For ti år siden hadde Raluca Moldovan selv vaskehjelp. I dag inspirerer hun andre til å ta vaskekluten fatt.
– Da jeg lærte meg teknikkene, begynte jeg å elske å vaske hjemme, forteller Raluca Moldovan.
For ti år siden bodde hun i Romania sammen med ektemannen Adrian og datteren Hera. Moldovan jobbet som musikklærer, og overlot husvasken til vaskehjelper.
– Ikke fordi jeg ikke hadde tid til å vaske, men fordi jeg syntes det var kjedelig og følte at jeg ikke fikk det til, sier hun.
Da den lille familien bestemte seg for å flytte til Norge, havnet hun selv i renholdsyrket.
– Uten norskkunnskaper måtte jeg ta den jobben jeg kunne få, og det var som renholder, forteller hun.
Læringskurven var bratt, men etter hvert som Moldovan lærte mer om vaskemidler, vasketeknikker og utstyr, begynte holdningen både til yrket og til det å vaske hjemme å endre seg.
– Jeg begynte å føle at jeg mestret det, og merket at det å holde det rent hjemme gjorde meg glad, sier hun.
Etter at hun tok fagbrev i renhold, ble husvasken enda mer motiverende.
– Jeg så at teknikkene jeg hadde lært, ga resultater, forteller hun.
Suksess på Instagram
I september 2019 startet hun Instagram-kontoen @vaskmedmeg, som i dag har over 40.000 følgere.
– Jeg ville skape en plattform for å snakke om vasking. Etter å ha vasket i en god del år, følte jeg at jeg hadde mye å bidra med. I tillegg er jeg en kreativ person, så det var morsomt å kunne bruke musikk og lage små videoer for å gi folk vaskeråd, sier Moldovan, som i dag jobber som renholdsleder ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand.
I januar kom hun også med boka “@vask med meg!”, der hun har samlet sine beste tips. Her gir hun råd om husvask rom for rom.
– Min filosofi er å vaske litt og ofte, og helst etter en plan, forteller Moldovan. Hun setter av en halvtime til vasking alle hverdager, og prøver å ta vaskefri i helgene.
– Noen synes en halvtime daglig høres mye ut, men tenk så mye tid man bruker på å scrolle på mobilen hver dag, sier hun.
Og minner om at å utsette oppgavene gjør vaskingen vanskeligere.
– Tar du en flekk med en gang, er det bare å bruke en mikrofiberklut med litt vann. Og det er stor forskjell på å vaske stekeovnen hvis du rengjør den hvert halvår, enn om du rengjør den raskt etter bruk, påpeker hun.
Enkle løsninger som gir resultater
På Instagram er det særlig enkle løsninger på vanlige problemer som slår an.
– Folk vil ha tips som gir resultater uten for mye innsats. Som for eksempel å ta en oppvasktablett i en sprayflaske med vann – da får du en sterk fettløser som gjør det enklere å rengjøre stekeovnen, forteller hun.
Moldovan får mange spørsmål på Instagram hver dag, og prøver å svare alle.
– Hvordan man gjør rent dusjdører, vinduer, stekeovn og kjøkkenfronter er det jeg får aller mest spørsmål om, forteller hun.
Moldovan involverer også mannen og datteren i husarbeidet, og mener man med fordel kan snakke mer positivt om det å vaske.
– Jeg vil ikke formidle et negativt inntrykk av vasking til datteren min. I stedet for å fokusere på hvor kjedelig det er å vaske, er det bedre å formidle at det gir glede å ha det rent rundt seg, påpeker hun.
Husmorlykke på Facebook
En annen vaskeinspirator i sosiale medier er Kristin Jøtun. Hun har drevet bloggen og Facebook-siden «Husmorlykke» siden 2014.
– Jeg er utdannet som faglærer i ernæring, helse og miljøfag, og så at mye av kunnskapen om rengjøring og tøyvask var i ferd med å forsvinne. Jeg ville gi noe av den kunnskapen jeg satt på videre, men i en ny drakt, forteller hun.
Jøtun skriver både om mat og rengjøring, og har etter hvert fått over 20.000 følgere på Facebook.
– Jeg ser at lesertallene går opp når jeg legger ut vasketips. Folk har ikke så mange å spørre om råd lenger. Unge voksne i dag kan ikke så mye om renhold, og har vokst opp med mødre som også har fjernet seg fra husmorrollen, forteller hun.
Hennes visjon er å gi små tips som kan gjøre hverdagen enklere, og gi råd som folk forstår.
Særlig populære er rådene hvor hun tar i bruk naturlige produkter som eddik eller sitron.
– Mange er opptatt av å ikke bruke så mye kjemikalier, sier hun.
Hun liker også å minne folk på ting de ikke har tenkt på – som å legge dusjhodet i klor for å hindre legionellabakterier.
– Å ha det rent og ryddig er en viktig del av hverdagen, så det er fint å kunne bidra med å hjelpe folk et stykke på vei, sier hun.