Hvem eier vinden? Skal Sjonfjellet forbli slik det er i dag, eller utbygges til vindmøllepark? Et stort engasjement har organisert en lokal protestgruppe.
Isen smelter og vannet stiger i verdenshavene. Ekstremvær, tørke, flom og skred. Branner sprer seg ukontrollert. Naturlige temperatursvingninger eller klimakrise? I et forsøk på å stoppe denne utviklingen satser vi på fornybar og utslippsfri energi. Vi bygger ut myrer, fjell, vassdrag og skoger.
Dette handlet Nordland Teater sitt stykke, «Gïedtine – hvem eier vinden», om.
I nabokommunene til Sjonfjellet har det for lengst blitt dannet grupper som prøver å sette fokus på ulempene ved en utbygging av en vindmøllepark der. Motvind Sjonfjellet – avdeling Hemnesberget hadde sist lørdag en stand på Hemnesberget for å opplyse om, og besvare spørsmål omkring foreslåtte utbygging.
– Vi er veldig fornøyd med opplevelsen av å stå på stand for denne saken. Det var knappest noen som tok opp diskusjon for en vindmøllepark på Sjonfjellet, forteller Wivian Mediå Horseng.
– Det vi registrert var at folk ble overrasket over hvor godt synlig en slik vindmøllepark på Laupen vil bli, og spesielt for Hemnesberget og Sund. Mange hadde kanskje ikke reflektert over hvor stor en vindmølle som er over 200 meter høy vil ta seg ut.
– Skal man snakke om visuell forurensing så mener vi at dette vil bli et grovt eksempel på akkurat det, sier Wivian Mediå Horseng.
Etableringen av vindmølleparken fortsetter
I flere medieoppslag fremkommer det at batterifabrikken som planlegges i Mo i Rana, Freyr, ikke lenger vil være en pådriver for utbygging av vindkraft på Sjonfjellet. De velger å skille vindkraft på Sjonfjellet ut av selskapet og overlater til andre å utvikle vindkraft. Dette skal gjennomføres ved at de skal fisjonere ut denne delen av virksomheten i et eget selskap, og det er dagens aksjonærer i Freyr som får de samme eierandelene i det nye selskapet. Selskapet skal ifølge Rana Blad få navnet Sjonfjellet Vindpark Holding AS. Freyr opprettet allerede i januar 2019 selskapet Sjonfjellet Vindpark AS med en aksjekapital på 100.000 kroner, et selskap som i dag er eid 100 prosent av Freyr.
Motvind Sjonfjellet jobber videre
– Vi har registrert dette siste utspillet, og vårt engasjement i regi av Motvind Norge vil selvfølgelig fortsette. Det blir sannsynligvis enda mer viktig å holde fokus på at dette er noe vi ikke ønsker etablert på Sjonfjellet. Argumentene er mange og gode. Vindindustrien har store negative konsekvenser for natur, dyreliv og folkehelse, både i Norge og i land hvor turbiner lages og skrotes, sier Wivian Mediå Horseng, som er en av initiativtakerne til avdelingen på Hemnesberget.