Hos Tanken Arkitektur på Hemnesberget er de igjen i ferd med å øke staben. Det forteller Robin Söderkvist og Lars Kristian Sjøvold, som begge er sivilarkitekt MNAL og partner i Tanken Arkitektur.
At bedriften nå søker å utvide staben er ene og alene fordi mengden forespørsler er stor. Samtidig er de bevisste på å ikke vokse kun for vekstens skyld. Man må «få ræva med seg», som de selv sier.
– Vi trenger å øke kapasiteten vår, og er på jakt etter ny medarbeider. Det blir nummer seks i «rekken», forteller Sjøvold.
– Vi vokser sakte, men sikkert, og etter hvert som vi har holdt på har kontaktnettet blitt stadig større, og pleier man kontaktene godt kommer de gjerne tilbake. I tillegg kommer det stadig nye kunder på banen, og vi har så mye å gjøre for tiden at det vil være riktig for oss å utvide nå, fortsetter han.
Ungt og vitalt miljø
– Vi har nylig fått en arkitektstudent som heter Sondre med i teamet. Han startet på nyåret, og skal være her i et års tid. Han har vært hos oss tidligere, som en av fire studenter som hospiterte her et par måneder sist sommer, forteller Sjøvold.
– Sondre er en meget dyktig arkitektstudent, og har nettopp hatt en presentasjon for oss av det han har jobbet med i semesteret han har hatt siden sist han var her, fortsetter Söderkvist.
– Vi merker at det å ha studenter tilknyttet oss gjør oss mer vitale, og det er dessuten veldig positivt for den faglige utviklingen på kontoret å sørge for at man hele tiden er aktivert sammen med nye, unge krefter, legger han til.
– Når man har jobbet noen år, får man gjerne en annen måte å tenke på enn man gjør som student. Det er meget inspirerende å få «input» som utvider ens egne tankemønster, supplerer Sjøvold.
– Vi har besluttet at vi skal fortsette å være en praktikantbedrift, og til enhver tid ha plass til to studenter hos oss. Når vi diskuterer vekst og fremdrift er det hele tiden med i tankene at vi skal ha to arbeidsstasjoner som står klare til å ta imot studenter, sier Söderkvist.
– Det har vist seg å være bra for oss, og det er bra med tanke på rekruttering senere, legger han til.
Samfunnsutvikler
– Det blir spennende å se på søkermassen denne gang. Forrige gang vi ansatte lyste vi ut stilling i Arkitektnytt, som gis ut på nasjonalt plan. Den gangen ansatte vi Shohreh (Vahed, journ. anm.), som kom hit til Hemnesberget med familie på lasset, og ble hemnesværing, sier Söderkvist.
– Det er jo også interessant sett i et stedsutviklingsperspektiv, å være med på å skape arbeidsplasser og sørge for tilflyttere til kommunen. Attraktive arbeidsplasser skaper bolyst, og på denne måten bidrar vi som samfunnsutvikler, fortsetter han.
– Vi har lyst ut stillingen nasjonalt også denne gangen, og har allerede fått inn en søknad, avslører Sjøvold.
– At vi stadig styrker staben gjør også at vi får muligheten på store prosjekter. Vi jobber akkurat nå med vårt hittil største prosjekt, som er et leilighetsprosjekt med 40-45 boenheter på Fauske, og blir nærmest som en liten bydel der, legger Söderkvist til.
– For tiden er fire av oss her aktivert hundre prosent i dette prosjektet i en periode. Det åpner opp for slike muligheter når man er flere, fortsetter han.
– Det er riktig tidspunkt for oss å vokse nå, slik at vi kan fortsette å yte god service og være fremoverlente og hjelpe kundene kjapt. Alternativet i dag ville vært å måtte si nei til prosjekter vi kanskje ønsker å si ja til, sier han videre.
Nært er inspirerende
I dagens digitale verden kan de i utgangspunktet ta prosjekter hvor det måtte være i verden, men hos Tanken Arkitektur har de så langt valgt å fokusere på den nordre halvdelen av landet.
– For oss kjennes det mest inspirerende å jobbe med ting som er nært. I tillegg er det jo lettere å bevege seg mellom prosjektene rent fysisk, og derfor mer praktisk slik. Her kjenner vi jo også mye folk og mange kjenner etter hvert oss, så derfor blir det fort mange prosjekter her i området, forklarer Sjøvold.
– Når det gjelder offentlige prosjekter konkurrerer man på kompetanse og pris, og da er det på en måte lettere å bevege seg utenfor kjerneområdet. Vi har i dag et prosjekt nord i Trøndelag, og så har vi en rammeavtale med fylkeskommunen i Bodø, der vi tegner på ombygging av Bodin Videregående skole, fortsetter han.
– Dette er et eksempel på mellomstort prosjekt, som to til tre arkitekter arbeider med, legger han til.
«Vi-kultur»
Det faglige miljøet og utviklingen av det har hele tiden vært sentralt for de som startet Tanken Arkitektur. Det kommer også til uttrykk når de ansetter folk.
– Vi har ei «mangfoldig tilnærming» når vi ansetter nye medarbeidere. Både med tanke på kjønn og alder, hvor man kommer fra, nasjonalitet og så videre, sier Söderkvist.
– Det er kjempebra for kreativiteten og miljøet, legger han til.
– De store prosjektene foregår jo over korte, intense perioder, og det er en av styrkene i å være flere og ha dette miljøet. Vi jobber hele tiden i team, og selv om det alltid er noen som «fører penna» i de ulike prosjektene, er det aldri snakk om mitt og ditt prosjekt, forteller Söderkvist.
– Vi kan alle til enhver tid hoppe inn i et prosjekt fordi vi har vært med i diskusjoner underveis, og det er også litt av vår strategi at alle kjenner til det som foregår hos oss, fortsetter han.
– Dessuten er det inspirerende og faglig utviklende, og vi arbeider mer effektivt når flere er med og diskuterer, supplerer Sjøvold.
– Vi har et veldig tydelig fokus på det vi kaller «vi-kultur» her. Det er Tanken Arkitektur og teamet som står bak det vi leverer. Det betyr også at firmaet konstant er i bevegelse, og når det kommer inn nye folk endrer og utvikler Tanken Arkitektur seg. Her skal det være plass til å være seg selv og følge det man interesserer seg for, og det opplever vi som en suksess og noe som fungerer veldig bra for oss, fortsetter Söderkvist.
– Vi er alle med og diskuterer strategier, hvilke prosjekter vi skal gå for og i hvilken retning vi skal bevege oss. Og så blir vi enige om hvem som skal kobles på de ulike prosjektene, utdyper Sjøvold.
– I jula snappet jeg opp et sitat av Albert Einstein, som sa: «Livet er som å sykle. Du må bevege deg for å holde balansen.» Jeg likte dette sitatet godt og har reflektert mye over det, smiler Söderkvist.
– Det er vel gjerne slik. Når man stopper opp og det går i stå, mister man momentet, og det er ikke like lett å holde balansen. Jeg tror det er slik også for en bedrift, vi må holde oss i bevegelse og være i forandring, avslutter han.