Leder

Mot normalt

Det er ufattelig mange ting det siste året som har vært mot normalt. Først må kanskje begrepet som ble udødeliggjort av Leif Juster forklares til litt yngre lesere. Meteorologene pleide å fortelle om millimeter nedbør eller andre målbare begrep og sammenligne med «normalen». Juster fant denne «normalen» fryktelig motsetningsfylt, ja direkte unormal.

Når samfunnet nå omsider jobber seg mot normalen igjen, altså nærmere det som var dukker bildene av Juster selvsagt opp på netthinnen, for hva var egentlig normalt? Det som er helt sikkert er at vi har vidt forskjellige meninger om det, akkurat som om været.

I den siste uka har vi endelig opplevd at det igjen har oppstått «magafár» i en av våre barnehager. Det har knapt nok vært et host å høre siden mars, og at ulike omgangssyker igjen opptrer lokalt må vel være et solid tegn på at normaliteten sakte, men sikkert er litt nærmere. At problemet også har rammet redaksjonen minner oss samtidig på at normalitet ikke nødvendigvis er en ønsket tilstand i enhver situasjon.

Nylig gikk statsminister Solberg ut og lovet at alle som ønsker vaksine skal få det før sommerferien. Så langt er to vaksiner godkjent for bruk i Norge, mens et tosifret antall er under uttesting. Det er hard konkurranse i bransjen, og aldri har vaksiner blitt gjort tilgjengelig så kjapt, noe som lover godt for den medisinske framtiden. Neste steg bør være å gjøre vaksinene tilgjengelig også for den fattige delen av verden.

Flere politikere har kritisert myndighetene for ikke å ha kjøpt Norge enda lenger fram i køen for å få mange vaksinedoser. Dessverre er dette «normalen». Som et eksempel har Libanon med 6 millioner innbyggere 1,5 millioner «offisielle» flyktninger, det reelle tallet er trolig langt høyere. De må vente til februar før de får sine første leveranser av vaksiner, men det får knapt noen til å heve et øyelokk.

I fattige land har befolkningen rett og slett ikke råd til å følge de smittevernsregler og tiltak som har holdt smitten i Norge på et håndterbart nivå.

Det er på tide å endre normalen, mot normalt.