Når varabrannsjef i Hemnes, Bjørn-Erik Dambråten, banker på døren til Vally Lillebjerka og lurer på om hun vil ha en komfyrvakt, åpner hun leiligheten sin for både han, elektriker og avisa.
Vally Lillebjerka har en bolig i Korgen omsorgssenter, en av de med gjevt kjøkken og det utstyret hun trenger for å klare seg selv. Da har hun naturligvis komfyr også, og med komfyr vil det alltid være en risiko for brann.
Elektriker Runar Fagereng drar fram stekeovnen og tar ut kontakten.
– Her har det visst vært varmt, sier han, og viser at plasten på kontakten er svart i enden.
Han konkluderer med at den bør skiftes, og drar for å hente en ny.
– Da har jeg tid til å vaske litt her imens, sier Vally fornøyd, og tar for seg sidene av stekeovnen.
I verste fall
Brann- og redningsvesenet i Nordland rykket i 2020 ut til 49 branner og branntilløp på komfyren. I hovedsak tørrkokinger. En komfyrvakt kan løse problemet og bidra til å redde liv og verdier.
Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann
Vally har en stekeovn som er noen år gammel. Den har støpejernstopp, og ikke induksjon slik som mange har i dag.
– Er nyere komfyrer mer brannsikre enn de gamle?
– Ikke egentlig, sier Dambråten, som forteller at det like gjerne kan stå og tørrkoke på en induksjonstopp hvis man ikke følger med.
– Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann
Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og i nettbutikker.
Elektriker Runar er tilbake.
– Denne koster gjerne 3.000 eller mer, sier han.
DSB deler ut 250 komfyrvakter til brannvesen som ønsker å delta i en pågående komfyrvakt-kampanje. Hemnes har vært så heldige at de har fått en av disse. Videre tok de kontakt med hjemmetjenesten i kommunen, som undersøkte hvem som trengte en slik.
Vally får dermed komfyrvakten gratis.
Slik fungerer den
Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.
– Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Dambråten.
Vally ser ut til å være fornøyd.
– Dette var kjempeflott, smiler hun.
Runar leser i bruksanvisningen og forklarer hvordan akkurat denne fungerer.
– Når det begynner å pipe kan man holde hånden foran sensoren for at den skal slutte. Ellers vil den kutte strømmen til komfyren, da må man i så fall trykke på knappen.
Han henger opp en bruksanvisning i skapdøren over komfyren.
Komfyrvaktkampanjen
Onsdag 10. februar ble det arrangert en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen hadde brann- og redningsvesenet og det lokale eltilsyn lokale aktiviteter over hele landet. Som del av kampanjen ble det delt ut 250 komfyrvakter til noen som trenger det rundt om i landet.
Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.