Koronaviruset
Koronaviruset. FOTO: Colourbox

Mer koronasmitte i Hemnes

To nye personer i Hemnes har testet positivt på covid-19.
Saken er oppdatert.

Ordfører Paul Asphaug forteller at det dreier seg om to personer som er smittet, og der det dreier seg om innreisesmitte.

– Det er to personer i samme husstand, og der en har vært på reise, blant annet med tog. Det er så vidt jeg vet noe uklart om de har vært i et område med mutert smitte, og derfor blir det inntil dette er avklart behandlet som om det er mutert. Det kan ta opptil 14 dager før slike prøver er sjekket ut, forklarer Asphaug.

Det skal være fem nærkontakter som er kartlagt, og som har gått i karantene. Eventuelle nærkontakter etter togturen er det ifølge Asphaug togselskapet som må kartlegge.

– Nærkontaktene har nå avlagt smittetest, og det skal gå forholdsvis kjapt å svar på om disse er smittet.

– Er det sammenheng mellom disse smittede og stengingen av den kommunale barnehagen på Hemnesberget?

– Det kan vi bekrefte. Det gikk ut beskjed klokken 13 til alle foreldre, og de fleste barn ble kjapt hentet ut. Nå blir barnehagen stengt ut uka, og om ingen av testene viser utslag blir den høyst sannsynlig i vanlig drift fra mandag, sier ordføreren.

Han forklarer at foreldrene benytter en app der de får informasjon fra barnehagen, og de vil få ytterligere beskjed om det skjer endringer i statusen.

– Det er ikke snakk om å stenge ned noe annet enn barnehagen. Tilbakemeldingene fra foreldrene har vært utelukkende positive, de har satt pris på at kommunen har tatt sikkerhet og trygghet på alvor.

Ordføreren forteller at det er kommuneoverlegen som har besluttet å stenge barnehagen.

– Det vil trolig komme en felles anmodning fra kommuneoverlegene i Rana og Hemnes om å begrense reiser til områder med mutert virusutbrudd. Det er skremmende å se at det i enkelte kommuner i landet nærmest har eksplodert de siste dagene, avslutter ordfører Paul Asphaug.

Dermed har det vært to smitteutbrudd i Hemnes i februar, men så langt har det heldigvis bare resultert i tre smittede personer.