Kolesterol: Slik sjekker og senker du det

Uansett alder er det viktig å kjenne kolesterolnivået sitt. Roar Løken (58) følte seg ok, men fikk hjerteinfarkt som 39-åring. Da lå kolesterolet hans på 18.
– Det ble så mye styr å ta medisiner og fornye resepter, jeg merket ikke noen effekt uansett. Det var en lang periode der jeg ikke kan huske at jeg gikk til legen i det hele tatt. Jeg hadde ingen symptomer heller, iallfall ingen jeg tok på alvor, for høyt kolesterol merker du ikke noe til, sier Løken, som var aktiv og ikke hadde noen andre risikofaktorer i livet, som diabetes eller overvekt.
Plutselig en dag, idet lastebilsjåføren hoppet ut av bilen etter endt arbeidsøkt, sa det pang.
– Akkurat da var det som om et tog kjørte over brystkassen min. Heldigvis var ungene hjemme, og de ringte etter hjelp.
Sjekker ikke
På sykehuset ble totalkolesterolet målt til 18 mmol/l. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer bør et kolesterol på 7 eller høyere vanligvis behandles, uansett hvor god helse man ellers har.
– I dag har jeg fått det ned på 3. Veldig mye av det er takket være en helt spesiell medisin, men i tillegg er det mye man kan gjøre selv. Det gjelder både for de av oss som har arvelig, høyt kolesterol og de som har høyt kolesterol på grunn av livsstilen sin, sier han.
Han tipper at mange i dag gjør som han gjorde: Går uvitende rundt og lar være å sjekke fordi de ikke føler symptomer. Han tror samtidig folk registrerer all oppmerksomheten rundt kolesterol, og at folk vet at det er en sammenheng mellom høyt LDL-kolesterol, såkalt dårlig kolesterol, og risiko for åreforkalkning og dermed hjerteinfarkt.
– Mange føler nok likevel at det ikke angår dem, og blar rett forbi slikt stoff i avisa, sier Løken.
Ta en test
Professor og kolesterolekspert Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken har et klart råd: Kom deg til legen, uansett form og alder, og finn ut hvordan du ligger an samlet sett. Det er ikke vanlig, men er du arvelig disponert for høyt kolesterol, som om lag 25.000 personer i Norge er, vil du uten behandling ha betydelig økt risiko for tidlig hjerte- og karsykdom.
– Vi starter behandling med kolesterolvennlig kost hos små barn. Fra 8-12-årsalder begynner vi med kolesterolsenkende medisiner hos dem med høy risiko. Venter slike tilfeller til de er voksne, har de allerede hatt høyt kolesterol i altfor mange år, og den skaden er vanskelig å gjøre noe med, sier Retterstøl, som legger til at det blir litt for enkelt å snakke om enkeltverdier for hva som er høyt kolesterol.
Han vil ikke sette et tall på hva som er høyt totalkolesterol.
– Det må gjøres en totalvurdering av hvor lenge du har hatt hvor høyt nivå, og det må sees i sammenheng med andre faktorer, sier han.
Får du beskjed om at kolesterolnivået ditt bør ned, og at det bør livsstilsendringer til, kan kostholdsjusteringer og mosjon gjøre svært mye på kort tid.
– Det mest effektive er å ta mat du bruker mye av, og bytte den ut med noe som inneholder mindre mettet fett, sier Retterstøl, som erkjenner at det enkle kan være svært utfordrende for mange.
– Folk er veldig ulike, og mat er veldig personlig. Noen blir nesten fornærmet hvis du spør hva de pleier å spise, mens andre ber om å få et tupp i rumpa så de kommer i gang med et nytt liv, sier Retterstøl.
Ikke så vanskelig
På Jessheim er Roar Løkens kosthold blitt ren rutine. Etter mange år tenker han og kona nesten ikke på at de spiser magrere og sunnere enn mange andre.
– Vi følger kostrådene fra Helsedirektoratet ganske tett, men vi er ikke fanatiske heller. Jeg kan ta meg en øl, jeg kan ta meg et glass rødvin. Det er kombinasjonen av nye medisiner, mosjon og kosthold som gjør at jeg holder meg på gode, lave kolesterolverdier, sier han.
– Vi bruker alltid karbonadedeig, ikke kjøttdeig. Vi bruker magert kjøtt, og liker veldig godt vilt. Når vi skal ha en saus, velger vi alltid lettvarianten. Generelt finnes det en lett- eller grovversjon av det meste, så da velger vi den, sier han.
Så slår han et slag for smakfull fisk og å prøve noe nytt når man har tid og overskudd.
– Det finnes så gode kokebøker og nettsider nå, så det er ikke noe problem, mener han.
Slik senker du høyt kolesterol raskt
Det mest effektive er å redusere det man spiser og drikker mye av, og som øker LDL-kolesterolet. Dette erstattes med råvarer og næringsstoffer som senker LDL.
* Spis mindre mettet fett: Velg magre varianter av kjøttprodukter, skjær vekk synlig fett, og erstatt smør med sunne planteoljer, som raps- og olivenolje, når du lager mat.
* Spis mer nøtter, frø og kjerner, som reduserer kolesterol og inneholder sunne mineraler og vitaminer. Dette er også mettende og sunn snacks og bra for blodsukkeret. Mandler, pekannøtter, valnøtter, pinjekjerner og gresskarkjerner er også snadder i salater.
* Spis mer fiber, som bidrar til å få mer kolesterol ut av systemet. Miks for eksempel erter, linser og bønner inn i retter med karbonadedeig.
* Spis mer fisk. Ha gjerne fet fisk, som makrell eller økologisk laks, til middag to ganger per uke. Ha sild på brødskiva. Bytt ut kjøtt og kylling med fiskefilet i klassiske retter som taco og curry.
* Velg fullkornsvarianter av ris og pasta, og husk at havre og bygg er rike på betaglukaner som reduserer kolesterolet.
* Mer grønnsaker, bær og frukt er flott. Særlig kål i alle varianter, aubergine, gulrøtter, avokado, blåbær og bringebær.
* Drikk mindre alkohol, og bytt ut øl og vin som har høyt sukker- og alkoholinnhold med lettere, tørrere viner med lavere alkoholinnhold
* Dropp kokekaffe og presskannekaffe, og drikk filterkaffe i stedet.
(Kilder: Lipidklinikken, LHL, Helsenorge.no, Harvard Health )
Nesten halvparten har ikke peiling
Risikoen for forhøyet kolesterol og hjerte- og karsykdommer øker med alder. Halvparten av nordmenn over 60 år kjenner likevel ikke sitt eget totalkolesterolnivå. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av legemiddelselskapet Sanofi.
To tredeler av de 514 spurte i undersøkelsen mener de vet hva et akseptabelt nivå bør være, men like mange sier de ikke har noen kunnskaper om LDL-kolesterol.
I 2014 gjennomførte Universitetet i Oslo en undersøkelse sammen med Boots-apotekene der de målte kolesterolet på 20.000 antatt friske og ikke-medisinerte voksne personer. Én av ti, altså omtrent 2000 av de undersøkte, hadde et høyt totalkolesterolnivå som de ikke var klar over. Nesten 50 prosent av dem som var med den gangen, hadde aldri før fått målt verken kolesterol eller blodsukkernivå.