Sist helg hadde Kjell-Harald Nesengmo og medlemmer av Polarsirkelen Hang- og Paragliderklubb samlet seg på Bjerka. Der brukte de sjøisen på Sørfjorden som utgangspunkt for luftige turer.
I det kalde, fine vinterværet har aktiviteten på islagte vann og fjorder nådd rekordhøyder, og det er ikke bare skøytegåing det dreier seg om. På fjordisen ved Bjerka hadde Polarsirkelen Hang- og Paragliderklubb det de kaller «opptrekkshelg», der de tauer paragliderne opp med snøskuter og vinsj.
Familieaktivitet
Kjell-Harald Nesengmo er klar på at dette ikke kun er en aktivitet for «gutta». Det legges vekt på at hele familien kan samles og ha det trivelig sammen.
– For oss er det viktig at dette skal være en sosial greie. Vi har med både «kjerring og unger» og hunder, så det dreier seg om mer enn bare selve flyginga. Nå i helga var det som en familiedag på isen, forteller den ivrige paraglider-piloten.
– Vi tar gjerne med bålpanne, mat og kaffekjel, så det blir en trivelig utflukt for både store og små, legger han til.
– Planen er at vi skal gjøre det samme også kommende helg. Da er det heldigvis meldt litt mildere, for det må innrømmes at det var litt kaldt i helga som var. Det er godt at sola begynner å «ta grep» nå, smiler Nesengmo.
Vinsje-trening
– Når været er som nå blir det ikke noe termikk, og da er vinsjingen den eneste oppdriften vi har. Når man er kommet opp i lufta får man fløyet litt, men akkurat nå holder vi på med trening, slik at flere skal få lære seg å vinsje. Da har vi fokus på å få gjort mange turer i stedet for lange turer, sier Nesengmo.
– Vi vinsjer altså ikke så langt som det vi kunne gjort. Med ordentlig line er det mulig å komme helt opp på 1200-1300 meter, men nå i helga holdt vi oss godt under 400 meter før vi koblet løs. Dersom terrenget er vidt nok, kan scooteren kjøre i ring, slik at vi ikke begrenses av distansen på isen, fortsetter han.
– Her på Helgeland har vi dessuten luftromsbegrensninger på 1372 meter over havet, og det er uaktuelt å bevege seg over den høyden. Da kommer vi inn i det området der flyene flyr på instrument, og der har ikke vi lov til å være, poengterer han.
Mønsterklubb
– Polarsirkelen Hang- og Paragliderklubb har eksistert lenge, og er en av Norges eldste hanggliderklubber. Det er en både veldrevet og sunn klubb der luftsport-interesserte samles rundt sin interesse. Miljøet i klubben er veldig bra, og den er som en mønsterklubb for andre slike, sier Nesengmo.
– Både jeg og Rita var med og startet Indre Salten Paragliderklubb på Fauske, og er medlemmer der. Da vi startet opp der, brukte vi faktisk Polarsirkelen Hang- og Paragliderklubb som en mal for hvordan vi ønsket å ha det, fortsetter han.
– I en slik klubb er det viktig at det er åpenhet om alt, og så må man være tydelig på holdninger. Det er en god del å passe på, blant annet med tanke på sikkerhet, og holdninger er kanskje den viktigste sikkerhetsfaktoren. Både holdningen til sporten og til sikkerhet, og til det å følge regelverket som gjelder, sier han videre.
– Vi er medlem av Norges Luftsportsforbund, som igjen er en del av Norges Idrettsforbund, slik at vi er en del av den store norske idrettsfamilien. Det betyr at lov-normen vi har er den samme som gjelder for alle idrettslag, legger han til.
Notice to airmen
Når man skal fly med paraglider må man ut med et NOTAM (Notice to airmen). Det vil si at alle som skal ut og fly og gjøre bruk av luftrommet kan finne informasjon på en nettside om hva som skjer i det aktuelle området.
– Vi har lagt ut et slikt NOTAM som forteller om at vi holder på med opptrekk her i området, og det varselet gjelder til 31. mars. Grunnen til at vi må legge ut NOTAM er at vi bruker ei line til slikt opptrekk, som går fra bakken og opp til paraglideren. Denne linen vil ikke være synlig for et småfly for eksempel, og vil da utgjøre en sikkerhetsrisiko for alle parter, forklarer Nesengmo.
– Når man skal ut og fly og bruke luftrommet har man også en plikt på seg til å sjekke ut om der finnes noe NOTAM for området man skal bruke, legger han til.
Utnytte vinterisen
– Vi har vinsj-utstyr i klubben, og det er nå mens det er snø og is på fjell og fjorder at det er aktuelt å bruke denne. Når det blir vår og sommer, barmark og mer termikk i lufta blir vinsjen stort sett satt til side, sier Nesengmo.
– I løpet av vinterhalvåret pleier vi også å arrangere nybegynnerkurs på Hellerfjellet. Der har vi et «airsport area» hvor vi kjører snøscooter opp for å kunne gjennomføre kursene effektivt. I år er det så langt ikke snø i fjellene, men til gjengjeld har vi fått solid is på fjorden, og den må vi passe på å benytte oss av, avslutter han.