Legesituasjonen på Hemnesberget er igjen stabil. To fastleger er på plass, og jakten på den tredje fast ansatte fortsetter med full styrke.
Da to av tre leger ved legekontoret på Hemnesberget i fjor sa opp sine stillinger, følte mange at det oppsto en usikkerhet med tanke på om legekontoret i det hele tatt ville bestå. Nå er situasjonen i stor grad snudd tilbake til det stabile.
Jakter nummer tre
Allmennlege dr. Tobias Järvinen fortsetter i sin stilling, mens spesialist i allmennmedisin, dr. Marlene Künne er nyansatt i fast stilling. Per i dag er også allmennlegen Ares Anayati tilknyttet kontoret som vikarlege, og Berit Uth som korttidsvikar, men Künne forteller at de fortsatt er ute etter å ansette en tredje fastlege.
– Nå er vi to fast ansatte leger her, Tobias og meg selv, og så jakter vi på en tredje faste kollega. Da kan man begynne å rekruttere og bygge opp et fagmiljø. Vi jobber ekstremt mye med å få på plass en tredje fastlege. Og hovedsakelig ønsker vi noen som vil bosette seg her. Det vil være det aller beste, sier hun.
– Vi har noen navn «på blokka» og har startet en prosess med tanke på å se om vi klarer å få tak på noen som vil flytte hit. I dette arbeidet er langsiktighet også et viktig perspektiv. En ansettelse må ikke være en «brannslukning» med bakgrunn i at kontoret mistet to av sine faste på kort tid, fortsetter hun.
– Vikarleger må vi uansett ha i tillegg. Distrikts-Norge vil aldri kunne greie seg uten vikarleger, og slik har det nærmest alltid vært. Mange velger å jobbe i en form for «offshore-turnus», der de er fire uker av og så fire uker på, og da må «av-ukene» fylles med bruk av vikarer, legger hun til.
Kommunen gjør sitt
Marlene Künne bosatte seg på Hemnesberget for 12 år siden, og forteller at hun er kommet for å bli. Künne har spesialistutdannelse, og siden legemangelen er stor i Norge, kunne hun sannsynligvis valgt seg hvor hun ville. Likevel føler hun at det rette valget er det hun har tatt.
– Jeg trives godt på Hemnesberget, og synes det er et bra sted for barn å vokse opp på, sier Künne.
– Men, legger hun til, – jeg stiller klare krav til Hemnes kommune om hvordan jeg vil ha det, og jeg opplever da også at de strekker seg og gjør hva de kan for å legge til rette for en god drift av kontoret her på Hemnesberget.
– For meg personlig er det viktig at alt er «på stell», og jeg ville vegret meg fra å jobbe et sted der ting var helt på «halv åtte». Som sagt har jeg selv ingen planer om å flytte, og jeg tror at det kan bli virkelig bra her, fortsetter hun.
– Vi ønsker selvsagt at det skal bli så fint som mulig for pasientene, og skjønner godt den frustrasjonen som oppleves når man til stadighet må forholde seg til nye leger. Det er jo det beste også for legene at man blir kjent med sine pasienter og kan følge dem over tid. Vi ønsker å yte gode helsetjenester på legekontoret, og vi er her for å hjelpe hver og en. Med to faste føler jeg at vi er på riktig vei. Får vi på plass nummer tre, tror jeg som sagt at dette blir riktig bra, legger hun til.
Et bra team
I tillegg til legene består teamet på Hemnesberget legekontor av legesekretærene Wenche A. Fredriksen, Ann-Helen Følling, Liselotte Heggedal, Anita Karoliussen og Lotta Davidsen, som også er kontorleder. I tillegg har de tilkallings-vikarene Emma Juvik, som er legesekretær, og Elin Davidsen, som er sykepleier.
På legekontoret har de fokus på å være tilgjengelige enten på telefon eller på nett, og når det er stor pågang på telefonen, er tiltaket å stenge luka i resepsjonen.
– Det er viktig å ha et lokalt legekontor. Alle kan bli syke og trenge hjelp, og da er det viktig å ha kompetansen der man er. Jeg er helt klart av den oppfatning at Hemnes kommune ønsker å opprettholde de to legekontorene vi har i kommunen, og jeg ser at vi er på riktig vei, sier Künne.
– Et annet viktig perspektiv på dette med å ha to legekontorer i kommunen, er at enkelte gjerne velger det som ligger lengst unna, sier hun videre.
– Det kan være flere årsaker til det. Enkelte vil kanskje slippe å møte naboen på venteværelset, eller slippe å møte legen sin på butikken, og jeg tenker at det da er okei at man faktisk har muligheten og friheten til å velge, avslutter Künne, som minner på at man må huske på at man ikke kommer til legekontoret når man har feber eller luftveissymptomer. Pasienter bes da om å ta kontakt på telefon for å bli sendt videre til luftveisklinikken i Rana.