Utstyr for testing for koronasmitte. Illustrasjonsfoto
Koronatesting. Utstyr for testing for koronasmitte. Illustrasjonsfoto FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kommentar

Personvern eller smittevern?

Hjelp, smitteutbrudd i Hemnes! Farlig? Hvor? Må jeg være ekstra forsiktig? Er vi bare nysgjerrige, eller er det smittevern å spørre?

 

Etter at det første lokale smittetilfellet i Hemnes ble kjent i går kveld har spekulasjonene gått i sosiale medier, og trolig i mange andre kanaler. Mange har naturlig nok følt seg utrygg, må vi ta noen personlige tiltak? Spekulasjoner er som oftest langt mer skadelig enn sannheten.

Hemnes kommune valgte å ikke offentliggjøre hvilket tettsted vedkommende bor på, av hensyn til personvernet. Vi er uenige i deres vurdering.

Den smittede bor etter hva Avisa Hemnes erfarer fra flere velinformerte kilder på Hemnesberget.

Om det er slik at man av personvern ikke skal opplyse om hvor i Hemnes bør det av personvern heller ikke opplyses at noen i Hemnes er smittet. Smittevern er viktig, og det er selvsagt derfor statistikker ligger helt åpent i det statlige MSIS-systemet. Her kan vi for eksempel se at Træna med sine vel 400 innbyggere i januar hadde tre smittede. Personvern?

Fredag morgen våknet vi til riksnyhetene om at en ansatt ved Furubakken bussanlegg i Bærum var smittet. Det er 250 ansatte ved dette anlegget. Personvern?

Publisering av geografi i forbindelse med smitteutbrudd gjøres ikke for å stille nysgjerrighet, det er en del av smittevernet. Nærhet påvirker naturligvis våre valg. Innbyggerne på de ulike tettstedene har ulike samlingspunkt, og selv om kommunens smittesporingsteam helt sikkert gjør en utmerket jobb betyr ikke det at det er fornuftig eller logisk med hemmelighold, heller tvert om.

Å bli smittet av koronaviruset og utvikle covid-19 kan skje alle, uansett hvor forsiktig man er, og lydig mot råd og regler. Flere steder i landet har det blitt befengt med skam og beskyldninger når noen har blitt smittet. Slik bør det ikke bli i Hemnes, det er utrolig at smitten ikke har nådd innenfor kommunegrensene før nå.

Hemnes kommune stengte fredag igjen kommunale bygg for utleie. Det betyr ingen trening for de under 16 som nylig fikk lov til å ta opp innendørs trening igjen. Det er forståelig, inntil prøver på nærkontakter er avklart.

Vi ønsker den smittede god bedring. Hen er en av svært mange som har blitt rammet av denne pandemien, la oss krysse fingrene for at Hemnes, Nordland, Norge og verden snart kan se slutten av denne annerledestiden, mens vi venter, ta var på hverandre!