Radio Korgen har hatt en unik evne til å samle unge og eldre og lage lokalradio år etter år. Nå er de ute etter nye krefter for å sikre at produksjonen overlever.
Neste år er Radio Korgen hele 40 år, og kan skryte av at de ikke har hatt noen pauser på veien. Styreleder Markus Johansen Øren, tekniker Isak Trongmo og kasserer Torstein Solhaug representerer nye og gamle krefter i radioen, og er fast bestemt på å fortsette og rekruttere folk og holde radioen i live i mange år til.
Men for at Radio Korgen skal fortsette å tiltrekke seg sine 3-400 lyttere er de avhengige av å ha nok folk på lag, samt å samle inn nok penger under den årlige lisensaksjonen. Nå er de spesielt på utkikk etter flere teknikere og programledere.
– Radio Korgen er åpent for alle, ikke bare korgværinger. Det er kjempefint å få med folk fra alle tettstedene i kommunen, sier Markus.
Viktig med reserver
Han er bare 20 år, men har vært med helt siden han var 12-13 år. De siste årene har han vært styreleder i Radio Korgen, og har selv greid å rekruttere en del ungdommer.
– Selv begynte jeg å være med noen kompiser og ble lært opp underveis. Etter noen år var det jeg som tok med meg noen venner, og jeg kjørte private teknikerkurs. Vi møttes gjerne en dag i uka, skrudde av antennen og prøvde oss på sending uten at noen andre hørte på.
Han har selv vært både tekniker og programleder, og mener det er vanskeligst å rekruttere nye til programlederrollen.
– Både unge og eldre er velkomne, men vi jobber ekstra hardt med å få med flere unge. En dag er de eldste borte, og plutselig er det mange som faller fra samtidig. Da er det viktig å ha lært opp nye. Vi blir aldri for mange, det er fint å ha flere å rullere på slik at ikke noen blir utbrent.
– Vi prøver å nå tak i de før de drar av gårde på videregående, legger Torstein til.
Han har vært kasserer i en årrekke, men har ikke selv dristet seg ut i programlederrollen.
– Jeg er nok for feig, smiler han.
Ingen fasit
Isak Trongmo er et av de nyeste tilskuddene i «radiofamilien». Han blir snart 16 år, og forteller at det var musikkinteressen hans som førte han dit.
– Jeg er veldig interessert i musikk og lyd, og så har jeg etter hvert lært meg med miksebord. Da jeg hørte om muligheten for å være med i Radio Korgen tenkte jeg at jeg måtte gripe sjansen.
Han synes det er fint å starte ut som tekniker, og utelukker ikke at han en gang i framtiden sitter bak mikrofonen som programleder.
– Jeg tror mange lar seg skremme fordi de tror man bør kjenne mange for å være programleder, mener han.
– Det trenger absolutt ikke være en fordel. Er man gamle kjente med de som ringer inn kan det fort bli litt for internt, legger Markus til.
Markus forteller at man som programleder får veldig frie tøyler, og bestemmer selv hvordan de vil legge opp sendingen og hva innholdet skal være.
– Det er ingen fasit på hvordan man skal gjøre det, men det har nok blitt en del faste ting. Vi er uansett veldig åpne for nye folk og ideer.
Han beskriver Espen Johansen og Morgan Lillevold som stjerneeksempler på dette.
– Da de begynte å ha sending hadde de en god blanding av humor og nytt, og satte rekord på nettlyttere på en vanlig fredag.
Digitalisering
Den siste tiden har det blitt langt inn en stor innsats i digitalisering av gamle sendinger. 40 år med flere sendinger i uka.
– På sikt ønsker vi å få lagt ut gamle intervjuer og kulturinnslag på nett, sier Markus.
– Har det i løpet av disse årene vært noen minnerike øyeblikk verdt å nevne?
– Det må være da Oluf Rallkattli ringte inn. Det var den første sendinga, i 1982, kan Isak fortelle.
– Før var det Vargtrekket som var det store. Da hadde vi folk ute i løypa som lagde sending derfra, sier Torstein.
– Det finnes også et fantastisk intervju med Hilda Smith, det tror jeg var Harald Brygfjell som sto for, legger Markus til.
Stramt budsjett
Radio Korgen har som kjent sendinger på tirsdager og fredager, med reprise lørdager. De sender også kommunestyremøter og gudstjenester, og har nylig investert i en del nytt utstyr.
– Det var mye som var modent for utskiftning, så nå har vi brukt en del penger på det. Radioen er klargjort for framtiden.
Radio Korgen er i utgangspunktet basert på frivillighet, men Torstein kan fortelle at ungdomsskoleelever får en liten sum for å være med.
– Det er et av tiltakene vi har gjort for å få de yngre på banen.
De har et budsjett på cirka 100.000 i året, hvor noe er støtte fra kommunen og noe er penger fra lisens.
– Da ender vi opp nært null hvert år, med mindre vi har noen store investeringer slik vi har hatt nå. Vi driver ikke for å ha stor omsetning, det er ingen som tjener seg rike på dette. Vi er derfor avhengige av å ha folk som stiller opp og lyttere som betaler lisens, sier Markus.
– Vi har også en avtale med Radio Nord-Norge, som sender på vårt FM-nett når vi ikke har sending. Så det er aldri stille på vårt FM-nett! avslutter Torstein.