Feitetirsdag eller feittirsdag, som også kalles grautatirsdag og hvitetirsdag, er dagen før fastetiden begynner. Da skal det være kraftig kost til middag!
Fetetirsdag er tirsdagen etter fastelavnssøndag og blåmandag og dagen før askeonsdag. Datoen for fetetirsdag varierer mellom 3. februar og 9. mars, og styres ut fra når påsken faller.
Norske tradisjoner
Siste dag før fasten skulle det tradisjonelt fylles opp med kraftig kost, og det er fortsatt mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag og Nord-Norge, tradisjon for å spise saltkjøtt og kålrotstappe på fetetirsdag.
En annen tradisjon er å spise rømmegrøt, melkemat, egg og melmat, som fastelavnsboller, som en overgang til de magre fastedagene. Betegnelsen hvitetirsdag skal ha sammenheng med denne tradisjonen.
Ikke liturgisk
Fetetirsdagen er en folkelig fest som ikke har noen plass i liturgiske kalendrer eller kirkeårsliturgier. Den er heller ikke del av fastetiden. Men dagen har antitesisk tilknytning til fastetiden ved sitt iboende budskap om den tilskyndende faste.
Fetetirsdag faller på 1. mars i 2022.
Kilde: Wikipedia