ikke gi noen forhåpninger med tanke på tidsintervaller her, men lover at det i alle fall ikke skal stå på innsatsen fra vaksinatørene i Hemnes kommune! Jeg oppfordrer alle til å følge med på kommunens hjemmeside, her vil vi forsøke å holde dere jevnlig oppdaterte på hvor vi er i vaksineringsprosessen, og hvordan de som ønsker vaksine skal forholde seg, avslutter hun.